Absolutny klasyk motoryzacji, uważany za jedno z piękniejszych aut jakie powstały. Jak można się spodziewać, z klocków w tej skali powstało wiele wersji, jednak stwierdziłem że jest jeszcze pole do popisu w tym temacie i chciałem zbudować wersję która będzie 'blueprint-accurate'. I chyba się udało, choć niestety kosztem tego że model jest dość delikatny i bardzo trudny do zbudowania. Model już tu publikowałem, ale potem jeszcze coś zmieniałem w projekcie i robiłem jeszcze raz zdjęcia i nie mogłem się zebrać z powtórną publikacją.
Mam też zaprojektowane warianty Competizione ale nie zebrałem się jeszcze do zamówienia części
Ilość części: 400
Skala: Speed Champions (figurka Jack Stone/Technic Fig)
Szacunkowy koszt części: 195 zł
Wygląda niesamowicie!
Ale faktycznie nawet na pierwszy rzut oka widać, że musi być delikatny. Trochę jakby został potraktowany pewną dawką promieniowania i zaczął się rozszczepiać.. ;). Oczywiście żarcik to. Wszystko wygląda mega!.
Inspiruje.. :)
Muszę przyznać że to moje auto marzeń z młodzieńczych lat i muszę też przyznać że wyszło tobie rewelacyjnie - dawno nie używałeś w swoich opisach słowa "proporcje" bo pewnie wyczerpałeś limit tego wyrażenia :) :) :) ale teraz śmiało można stwierdzić iż proporcje wyszły tobie w tym modelu znakomicie. Jedynie do czego mógłbym się przyczepić to przednie reflektory - po prostu mi się nie podobają
A ja chciałbym tylko dodać, że w tej skali detale w rodzaju wysokości bieżnika opony mają ogromne znaczenie i niestety, tylne koła Twojego ferrari bardziej by się nadawały do ciągnika. Jeśli spytasz, jakich bym użył, żeby było lepiej, to Ci nie odpowiem, bo to zupełnie nie moja działka i zwyczajnie nie wiem, co jest dostępne, ale gdybym stwierdził, że ma nic lepszego, to chyba bym po prostu odpuścił. Albo zbudował ciągnik o bardzo szerokich oponach ;) .
Pozdrawiam,
dmac
Fuku pisze: ↑2023-11-06, 09:30Skala: Speed Champions (figurka Jack Stone/Technic Fig)
Użyłem tej opony głównie dlatego że w oryginale jest dużo szersza i wyższa niż z przodu i dekle są bardziej schowane i ta opona najbardziej pasowała, z tym bieżnikiem rozumiem że niektórym może się nie podobać ale dla mnie było to akceptowalne poświęcenie. Gdyby bieżnik był płaski pasowałaby idealnie. Być może jest też opcja z odwróceniem opony, muszę wypróbować ale w instrukcji wolę unikać nielegalnych technik
@Servator ostatnio to przeliczałem w skali i wyszło że coś pomiędzy Jack Stone a technic figiem pasowałoby najlepiej do tej skali. Ale i tak zawsze dostosowuję siedzenia pod minifigi
Tu jest tyle ciekawych rozwiązań, że nie wiadomo na co patrzeć najpierw ;) Mój ulubiony samochód, świetnie wyszedł. Jedyne co mi nie do końca pasuje to przód, przede wszystkim lampy. Nie powinny być zaokrąglone.
Tył absolutnie oddaje, no może poza podpórką spoilera :) Jeśli chodzi o reflektory to faktycznie ciut nie pasują nie wiem czy nie lepiej było by ze zwykłymi tilami 1x1
Mestari, Eric dzięki!
Podmiana na zwykłe tile 1x1 to nie problem, ale przyznam że te światła były punktem wyjściowym MOCa - reflektory w oryginal nie są aż tak zaokraglone, ale też nie są prostokątami i wg mnie takie rozwiązanie lepiej oddaje ducha F40 - kanciaste reflektory to głowny element który nie pasował mi w większości MOCy. Na pewno będę je zmieniał na trans clear jak będą dostępne plate 1x1 z dziurką, choć możliwe że nawet już są
Są. W Polsce nawet całe kilkanaście sztuk.. ;)
Fajnie jak by LEGO "poszło za ciosem" i wyprodukowało zwykłe płytki 1x1 z dziurką ( tak jak te nowe o podwójnej wysokości).. I najlepiej od razu też 1x2, 1x3, itd. :)
Właśnie widziałem, ale jeszcze pewnie z parę miesiecy co najmniej minie zanim będzie można dawać je w MOCach pod instrukcję :(
Takie płytki by się przydały jak najbardziej, pewnie kwestia czasu