Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Atros
2018-05-25, 10:26
mam przedni i tylny most do trialówki... tylko jaka buda...?
Autor Wiadomość
m4rc1n 
Ten... Tego... Marcin jestem.


Wiek: 32
Dołączył: 17 Wrz 2009
Wpisy: 369
Skąd: Królewskie Miasto Kraków
Wysłany: 2009-10-12, 16:43   mam przedni i tylny most do trialówki... tylko jaka buda...?

witam, jak w temacie, mam zrobione mosty. są to kolebki pływające i nie wiem jaką ciężarówkę na tym zrobić....

mosty mają po 17 studów szerokości, nie licząc kół. z kołami ma to 27 studów, wiem, sporo.

dodatkowo, ma być to ciężarówka w układzie 4x4

ponieważ nie mam pomysłu, liczę na was :)

foto mostów niedługo wrzucę na bs :)
 
 
 
 
TT 
VIP


Wiek: 31
Dołączył: 27 Maj 2004
Wpisy: 1181
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2009-10-12, 17:23   

m4rc1n napisał/a:
kolebki pływające


W takim razie nie potrafię doczekać się fotek :-)

Na pewno nie rób Unimoga, bo nawet jak będzie genialny to i tak Cię nie docenia. Stara też nie rób, bo już powstało ich więcej niż unimogów. W ogóle nie rób 4x4... Niestety tak jest 'trendy'.
_________________
Pozdrawiam,
Tomek
 
 
 
m4rc1n 
Ten... Tego... Marcin jestem.


Wiek: 32
Dołączył: 17 Wrz 2009
Wpisy: 369
Skąd: Królewskie Miasto Kraków
Wysłany: 2009-10-12, 17:29   

sprawa jest po prostu taka ze mam tylko cztery koła (znaczy na razie, wyposażę się niedługo w komplet 6 kol od jg) a poza tym nie mam znowu tylu części...
_________________
MOCs: 4
WIP: who cares?
 
 
 
 
szarikm 
Adminus Emeritus


Wiek: 36
Dołączył: 03 Lis 2005
Wpisy: 1294
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2009-10-12, 17:56   

Zrób taką jaka Ci się podoba i będzie pasować do reszty.

Zamiast budy, robisz szkielet i naciągasz na to materiał - tak jak Ramzes zrobił: http://www.brickshelf.com...rd_project3.jpg

Żadna ciężarówka nie ma przewagi nad innymi.
Chcesz zbuduj Stara lub Jelcza.
To, że temat w Internecie jest oklepany - nieważne. Budujesz dla siebie i dla własnej satysfakcji.
_________________
szarikm
FAQ początkującego AFOLa
 
 
 
m4rc1n 
Ten... Tego... Marcin jestem.


Wiek: 32
Dołączył: 17 Wrz 2009
Wpisy: 369
Skąd: Królewskie Miasto Kraków
Wysłany: 2009-10-12, 18:58   

w sumie się zastanawiałem czy tak można jak Ramzes zrobił....

buda budą ale mi chodziło o kabinę, tzn jaką ciężarówkę zrobić... :D
_________________
MOCs: 4
WIP: who cares?
 
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 31
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5330
Skąd: Lubin
Wysłany: 2009-10-12, 19:09   

m4rc1n napisał/a:
buda budą ale mi chodziło o kabinę, tzn jaką ciężarówkę zrobić... :D

Najpierw to swoje podwozie zeskaluj. Żeby się nie okazało że masz wielką ciężarówkę na kołach od deskorolki.
_________________
m1longer.com
 
 
 
m4rc1n 
Ten... Tego... Marcin jestem.


Wiek: 32
Dołączył: 17 Wrz 2009
Wpisy: 369
Skąd: Królewskie Miasto Kraków
Wysłany: 2009-10-12, 19:28   

przy założeniu kół całośc ma szerokośc 27 studów, jak już napisałem. po przeskalowaniu daje to zakres 2.6(skala 1:12)-3.0(skala 1:14) m rozstawu kół, czy też szerokosci... właściwie najlepsza byłaby ciężarówka o rozstawie około 2.8m w rzeczywistości
chodzi mi o to, żeby dobrać ciężarówkę pod szerokość, co do długości to już podwozie dostosuję

docelowo 4x4 choć może się zastanowię nad 6x6 :)
Ostatnio zmieniony przez m4rc1n 2009-10-12, 19:33, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
 
szarikm 
Adminus Emeritus


Wiek: 36
Dołączył: 03 Lis 2005
Wpisy: 1294
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2009-10-12, 20:34   

m4rc1n, biadolisz. Zdjęcia pokaż! Zaraz się okaże co pasuje, a co nie.

Czekamy na fotki.
_________________
szarikm
FAQ początkującego AFOLa
 
 
 
Kubrick 
VIP
Volkswageniarz


Wiek: 33
Dołączył: 19 Maj 2006
Wpisy: 2108
Skąd: KrakóVW
Wysłany: 2009-10-12, 22:39   

Jak 27 studow, to az sie prosi o URALa ;]
_________________
Cieślu napisał/a:
kup volvo nie bądź janusz
Cieślu napisał/a:
Ty to byś Kubrick wszystko zwieśniaczył :>

 
 
 
m4rc1n 
Ten... Tego... Marcin jestem.


Wiek: 32
Dołączył: 17 Wrz 2009
Wpisy: 369
Skąd: Królewskie Miasto Kraków
Wysłany: 2009-10-14, 18:48   

zdjęcia już są zrobione dzięki życzliwości TruckeRa :) thx :)
przepraszam za jakość ale dzisiaj pogoda coś nie dopisała...

http://www.brickshelf.com...ry/101_1642.jpg
http://www.brickshelf.com...ry/101_1644.jpg
http://www.brickshelf.com...ry/101_1646.jpg
http://www.brickshelf.com...ry/101_1647.jpg
http://www.brickshelf.com...ry/101_1649.jpg
http://www.brickshelf.com...ry/101_1650.jpg
http://www.brickshelf.com...ry/101_1651.jpg

ostatecznie, wybiorę chyba Urala 375, jest dośc szeroki bo ma aż 2.69m
koła będą trochę wystawać, o studa z każdej strony max. cóż, bywa :)
Ostatnio zmieniony przez m4rc1n 2009-10-14, 18:51, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 31
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5330
Skąd: Lubin
Wysłany: 2009-10-14, 19:34   

Taka mała rada: Wymień wszystkie bevele które przekazują napęd pod kątem na knoby. Jeśli tego nie zrobisz, będziesz miał piękny pokaz strzelania zębatek.
_________________
m1longer.com
 
 
 
DonArkada2 
On Roader


Wiek: 28
Dołączył: 01 Sie 2008
Wpisy: 169
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-10-14, 20:39   

Racja. Ja tu widzę dużo strzelania. Hehe jak w moim Kamazie
_________________
Kiedy iść spać?
Gdy budując coś źle zrobisz pomyślisz:
Wcisnę Ctrl+z to się cofnie i naprawi.
 
 
 
 
m4rc1n 
Ten... Tego... Marcin jestem.


Wiek: 32
Dołączył: 17 Wrz 2009
Wpisy: 369
Skąd: Królewskie Miasto Kraków
Wysłany: 2009-10-14, 21:19   

niestety na knoby się nie zdecyduję, i nie mam zamiaru otwierać dyskusji wyższości jednego nad drugim bo to bezsensowne :)

nie chcę stosowac knobów z kilku powodów:
1. mam tylko dwa ;]
2. niejestem do nich przekonany
3. stracę wtedy redukcję (pewnie powiecie, że można mosty przebudować, ale patrz wyżej ;])

ogólnie jestem z nich zadowolony ale i tak się szykują im poprawki :)
_________________
MOCs: 4
WIP: who cares?
 
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 31
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5330
Skąd: Lubin
Wysłany: 2009-10-14, 21:21   

m4rc1n napisał/a:
m4rc1n napisał/a:
stracę wtedy redukcję (pewnie powiecie, że można mosty przebudować, ale patrz wyżej ;]
mam tylko dwa ;]

Kup więcej.
m4rc1n napisał/a:
niejestem do nich przekonany

Zrobisz jeżdżące podwozie, to się przekonasz.
Pff... Dlaczego KAŻDY tak zaczyna? :D
Zrobisz, zobaczysz, kupisz knoby i Ci ochota na bevele przejdzie.
A redukcję można zrobić nawet w ramie.
_________________
m1longer.com
 
 
 
Barteq 
Group B


Wiek: 28
Dołączył: 02 Kwi 2009
Wpisy: 157
Skąd: Białystok
Wysłany: 2009-10-14, 21:26   

Te bevele 12 pękną Ci na pierwszej lepszej przeszkodzie (wiem z własnego doświadczenia).
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,044 sekundy. Zapytań do SQL: 12