[MOC] Król Lew - Lwia Skała

Boats, City, Military, Paradisa, Racers (System), Sports, Town, World City

Moderator: Mod Team

Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika
BHs
VIP
brickshelf: bhs

[MOC] Król Lew - Lwia Skała

#1 Post autor: BHs »

Król Lew - Lwia Skała
Obrazek
Z okazji 100-lecia Disney'a chwila refleksji nad jednym z najlepszych dla mnie, niosącym mocne przesłanie filmie z 1994 roku. Król Lew, czerpiący garściami z klasycznego Hamleta, opowieść o godności i ojcowskiej miłości, władzy i zdradzie, trudnym przełamywaniu własnych słabości. Animacja ponadczasowa, do której z chęcią się wraca. Okraszona humorem, nieraz tak absurdalnym co uroczym - zatańczyć taniec hula? No i przyznać się, kto nie uronił łzy po odejściu Mufasy...

Obrazek

Film wzbogaciła muzyka Hansa Zimmera, z którym to jeśli mnie pamięć nie myli było to pierwsze, niezapomniane spotkanie. Nadal mam kasetę magnetofonową z soundtrackiem.
Film doczekał się edycji CGI w 2019r., świetnie zrobionej choć moim zdaniem tracącej zwłaszcza w warstwie humoru, a za 13 miesięcy w tej konwencji czeka nas prequel opowiadający losy Mufasy (mam nadzieję, że w oryginale znów usłyszymy głosa Vadera)
Obrazek

Budowa osadzona jest na okrągłej podstawie. Ta jest większa niż w mojej Narni czy Moonlanderze), tym razem mieści się w 48x48.
Sporym ograniczeniem była kolorystyka dostępnych wedge'y, ale odcięcia po naniesieniu roślinności nie rzucają się tak bardzo w oczy.

Lwia Skała (albo w oryginale Pride Rock) była pewnego stopniu wyzwaniem - chciałem zrobić tarasy
ciekawostka - skała mocno różni się pomiędzy filmem animowanym a wersją CGI. Tu bardziej poszedłem w klasykę.
Zależało mi nie tylko na pochyłościach, zwłaszcza półki skalnej, co też na tarasach (tu scena z kąpielą lwiątek).
Obrazek
Na półce nie mogło zabraknąć Mufasy i Simby, czyniących ogląd Lwiej Ziemi. Tak wiem, mała nieścisłość, powini być na górze skały, ale wtedy z grzywą wyszedłbym poza 48 studów wysokości ;).
Obrazek

Ciekawostka i zagadka - cała skała na podstawie trzyma się na ilu studach? Można się pomylić o 2 :).

Tylna ściana skały jest prosta... ale
Obrazek
Jak na przekrojową scenkę nie mogło zabraknąć antagonistów Lwiej Ziemi - czyli powitajmy hieny!
Obrazek

Z góry rozpościera się widok na sawannę... na tyle na ile pozwalają ograniczenia rzecz jasna. Lwia Ziemia jeszcze obfituje w roślinność i zwierzęta zaklętę w kręgu życia. Z menażerii czekamy na antylopy (Lego słyszało?).
Obrazek

Na koniec...
Hakuna matata,
zjedz robaka!
Ostatnio zmieniony 2023-11-16, 00:06 przez BHs, łącznie zmieniany 1 raz.
Żaden klocek LEGO nie ucierpiał przy tworzeniu tego MOCa.

Szygalew
VIP
brickshelf: Proszę uzupełnić

Re: Król Lew - Lwia Skała

#2 Post autor: Szygalew »

Ślicznie to zrobiłeś! Jak kadr z bajki :)
Bardzo mi się podoba.

Awatar użytkownika
SaperPL

Re: Król Lew - Lwia Skała

#3 Post autor: SaperPL »

Świetne! Nic dodać, nic ująć :)
Dopisz [MOC] w nazwie tematu żeby na głównej było.

Awatar użytkownika
wallyjarek

Re: [MOC] Król Lew - Lwia Skała

#4 Post autor: wallyjarek »

Świetne, dużo ciekawych detali i drzewa mega - kradnę pomysł :P

Awatar użytkownika
BHs
VIP
brickshelf: bhs

#5 Post autor: BHs »

SaperPL pisze: 2023-11-15, 21:14 Dopisz [MOC] w nazwie tematu żeby na głównej było.
Dopisane, dzięki :)
wallyjarek pisze: 2023-11-16, 10:19 Świetne, dużo ciekawych detali i drzewa mega - kradnę pomysł :P
Pewnie, rachunek wyślę pocztą :P
A na poważnie, jedna uwaga, bo tego na pierwszy rzut oka nie widać - tam trzeba w koronę dużo dać flexów albo innych elementów barowatych - liście są odwrócone do siebie plecami i dość mocno potrafią sprężynować (sam dałem za mało, ale o tym cicho sza :) ).
Żaden klocek LEGO nie ucierpiał przy tworzeniu tego MOCa.

Awatar użytkownika
wallyjarek

#6 Post autor: wallyjarek »

O dzięki za info. Coś się poprzycina.
Budowałem ostatnio wybieg dla żyraf do zoo i przyznam że drzewa zrobiłem marne a wszystkie elementy mam by Twoich kilka powstało.

Fuku
Kontakt:

#7 Post autor: Fuku »

Mega praca, bardzo mi się podoba, jedynie co to górny fragment skaly wydaje mi się jakby był robiony już pod koniec ;P

ODPOWIEDZ