[MOC] Lxd2

Trains, Monorail

Moderator: Mod Team

Autor
Wiadomość
aro_kal
Posty: 436
Rejestracja: 2006-02-07, 14:34
Lokalizacja: Warszawa
HELF: aro-kal
: 39991358@N07

   

[MOC] Lxd2

#1 Post autor: aro_kal »

Jakiś czas temu kupiłem kupę torów 12V. Poza dwoma sprawnymi podwoziami nie mam po nich czym jeździć. Postanowiłem więc spróbować swych sił w modelach pociągów. Jako, że klocków innych niż technicowe nie mam zbyt wiele, zbudowałem pociąg, który wygląda dość biednie. Jego brzydota zmusiła mnie do zaprojektowania ładniejszego pociągu, niestety korzystając z cyfrowych klocków.

Mam dość małe, o ile nie żadne, doświadczenie w budowaniu ze zwykłych klocków, więc zadanie to zajęło mi kupę czasu. Pociąg budowałem przez ok. dwa tygodnie, marnując mniej więcej dobę. Efekt końcowy jednak mnie mocno cieszy i nie żałuję zużytego czasu. Nie znajdziecie tu jakichś zaawansowanych technik budowania, no może poza szybkami w kabinie, ale zboczenie technicowca i wielbiciela wyścigów ciężarówek wzięło górę, i mój pociąg musi być mocny. Proszę nie czepiać się do podwozia - pociąg nie ma stać na półce (jeśli kiedyś powstanie w rzeczywistości) tylko jeździć po torach, zatem musiałem zgodzić się na pewne uproszczenia. Przeżyję to jakoś.

W oryginale pociąg nie jest zbyt wyszukany ani skomplikowany. Nie chciałem wypływać na głębokie wody. Skalowałem go względem kół i wózków jezdnych i całość trzyma naprawdę dość wiernie zadany stosunek wymiarów.

Samo budowanie to w sumie był pikuś - musiałem nauczyć się renderować w tym pokręconym programie jakim jest POV razem z jego kolegami L3PAO i rysować w jednym z najgorszych programów typu CAD czyli MLCadem. No ale ten przynajmniej jest za darmo, a darowanemu koniowi w zęby się nie patrzy.

Zrobiłem trzy ujęcia, oceńcie je proszę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I jak chcecie to porównajcie to z tymi rysunkami/zdjęciami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

PS. Nie czepiać się, że górne światła są za nisko - ja to wiem. Ale one święcą, a jakoś musiałem zmieścić pod dachem lampkę.
Ostatnio zmieniony 2008-04-15, 22:27 przez aro_kal, łącznie zmieniany 6 razy.

Awatar użytkownika
TruckeR
Posty: 851
Rejestracja: 2006-05-03, 21:25
Lokalizacja: Układ Mendelejewa
HELF: Ciezarowkaz
: ciezarowkaz
: truckeriev

   

#2 Post autor: TruckeR »

Całkiem ładniutki, dobrze oddaje ducha oryginału :-) Bez problemu da się rozpoznać co to za lokomotywka. Podobają mi się detale, jak klameczki, barierki, żółty pasek. Nie jestem za to przekonany do szerokosci, bądź co bądź róznica między szerokością 'ciasnych' torów a normalnych jest całkiem spora. Ale ja tam mam zawsze dylematy z szerokością w tej skali, więc się nie przejmuj tym smęceniem. O, i na dachu by się przydał wentylator, obecnie pusto tam trochę.

PS. A ujęcia niczym z galerii kolejowych ;-)
Ostatnio zmieniony 2008-04-15, 22:22 przez TruckeR, łącznie zmieniany 1 raz.
Nobody wants him, they just turn their heads
Nobody helps him, now he has his revenge!

spacelord
Posty: 920
Rejestracja: 2007-06-21, 16:23
Lokalizacja: Kraków
HELF: spacelord
: spacelord
Kontakt:

 

#3 Post autor: spacelord »

W końcu jakiś nowy pociąg :)

Oryginał przypomina bardzo wiernie i ogólnie ładnie wygląda. Drugie zdjęcie jest najfajniejsze :) No i szkoda że nie z prawdziwych klocków ale i tak świetnie się prezentuje :)

Awatar użytkownika
Misterzumbi
Zasłużony
Posty: 1452
Rejestracja: 2006-06-20, 01:21
Lokalizacja: z piekła
HELF: misterzumbi
: Misterzumbi
: To_ja
Kontakt:

   

#4 Post autor: Misterzumbi »

Premiera kapitalna. Pierwszy pociag i wymiata. Jedyne do czego ja moglbym sie przyczepic to szerokosc... Moje waskotorowki sa na szesc, rozstaw kol na cztery...
Maciej Drwięga pisze:czas naświetlania zdjęcia nie ma wpływu na przezroczystość Jeraca.
kris kelvin pisze: Boże chroń Lugpol.

aro_kal
Posty: 436
Rejestracja: 2006-02-07, 14:34
Lokalizacja: Warszawa
HELF: aro-kal
: 39991358@N07

   

#5 Post autor: aro_kal »

Dziękuję Wam za przychylne opinie.

A jeśli chodzi i szerokość to jest niemal idealna jeśli skaluje się względem kół i wózków patrząc na nie z boku.

Oto dowód (jednostką są kropki):
Obrazek

Pociąg ma jeździć po torach a nie stać na półce. Wózek musi więc mieć wymiary zgodne z lego.
Ostatnio zmieniony 2008-04-16, 09:51 przez aro_kal, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Misterzumbi
Zasłużony
Posty: 1452
Rejestracja: 2006-06-20, 01:21
Lokalizacja: z piekła
HELF: misterzumbi
: Misterzumbi
: To_ja
Kontakt:

   

#6 Post autor: Misterzumbi »

Ja wierze ze szerokosc jest taka jak sie nalezy. Ino mowie, jezeli masz inne pociagi normalne, gedzie 8 czy 7 przyjelo sie jako standard to to waskotorowka nie jest. Ale i nie mysle ze ma pasowac do moich pociagow. Tak czy inaczej super model...
Maciej Drwięga pisze:czas naświetlania zdjęcia nie ma wpływu na przezroczystość Jeraca.
kris kelvin pisze: Boże chroń Lugpol.

Awatar użytkownika
Jerac
Posty: 2311
Rejestracja: 2006-01-14, 20:32
Lokalizacja: Sol III, Łódź
HELF: Jerrec
: 28110487@N06
: Jerac

   

#7 Post autor: Jerac »

Gratuluję cierpliwości. MLcad to zło!

W zasadzie jedyną rzeczą jaką bym zmienił jest ten ostudowany kawałek dachu. Można zastosować coś takiego:
Obrazek, umieszczone bokiem. Miejsca jest dość aby to jakoś zamontować, jakby co służę pomocą.

Nawiasem mówiąc, ciężko będzie ten model zbudować z prawdziwych klocków. Użyłeś bardzo rzadkich serków, i to w dużej ilości.

aro_kal
Posty: 436
Rejestracja: 2006-02-07, 14:34
Lokalizacja: Warszawa
HELF: aro-kal
: 39991358@N07

   

#8 Post autor: aro_kal »

Serki mają być w kolorze nowym ciemnym szarym, których od cholery jest w sklepach na BL. Dach nad kabiną będzie w starym ciemnym szarym. O Twoim klocku myślałem ale jest bardzo drogi i ciężko o niego w kolorze jaki potrzebuję. Ja ten model budowałem z myślą by był jak najtańszy.

A powiedz mi - czy stary ciemny szary różni się bardzo od nowego?

Awatar użytkownika
Robson
Posty: 709
Rejestracja: 2006-08-31, 21:57
Lokalizacja: Łódź-Bałuty
HELF: robson1903
Kontakt:

 

#9 Post autor: Robson »

Ja bym dał te serki na dachu w drugą strone bo on inaczej troche spada ... Może do soboty sam sobie taka zbuduje ? co moge :( ? :P
Cb1100RR

Awatar użytkownika
Jerac
Posty: 2311
Rejestracja: 2006-01-14, 20:32
Lokalizacja: Sol III, Łódź
HELF: Jerrec
: 28110487@N06
: Jerac

   

#10 Post autor: Jerac »

Stary szary jest dużo bardziej żółty, niestety różnica jest dość widoczna.

Awatar użytkownika
Pietruch
Posty: 1379
Rejestracja: 2004-12-25, 17:06
Lokalizacja: Warszawa
HELF: Pietruch-15
: 129951284@N03
: pietruch

   

#11 Post autor: Pietruch »

Piękny pociąg, bardzo mi się podoba. Szczegóły, wszystko na swoim miejscu, bez zbędnych fajerwerków - cudo. Mam nadzieję że go zbudujesz z klocków i będziemy mogli go podziwiać w Kielcach.
Pozdrawiam,
Maciej

Awatar użytkownika
Maciej Drwięga
Posty: 1101
Rejestracja: 2004-08-08, 13:00
Lokalizacja: Warszawa
HELF: maciejd
: maciej_drwiega
: costamcostam

   

#12 Post autor: Maciej Drwięga »

aro_kal pisze:Pociąg budowałem przez ok. dwa tygodnie, marnując mniej więcej dobę.
Dlaczego marnując ? Jedyne do czego można mieć zastrzeżenia, to rzeczywiście szerokość. Ja wiem, że proporcje i rzeczywiste wymiary to jedno, ale (stety lub niestety) świat pociągów Lego jest dość specyficzny. Jeżeli popatrzysz na proporcje ludzika Lego, krzywiznę torów i tym podobne to można się pochlastać. Kiedy postawisz swój model na makiecie z innymi pociągami "normalnotorowymi", to już zgubi proporcje. Kiedyś Gras1 stwierdził, że buduje na "7", bo wychodzi proporcjonalnie. Otóż owszem, łatwiej jest trzymać proporcje całości i mieścić to w ciasnych zakrętach, ale kiedy popatrzysz na szerokość podkładów kolejowych, to zwykła lokomotywa powinna mieć 8,5 czy 9 kropek szerokości. Buduje się na 7, max 8 - bo to jeszcze pozwala rozsądnie komponować skład. Choć przy 8 kropkach szerokości wagony wychodzą w okolicach 64 kropek długości. Za dużo i mało praktycznie. Myślę, że właśnie to miał na myśli Adam - jeśli normalne są 7-8 to wąski tor winien mieć 6...

Ogólnie model mi się bardzo podoba - trzyma klimat i sprawia wrażenie bawialnego. Zdecydowanie możesz spróbować połączyć stary i nowy szary. O ile nie budujesz muzeum, to jeszcze nie widziałem fafki żeby trzymała kolor jednolity ;)
Maciej
-----
Na warsztacie kolejowo, ale jeszcze nie wiem co... pewnie kawałek bocznicy kolejowej, na ten cały bałagan.

ODPOWIEDZ