Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[MOC] Wyciąg Krzesełkowy!
Autor Wiadomość
ImpreSariO 


Wiek: 32
Dołączył: 24 Lut 2007
Wpisy: 578
Skąd: Wrocław, Wysoka
Wysłany: 2008-10-06, 22:31   [MOC] Wyciąg Krzesełkowy!

Nexus 7 napisał/a:
Zbudowac system transportowy zdolny do przeniesienia 500 kg lub 5 ludzi na odleglosc 50 metrow w poziomie lub 25 metrow w pionie.

SF: bez zmian
Fantasy: bez zmian

Premie dla wszystkich epok:
+2 punkty za zbudowanie systemu zdolnego do transportu seryjnego tzn. minimum dwa ladunki w drodze.


Przedstawiam fragment 5-osobowego wyciągu krzesełkowego. To by było na tyle. Zapraszam do krytyki.





Galeria (po opublikowaniu).
Ostatnio zmieniony przez szarikm 2008-10-12, 16:55, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
crises
[Usunięty]

Wysłany: 2008-10-06, 22:38   

Najbardziej podobają mi się przęsła i zdjęcie z robotnikiem. Szkoda, że w dole jest tak pusto, chociaż malutka choinka robi wrażenie. Pasażerowie nie mają nart, rozumiem, że to turyści?

Czy w tym zleceniu nie należało również pokazać stacji nadawczej i odbiorczej?
 
 
 
Hippotam
[Usunięty]

Wysłany: 2008-10-06, 22:44   

crises napisał/a:
Czy w tym zleceniu nie należało również pokazać stacji nadawczej i odbiorczej?

Staneło na tym, że niekoniecznie:
http://www.00453005_00000...p?p=83099#83099
Ostatnio zmieniony przez Hippotam 2008-10-06, 22:44, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
V1 
VIP


Wiek: 48
Dołączył: 07 Kwi 2007
Wpisy: 2532
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-10-06, 22:52   

Świetne, bardzo oryginalne, nie widziałem nigdy wyciągu z Lego. Tym przyjemniejsze wrażenie. Ładnie wybrany fragment, podoba mi się też symboliczne podejście do podstawki - wyszła bardzo ładnie. Przez chwilę zastanawiałem się dlaczego ludzie jadą bokiem, a wagoniki są zawieszone na takich grubych poprzeczkach, dopiero po chwili załapałem, że odebrałem to obrócone o 90 stopni. Ale to może moja wina, raptem kilka razy w życiu jechałem wyciągiem. No więc nie pasują mi tylko liny grubości ludzkiej szyi :)
_________________
\/1 ______________
 
 
 
ImpreSariO 


Wiek: 32
Dołączył: 24 Lut 2007
Wpisy: 578
Skąd: Wrocław, Wysoka
Wysłany: 2008-10-06, 23:05   

V1 napisał/a:
No więc nie pasują mi tylko liny grubości ludzkiej szyi :)


Mnie niestety też. Ten element sprawił mi najwięcej problemów. Sznurki i nici nie zdawały zbyt dobrze egzaminu wytrzymałości. Żyłka wędkarska była by dobrym rozwiązaniem ale krzesełka musiał by być jedno osobowe ponieważ przy wadze obecnych tworzył się nieciekawy zwis. Napięcie żyłki powodowało niestety zapadanie się słupów ku sobie.
 
 
 
rh
[Usunięty]

Wysłany: 2008-10-07, 00:47   

V1 napisał/a:
Świetne, bardzo oryginalne, nie widziałem nigdy wyciągu z Lego.

Czyżbyś niedokładnie przeglądał forum? :) A to - wyciąg - to niby co? :) I jeszcze na dodatek działa ;)

Konstrukcja bardzo mi się podoba. Fakt - zdecydowanie ładniejszy od wskazanego przeze mnie technicowego. Co do grubości lin - właściwie to warto by było zerknąć, jakiej te linki są naprawdę grubości, coś mi się wydaje, że wiele cieńsze od ludzkiej szyi to one nie są. Jedyne, co mi się nie podoba, to zamontowanie linki. O ile mnie pamięć nie myli to na słupach, zawsze lekko nad liną jest ten cały system amortyzujący - może dałoby się dodać to jakoś?
Jedyne czego mi brakuje - to jakiejś większej różnicy wysokości pomiędzy słupami. Ale to już szczegół :) Poza tym ImpreSario znowu świetny pomysł i wykonanie :)
 
 
 
PatrykZ 
Adminus Emeritus


Wiek: 42
Dołączył: 06 Sie 2008
Wpisy: 964
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-10-07, 09:38   

Więc sezon narciarski rozpoczęty. Pewnie Zell am See, albo Soelden, w każdym razie austriacki Doppelmyer. Rewelacja!
_________________
Dzieńdobry. Czesio lóbi może i fajoskie statki.
 
 
 
Sariel 
VIP
p.o. majstra


Wiek: 38
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5268
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-10-07, 09:59   

rh napisał/a:
»Co do grubości lin - właściwie to warto by było zerknąć, jakiej te linki są naprawdę grubości, coś mi się wydaje, że wiele cieńsze od ludzkiej szyi to one nie są.


Oj są, i to wiele:



Co do układów amortyzacyjnych, faktycznie są montowane na górze liny, ale z tego co pamiętam z polskich wyciągów, to nie na każdej wieży. Jest sporo wież, gdzie lina nie jest niczym zakryta od góry. Możliwe, że jest to kwestia po prostu wysokości wież, jeśli spadek między nimi jest niewielki, to pewnie nie ma potrzeby zabezpieczać liny od góry.



Natomiast zgodzę się, że wieże są tu za blisko. Taka bliskość byłaby usprawiedliwiona tylko przy naprawdę dużym spadku między wieżami.
_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
 
 
 
martinbb 
Space Engineering


Wiek: 35
Dołączył: 10 Mar 2007
Wpisy: 673
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2008-10-07, 10:05   

Co do grubości lin - u mnie na Szyndzielni lina jest grubości zaciśniętej pięści - w Lego wielkościowo powinien pasować flex.

Praca b. udana - aż się chcę na narty/deskę wyruszyć ;)
_________________
Inspired by NavySEALs
 
 
 
Kaczor
[Usunięty]

Wysłany: 2008-10-07, 13:33   

Nie widziałem nigdy 5. osobowych wyciągów ale i tak podoba mi się :)
 
 
 
Sariel 
VIP
p.o. majstra


Wiek: 38
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5268
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-10-07, 13:35   

Najpojemniejsze jakie istnieją są bodajże 8-osobowe. "Piątka" spokojnie przejdzie.
_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
 
 
 
Jerac 
Zdemodywowany


Wiek: 35
Dołączył: 14 Sty 2006
Wpisy: 2311
Skąd: Sol III, Łódź
Wysłany: 2008-10-07, 16:08   

Widziałem na żywo i w kolorze wersje czteroosobowe, i zasadniczo nie widzę najmniejszego powodu aby nie zrobić troszkę szerszych. Praca prawie idealna - jako że jestem wiecznie początkującym narciarzem, zauważam brak takich elementów wyposażenia jak wyłożone miękką gąbką podstawy słupów :D

EDIT: Tak sobie myślę że gdyby "kable" wystawały po obu stronach dioramki (i kończyły by się w powietrzu), powstała by iluzja większej całości...
_________________
Galeria moich MOCy
Ostatnio zmieniony przez Jerac 2008-10-07, 16:22, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
 
ImpreSariO 


Wiek: 32
Dołączył: 24 Lut 2007
Wpisy: 578
Skąd: Wrocław, Wysoka
Wysłany: 2008-10-12, 16:56   

Zrobiłem nowe zdjęcia. Są w pierwszym poście i kilka więcej w nieopublikowanej jeszcze galerii. Dziękuje za komentarze.
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 31
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5334
Skąd: Lubin
Wysłany: 2008-10-12, 16:57   

Jest teraz bardziej zimowo ;)
_________________
m1longer.com
 
 
 
Pietruch 


Wiek: 31
Dołączył: 25 Gru 2004
Wpisy: 1379
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-10-12, 16:59   

O wiele lepiej, czuć prawdziwy zimowy, rodzinny klimat - rozmarzyłem się... :)
_________________
Pozdrawiam,
Maciej
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,043 sekundy. Zapytań do SQL: 11