Tym razem wybór padł na współczesną ładowarkę gąsienicową. A, że wybór producentów nikły to długo się nie zastanawiałem i padło na Liebherra LR 636 G8. G8 oznacza po prostu ósmą - najnowszą - generację (2020-2023 r.), która ma znacząco inny wygląd względem poprzednich generacji, tym razem mamy nacisk na ostre linie, trójkąty, kształty zgodne z obecnymi trendami w designie maszyn ciężkich :) Choć w czasie budowy kilka razy żałowałem, że nie wybrałem zaokrągleń generacji siódmej ;)
Model był szykowany na tegoroczną wystawę BrickCreek i nieco na szybkiego, niestety wypadki losowe się zdarzają i dotrzeć się nie udało, a i potem zakończenie się zaczęło ciągnąć...
Przechodząc już do modelu. Podobnie jak w spycharce tutaj skala 1:18 oraz nowa elektryka. Tylko, że tym razem jako HUBy wykorzystane 2x mały HUB PU (lub jak kto woli z pociągów) oraz 2 piloty do nich i do tego 4x PU L.

Podwozie: napęd poprzez planetarne piasty, zawieszenia brak - no prawie, bo jako tako zostało zbudowane i jest w modelu. Niestety w drodze przyrostu masy okazało się, że wszelkie elementy na których można zawiesić ramy trakcyjne mają większe i mniejsze luzy, które zdecydowanie wykraczają poza akceptację czego skutkiem jest mały rozjazd ram trakcyjnych, stąd w pewnym momencie zostały spięte na sztywno - przynajmniej wygląd został ;)
Wysięgnik i łyżka: przez pierwotne założenia co do zawieszenia okazało się, że miejsca na mechanizmy zostało tyle co nic, ale w bólach udało się upchnąć napęd do siłowników, pomogły nowe zębatki z12, z20, connectory i nowy lift 3x5 :D Geometria ramienia mocno poprawna - tak w rzeczywistości w ładowarka gąsienicowych nisko podnosi się łyżka (ot specyfika tych maszyn). Jedynie ubolewam na łyżką, zdecydowanie powinna być szerokości równej szerokości maszyny. Niestety stara 18s jest nieco za wąska (ale i tak wylądowała), nowa zdecydowanie za wielka, pozostawała też opcja budowy (na którą miałem pomysł, ale skutecznie wybito mi z głowy) - ot nie nadaje się na makietę i działanie z fasolą ;)
Reszta modelu to już wygląd i walka o mniej lub więcej szczegółów - ocenę pozostawiam Wam :)
Film: Parę fotek poniżej lub galeria jak kto woli (https://www.flickr.com/photos/97083384@ ... 0310147664):

I bonus, jako że skala ta sama co w spycharce o pokusiłem się o fotkę porównawczą dwóch modeli - wiem, że maszyny różne, ale kolor i skala aż się prosiły postawić obok siebie :D