Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: eric trax
2020-01-06, 18:30
[MOC] Kenworth K100 Aerodyne, skala 1:13
Autor Wiadomość
Jerac 
Zdemodywowany


Wiek: 35
Dołączył: 14 Sty 2006
Wpisy: 2311
Skąd: Sol III, Łódź
Wysłany: 2006-08-31, 12:15   

Ale można pogrubić scianki do 2 studs - co prawda wtedy stracisz trochę miejsca, ale pomyśl tylko jaka czeka powierzchnia reklamowa w zamian...
_________________
Galeria moich MOCy
 
 
 
 
Maciej Drwięga 


Wiek: 40
Dołączył: 08 Sie 2004
Wpisy: 1099
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2006-08-31, 12:21   

Jerac napisał/a:
Ale można pogrubić scianki do 2 studs - co prawda wtedy stracisz trochę miejsca, ale pomyśl tylko jaka czeka powierzchnia reklamowa w zamian...

Zgadza się... i zyskuję dodatkowe 3kg do dźwigania dla tylnego zawieszenia :) Nie wiem też, czy sama konstrukcja potrafiła by już wtedy samą siebie unieść. Prawdę mówiąc zaciekawiłeś mnie :)
Martwi mnie jedynie efekt po otworzeniu drzwi... "bardzo izolowana chlodnia" ? ;)
_________________
Maciej
-----
Na warsztacie kolejowo, ale jeszcze nie wiem co... pewnie kawałek bocznicy kolejowej, na ten cały bałagan.
 
 
 
Pietruch 


Wiek: 31
Dołączył: 25 Gru 2004
Wpisy: 1379
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2006-08-31, 12:28   

Ale w tedy można wzmocnic ramę. :)
Napewno jest jakiś sposób na wzmocnienie całej konstrukcji.

Jeżeli jest taka możliwośc to trzeba z niej kożystac, jak się nie uda to powrócisz do poprzedniej konstrukcji, a jak się uda będzie co świętowac. !!

Jerac napisał/a:
ale pomyśl tylko jaka czeka powierzchnia reklamowa w zamian...


No właśnie możesz reklamowac LugPol. :)

A co do zawieszenia możesz dac 3 osie i na każde koło po 2 amortzatory, razem 12 amortyzatorów. Troche dużo ale jakie będzie mocne.... !!


Misterzumbi napisał/a:
budowac SNOTy


Ja jestem za..... :)
_________________
Pozdrawiam,
Maciej
Ostatnio zmieniony przez Pietruch 2006-08-31, 12:31, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
Maciej Drwięga 


Wiek: 40
Dołączył: 08 Sie 2004
Wpisy: 1099
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2006-08-31, 12:48   

pietruch_15 napisał/a:
Ale w tedy można wzmocnic ramę.

Przy założeniu, że naczepa chłodnia marki GreatDane ma coś więcej niż szyny zawieszenia i kratownicę w podłodze... Klasyczny reefer trailer nie ma.
pietruch_15 napisał/a:
Jeżeli jest taka możliwośc to trzeba z niej kożystac, jak się nie uda to powrócisz do poprzedniej konstrukcji, a jak się uda będzie co świętowac.

Doceniam wiarę w moją osobę, jednak:
- choć zadanie wydaje się idiotoodporne, poszczepianie 1200 czy 1300 klocków trwa chwilę, tak jak ich rozłożenie;
- żeby zrobić podwójną ścianę potrzebuję kolejnych czarnych elementów (około 800 - 900 bricków 1x4), no chyba że mam użyć wszystkich kolorów jakie mam i zrobić coś pstrokatego nie do wytrzymania...
- zapinanie dachu na te ściany przy precyzji obecnych Lego i wygięć całej konstrukcji trwa kilkadziesiąt minut a odgłosy zaskakiwania studów przypominają strzały z magnum :) jeszcze mi się kciuki nie zagoiły, żeby robić to znowu :P

Doceniam więc wolę Misterzumbiego w kombinowanie wzorków na naczepie, ale:
- na początek kupię rurki z flex system i zaprezentuję wycieraczki 1:13 by Misterzumbi :)
- zrobię detale przy naczepie zarówno do K100 jak i W900;
- wygospodaruję kolejne: 2h na spakowanie i wypakowanie, 2h na fotografowanie w plenerze i kolejne 2 na transport do domu mojego badziewia.
_________________
Maciej
-----
Na warsztacie kolejowo, ale jeszcze nie wiem co... pewnie kawałek bocznicy kolejowej, na ten cały bałagan.
 
 
 
dmac 
Adminus Emeritus


Wiek: 49
Dołączył: 17 Cze 2004
Wpisy: 2200
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2006-08-31, 12:48   

Maciej Drwięga napisał/a:
"bardzo izolowana chlodnia" ? ;)


To akurat w chłodni nic strasznego... A pomyśl tylko, że mógłbyś tym sposobem mieć białe, oszronione wnętrze na przykład :) .
_________________
Pozdrawiam,
dmac

_________________
The absence of limitations is the enemy of art - Orson Welles
 
 
 
Pietruch 


Wiek: 31
Dołączył: 25 Gru 2004
Wpisy: 1379
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2006-08-31, 12:58   

Maciej Drwięga napisał/a:
- żeby zrobić podwójną ścianę potrzebuję kolejnych czarnych elementów (około 800 - 900 bricków 1x4), no chyba że mam użyć wszystkich kolorów jakie mam i zrobić coś pstrokatego nie do wytrzymania...


To może jednak nie rób tego.. :)
To wszystko od ciebie zależy, ale pomysł jest bardzo dobry. Kiedyś może go wykorzystasz.
Co od zdjęc plenerowych, już nie mogę się doczekac. ;]

dmac napisał/a:
To akurat w chłodni nic strasznego... A pomyśl tylko, że mógłbyś tym sposobem mieć białe, oszronione wnętrze na przykład :) .


Bardzo ciekawy pomysł...... ;] Tylko z zimna klocki mogły by popękac.
_________________
Pozdrawiam,
Maciej
 
 
 
Maciej Drwięga 


Wiek: 40
Dołączył: 08 Sie 2004
Wpisy: 1099
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2006-08-31, 13:01   

dmac napisał/a:
To akurat w chłodni nic strasznego...

2 study to 1,5 cm a więc w skali 1:1 wyszło by ok. 20 cm grubości ściany... nie popadajmy w paranoję :D
Ale OK, mam propozcyję: Wy robicie ściepę na klocki dla mnie a ja walnę na naczepie pięęęęęęękny napis LugPol. Może być ? :)
pietruch_15 napisał/a:
No właśnie możesz reklamowac LugPol.

Oczywiście. A forumowicze zapłacą za taką reklamę :P Moje modele sponsoruje lego.drwiega.net....
_________________
Maciej
-----
Na warsztacie kolejowo, ale jeszcze nie wiem co... pewnie kawałek bocznicy kolejowej, na ten cały bałagan.
 
 
 
Pietruch 


Wiek: 31
Dołączył: 25 Gru 2004
Wpisy: 1379
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2006-08-31, 13:09   

Maciej Drwięga napisał/a:
mam propozcyję: Wy robicie ściepę na klocki dla mnie a ja walnę na naczepie pięęęęęęękny napis LugPol. Może być ? :)


Nie zła ta propozycja... :)
Tylko jak my to dostarczymy, przesyłką - zaraz ją pewnie zgubią. :P
Jak bym jechał do Kielc, napewno bym to przywiózł, z powodu pięęęęęknego napisu. :)
LugPol

Maciej Drwięga napisał/a:

Oczywiście. A forumowicze zapłacą za taką reklamę :P


Zależy po ile mielibyśmy zapłacic... ;]
_________________
Pozdrawiam,
Maciej
 
 
 
Bricksley 


Wiek: 29
Dołączył: 30 Mar 2005
Wpisy: 164
Skąd: Stalowa Wola
Wysłany: 2006-08-31, 13:14   

Maciej Drwięga napisał/a:
2 study to 1,5 cm a więc w skali 1:1 wyszło by ok. 20 cm grubości ściany... nie popadajmy w paranoję

We wnętrzu możesz zastosować to: http://media.peeron.com/l...47/3x/4215b.png zaoszczędzisz trochę szerokości.
Maciej Drwięga napisał/a:
Ale OK, mam propozcyję: Wy robicie ściepę na klocki dla mnie a ja walnę na naczepie pięęęęęęękny napis LugPol. Może być ?

A możesz zradzić w przybliżeniu cenę?
_________________
Pozdrawiam, Bricksley :)
 
 
 
Pietruch 


Wiek: 31
Dołączył: 25 Gru 2004
Wpisy: 1379
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2006-08-31, 13:17   

K@ROL napisał/a:
We wnętrzu możesz zastosować to: http://media.peeron.com/l...47/3x/4215b.png zaoszczędzisz trochę szerokości.


Miejsca zaoszczędzi, ale straci na wytrzymałosci. Ten klocek do wytrzymałych nie należy. !!
_________________
Pozdrawiam,
Maciej
 
 
 
Maciej Drwięga 


Wiek: 40
Dołączył: 08 Sie 2004
Wpisy: 1099
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2006-08-31, 13:27   

pietruch_15 napisał/a:
Zależy po ile mielibyśmy zapłacic...

K@ROL napisał/a:
A możesz zradzić w przybliżeniu cenę?

Calkowite koszty dwóch ścian naczepy tych rozmiarów z nowych czarnych elementów 1x4 to 350 - 600 złotych, zależy jak, gdzie, po ile i jak płacąc kupować... Już wiecie ile ? :) Mówię tylko o ścianach i przy założeniu, że wszystkie te elementy kupujemy w jednym miejscu. Do składników naczepy dochodzi cała masa płytek 6x12 w różnych kolorach (łącznie coś kole 150 sztuk +/- 15) i wiele drobnicy jak płytki 1xIleś, technic bricki na kratownicę podłogi itd. itd... To są części. Teraz dodajcie do tego robociznę :)
K@ROL napisał/a:
We wnętrzu możesz zastosować to: http://media.peeron.com/l...47/3x/4215b.png zaoszczędzisz trochę szerokości.

Fakt, ale nie da mi to wiele jeśli chodzi o naprężenia boczne - czyli stać pewnie będzie, jednak ja się nie podejmę przenoszenia ;)
_________________
Maciej
-----
Na warsztacie kolejowo, ale jeszcze nie wiem co... pewnie kawałek bocznicy kolejowej, na ten cały bałagan.
 
 
 
Pietruch 


Wiek: 31
Dołączył: 25 Gru 2004
Wpisy: 1379
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2006-08-31, 13:35   

Troche dużo. ;] Ale jak rozłożyc to na ok 150 osób wyjdzie nie dużo.
Jeszcze robocizna, no tak plaster na kciuki, stracony czas. :)
Ale chyba nie będziesz tego robił, można też zrobic naklejki. Oczywiście to nie to samo, ale lepsze to niż nic. :)
Myśle że SNOT-y można zrobic ale w czymś mniejszym. :) A nie w takim potworze jak Kenworth K100 Aerodyne, skala 1:13 :)
_________________
Pozdrawiam,
Maciej
 
 
 
Misterzumbi 
Zasłużony


Wiek: 40
Dołączył: 20 Cze 2006
Wpisy: 1449
Skąd: z piekła
Wysłany: 2006-09-01, 23:45   

pietruch_15 napisał/a:
można też zrobic naklejki.


Na! Wypluj! Naklejki na takiej powierzchni? Jeszcze czego?
Jak sie chce to sie da zrobic napis, nie goncie go tak, moze sie cos wymysli, ja z kumplem robilem napisy z normalnych klockow, bez SNOTow (na jakies 30 kropek szerokie i moze 15 klockow wysokie), przy powierzchni takiej naczepy mozna troche pogrzebac, moze nawet jakas mozaike?

Z tymi gruboscia scian jest co prawda troche problemu, ale i to by sie dalo obejsc, na przyklad budowac mozaike ze 6-8 kropek od drzwi, i wbudowac troche towaru.
Towarem mogly by byc na przyklad te 2x2 duploki z nadrukiem skrzynki od jablek (te ktorych uzylem w mojej chlodni) jak sie chce i jak sie ma troche wyobrazni to je mozna nawet tak ustawic zeby wygladaly jak prawdziwe...

Zdrowko Adam
_________________
Maciej Drwięga napisał/a:
czas naświetlania zdjęcia nie ma wpływu na przezroczystość Jeraca.


kris kelvin napisał/a:
Boże chroń Lugpol.
 
 
 
Jerac 
Zdemodywowany


Wiek: 35
Dołączył: 14 Sty 2006
Wpisy: 2311
Skąd: Sol III, Łódź
Wysłany: 2006-09-02, 10:37   

Można też zrobić ładnie radykalny numer, to znaczy zamiast ścian z bricków, zrobić ściany z plates odwrócone o 90 stopni. Ale, do tego trzeba by worka tiles... ale powierzchnia do mozaikowania duża, łatwa do zagospodarowania, a grubość pewnie nie byłaby większa niż 4 plates. A może nawet 3. Pozostaje problem instalacji - polecam technic bricki + halfpiny, tak z 500 powinno starczyć.
_________________
Galeria moich MOCy
 
 
 
 
Maciej Drwięga 


Wiek: 40
Dołączył: 08 Sie 2004
Wpisy: 1099
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2006-09-02, 10:48   

Jerac napisał/a:
Pozostaje problem instalacji - polecam technic bricki + halfpiny, tak z 500 powinno starczyć.

Odpada, wyczepiały by się przy jakimkolwiek naprężeniu bocznym. Raczej jakieś brackety gdzie tylko się da by zdały egzamin :)

Ja się cieszę, że mam ładną, błyszczącą powierzchnię w nowiusich klocusiów a Ci mi to chcą malować... ehhhh :)
Dobra robaczki... Następny projekt w kolejce (czyli przyszłe wakacje) - Kenworth W900A z pierwszej części "Mistrz kierownicy ucieka". Gdyby ktoś chciał pogląd, co było na naczepie, to tu jest model w skali 1:87 ;) http://1-87vehicles.org/i...0_smokey_lg.jpg :) Tak przy okazji, istnieje podejrzenie, że ciężarówka użyta w tym filmie jeszcze jeździ :)
_________________
Maciej
-----
Na warsztacie kolejowo, ale jeszcze nie wiem co... pewnie kawałek bocznicy kolejowej, na ten cały bałagan.
Ostatnio zmieniony przez Maciej Drwięga 2006-09-02, 11:00, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,052 sekundy. Zapytań do SQL: 10