Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[MOC] ST40s / NEWAG 311Da
Autor Wiadomość
Scrat 


Wiek: 30
Dołączył: 24 Cze 2008
Wpisy: 543
Skąd: Lubań
Wysłany: 2010-08-22, 14:00   [MOC] ST40s / NEWAG 311Da

Znana jako: Batman, Robogagarin, Predator, Robocop...



Spalinowa lokomotywa towarowa typu 311D powstała w wyniku gruntownej modernizacji lokomotywy produkcji rosyjskiej typu M62, znanej na polskim rynku kolejowym pod oznaczeniem ST44 (źródło). Mój model to natomiast 311Da przeznaczona do jazdy po szerokich torach. Używa ich PKP LHS.


(źródło: newag.pl)

Idealnie niestety nie jest, ale jak to ujął Pietruch: "trains to sztuka wyrzeczeń" i takowych jest sporo, choć próbowałem wycisnąć z niej ostatnie soki. Pierwsza rzecz jaka jest tutaj jednym wielkim przekłamaniem to kabina, skośne ściany, ale nie mam pojęcia jak to zrobić inaczej. Zmontowałem 3osiowe wózki 9V, działają. Problemy z nimi są czasami na zwrotnicach, dodanie trochę więcej mocy z reguły rozwiązuje problem. No i w kabinie jest ludzik (pozdrowienia dla Ciamka i jednej marudy, co to ludzików do swoich dźwigów nie wciska...) ! Palce od wciskania łapek ludzików do fleksów dalej mnie bolą. Podsumowując: to jest mój ulubiony wytwór.



flickr
brickshelf (po moderacji)

Podziękowania dla rh (za jęczenie i za to, że zwinąłem model, który On miał sam budować i za zakupy do tego potwora)

PS Wkrótce będę hodował wagony...

brickshelf - galeria poprawionej wersji
flickr - galeria poprawionej wersji
_________________
whbricks || facebook
Ostatnio zmieniony przez Scrat 2014-02-22, 13:56, w całości zmieniany 5 razy  
 
 
 
Tomek 
Podróżnik


Wiek: 29
Dołączył: 16 Paź 2005
Wpisy: 64
Skąd: Opole
Wysłany: 2010-08-22, 15:26   

No, troszkę za niska, nie dałoby rady coś dopiąć nad wózki albo od dołu ostoi?
Ostatnio zmieniony przez Tomek 2010-08-22, 15:27, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Backbone 

Wiek: 32
Dołączył: 06 Gru 2009
Wpisy: 665
Skąd: Doncaster

Wysłany: 2010-08-22, 15:32   

Ładne, ale drabinki i balustradki wykonane z minifigowych łapek nigdy mi się nie podobały. Jakieś takie wątłe to i nic tylko kichnąć i się rozpadnie :P
 
 
 
Jerac 
Zdemodywowany


Wiek: 35
Dołączył: 14 Sty 2006
Wpisy: 2311
Skąd: Sol III, Łódź
Wysłany: 2010-08-22, 17:29   

Miałeś kiedyś w rękach model z dobrze zrobionymi drabinkami z flexów/rączek? Mam wrażenie że widywałem bardziej delikatne ramy trialówek niż flexowe konstrukcje...
_________________
Galeria moich MOCy
 
 
 
 
Backbone 

Wiek: 32
Dołączył: 06 Gru 2009
Wpisy: 665
Skąd: Doncaster

Wysłany: 2010-08-22, 17:33   

Jerac, Nie wiem jak to jest. Ale ja wole gotowe elementy barierki, to mi smierdzi nielegalną techniką i juz. Dlatego nie trawię.
 
 
 
Jerac 
Zdemodywowany


Wiek: 35
Dołączył: 14 Sty 2006
Wpisy: 2311
Skąd: Sol III, Łódź
Wysłany: 2010-08-22, 17:35   

Przecież projektanci Lego w zestawach też robią czasem barierki z flexów - może nie tak zaawansowane jak my, ale jednak, więc w czym problem?
Z kolei wężyki pneumatyczne są o ile wiem dostarczane w jednym długim kawałku do samodzielnego pocięcia, więc nawet cięcie jest momentami wymagane.

A w ogóle to zrobiłbym to wszystko inaczej, ale... jest ładnie jak jest. Może nie do końca tak jak powinno (pochyłe ściany - wtf? :D), ale jakoś mnie to nie drażni. Ma być ładnie. Jak jest ładnie, to jeszcze w miarę możliwości może być wierne oryginałowi.

Naklejki dorób - wydrukuj po prostu na atramentówce czy laserówce na niebieskim tle, a te na bok na przezroczystej folii. Uda się.

Wciskanie rączek do flexów jest 666x prostsze jeśli najpierw dasz do łapki kawałek innego flexa albo bar4L, wtedy nie będą się legowe "palce" w Twoje palce wrzynać.
_________________
Galeria moich MOCy
Ostatnio zmieniony przez Jerac 2010-08-22, 17:39, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
 
Emilus 
Adminus Emeritus


Wiek: 40
Dołączył: 26 Sie 2007
Wpisy: 1460
Skąd: Polska
Wysłany: 2010-08-22, 17:38   

Jerac napisał/a:
Mam wrażenie że widywałem bardziej delikatne ramy trialówek niż flexowe konstrukcje...


Jerac ja się z Toba zgadzam co do barierek ale to jest przegiecie co mówisz...razisz naszą dumę ot co. Czy Ty z kolei widziałeś z bliska dobrą ramę porządnej trialówki?

Co do lokomotywy, to dla mnie cudo... Takie lokomotywy powodują że chciałbym też to budować.
_________________
legotrucktrial.boo.pl | Regulamin LTTC 2012 | Terminarz LTTC i CC 2012
Ostatnio zmieniony przez Emilus 2010-08-22, 17:39, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
kle_on 


Wiek: 35
Dołączył: 05 Sty 2009
Wpisy: 132
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2010-08-22, 21:06   

jest coś w skosach, że gdy na nie patrzę to oczu oderwać nie mogę, a skośnymi światłami jestem zachwycony - wyszło Ci to bardzo ładnie
tylko nie mogę zrozumieć po co te magnesy na taką odległość odstają?
 
 
 
Fistach
[Usunięty]

Wysłany: 2010-08-22, 21:12   

Swietna kolorystyka bardzo fajne wykonanie pomimo wcisku serkow ! Szkoda ze kola w dwoch osiach na samym srodku noe sa tez z elementami metalowymi bo one po prostu swietnie wygladaja.

Pomimo ze lokomotywa jest na 8 studow szerokosci to nie wyglada na ociezala tak jak moja, ktora buduje i pewnie bede budowal od nowa tyle ze na 7 studow szerokosci.

Pochyle sciany mi jakos specjalnie nie przeszkadzaja.

Szkoda ze to diesel no ale co poradzic.
 
 
 
pitrek02 


Wiek: 28
Dołączył: 05 Paź 2006
Wpisy: 880
Skąd: Częstochowa/Wrocław
Wysłany: 2010-08-22, 22:30   

Bardzo mi się podoba!
Troszkę te pochyłe ścianki rażą, ale nie aż tak bardzo jak mogłoby się wydawać. Udała Ci się nie lada sztuka, powiem szczerze. Sam miałem zamiar zbudować ten model, ale jednak ostatecznie się poddałem.

Gratuluję udanej pracy!
Ostatnio zmieniony przez pitrek02 2010-08-22, 22:30, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Joe
[Usunięty]

Wysłany: 2010-08-22, 23:45   

Konkretny modelik. Ładnie odwzorowany. Zrobić jeszcze naklejki i będzie super :)
 
 
 
Mrutek
[Usunięty]

Wysłany: 2010-08-23, 09:37   

Tomek napisał/a:
No, troszkę za niska, nie dałoby rady coś dopiąć nad wózki albo od dołu ostoi?

Tak jakby. Popieram.
Flexowe drabinki nie są złe, chociaż ja bym to zrobił z czarnej skośnej płytki 3x2 (wedge). Po prostu.
Poza tym bardzo ładna lokomotywa.
 
 
 
rasch22
[Usunięty]

Wysłany: 2010-08-23, 09:43   

Powiem iż model jest dobry, ale tylko dobry. Sam nie mam pomysłu na te cholerne skosy z przodu, na tyle na ile się dało odwzorowałeś a raczej spróbowałeś odwzorować przód . Generalnie lokomotywa jest rozpoznawalna aczkolwiek to jeszcze nie to. Od dłuższego czasu szukam czegoś co mógłbym zbudować, na robogagarina się nie rzuciłem gdyż te skosy a raczej brak pomysłu na nie, skutecznie mnie odstraszyły. Kolejną rzeczą która coś psuje to wózki, dlaczego wózki?? Pusta przestrzeń między wózkiem z napędem a 3 osią wygląda nienaturalnie, myślę że może dobrze by było zmodyfikować patent wagonu bydlęcego Nexusa i troszkę zabudować tę lukę by nie wyglądały te dwie osie na doczepione na siłę. No i wydaje mi się że podwozie trochę za niskie. Coś więcej by się tam przydało, choć nie wiem czy masz jeszcze chęci i możliwość by w niej trochę pogrzebać. A i te wystające sprzęgi dobrze by było skrócić :).
To w sumie wszystko co miał bym do powiedzenia.Poza tym chciałbym pogratulować podjęcia się i końcowego efektu tak trudnej do zbudowania maszyny. Bo sądzę, że na chwile obecną nie ma szans zbudować jej lepiej
Ostatnio zmieniony przez 2010-08-23, 10:07, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
rh
[Usunięty]

Wysłany: 2010-08-23, 09:58   

rasch22 napisał/a:
Pusta przestrzeń między wózkiem z napędem a 3 osią wygląda nienaturalnie, myślę że może dobrze by było zmodyfikować patent wagonu bydlęcego Nexusa i troszkę zabudować tę lukę by nie wyglądały te dwie osie na doczepione na siłę.
Z tymi wózkami jest taki problem, że przy tym rozmiarze, jaki jest rodem z Gagarina, są potężne, zatem w lego połączenie wyglądu, a głównej funkcjonalności - czyli możliwości jazdy - jest dość trudne. Aczkolwiek, co już Ci Scrat mówiłem, mnie też lekko razi ta przestrzeń. Jestem prawie pewny, po obserwacji, jak to jeździło, że jednak da się tam coś wcisnąć.

PS: Co prawda za jakiś czas mi to wypomnicie, ale lokomotywa to lokomotywa i ma jeździć ;) największa frajda jest z loka, kiedy może potem ciągnąć wagoniki i jeździ po torach ;)
 
 
 
rasch22
[Usunięty]

Wysłany: 2010-08-23, 10:06   

Dlatego zamieściłem od razu link do wagonu nexusa te rozwiązanie pozwoliło by na to by ta oś nie blokowała się podczas jazdy po legowym łuku jednocześnie dając możliwość wepchania czegoś by wypełnić lukę, czy to snotem czy za pomocą jakiegoś braketa/łącznika kątowego albo jakiegokolwiek innego klocka, da się coś wcisnąć ale jak i co to już zależy od scrata, czy ma jeszcze chęć sie trochę pomęczyć z tym podwoziem czy już ma dość męczarni z innymi problemami jakie przy budowie tej lokomotywy się pojawiły ;)
Ostatnio zmieniony przez rasch22 2010-08-23, 10:09, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,041 sekundy. Zapytań do SQL: 11