jako, że to mój pierwszy post to pomyślałem, że najlepiej będzie zacząć od zaprezentowania jakiegoś MOCa. Ale zanim o tym to może napiszę dwa słowa o sobie. Z tzw. ciemnych wieków wróciłem do lego w 2018, zaczynając od największego wtedy zestawu - Big Reda czyli Dźwiga 42082. Od tamtego czasu zacząłem też tworzyć MOCi, głównie pojazdy, najczęściej terenowe, skupiając się bardziej na aspektach mechanicznych niż wizualnych, ale starając się ich też nie zaniedbywać. Od tamtego czasu już trochę ich zrobiłem, jeżeli ktoś byłby zainteresowany to zapraszam na mój profil na rebrickable.com - LINK oraz kanał na YT - LINK. Mieszkam we Wrocławiu, więc jakby się gdzieś w okolicy odbywały jakieś wydarzenia związane z LEGO Technic to z chęcią się przyłączę.
A teraz wracając do samego MOCa. Jest to moja wizja na starą, ale w pewnych kręgach wciąż popularną i zasłużoną ciężarówkę - Gaz 66. W każdym kolejnym MOCu próbuję czegoś nowego, testuje nowe rozwiązanie. W tym modelu celem jaki sobie postawiłem było zejście ze standardowej szerokości modeli wykonanych z tymi kołami - 15 studów oraz przygotowanie jeszcze węższej osi niż standardowa mająca 11 studów. I to się udało. Buda ma 13 studów a przednia oś 9 studów, od felgi do felgi. Przy czym jest kierowana oraz napędzana. Poza tym Gaz 66 ma zestaw standardowych funkcjonalności, które zawsze staram się umieszczać w moich modelach czyli sterowanie, napęd na wszystkie koła, zawieszenie wszystkich osi. Inspiracją do tego modelu był też nasz polski kanał off-roadowy - Terenwizja oraz ich film o Gazie 66 wyposażonym właśnie w opony od KrAZa - LINK

Instrukcje: LINK
Ogólne:
- skala: 1:20
- wymiary DxSxW: 30x10,5x12,5cm
- waga: 946g
Ficzery:
- RC sterowana przednia oś (C+ L motor)
- RC napęd 4x4 (C+ L motor)
- RC wyciągarka z miejscem na zamocowanie haka (C+ L motor)
- zawieszenie: sztywne osie na 4-linku
- 3 study prześwitu (na oponach z "KrAZa")
- otwierane drzwi oraz opuszczany uchwyt na koło zapasowe
- działający silnik V8 z ruchomym wentylatorem, którego można obserwować przez grill
- szczegółowa, dwuosobowa kabina
- zasilany z Buwizza, ale można też bez problemu podłączyć standardowy hub Lego
- można założyć koła od "KrAZa" umieszczone na pace

Jak wspomniałem wcześniej, Gaz 66 działa z Buwizzem, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby zmieścić tam standardowy hub Lego:

A tak wyglądają wnętrzności ciężarówki:

Dajcie znać co myślicie :)