Po ponad rocznych zmaganiach z modelem przyszedł czas na prezentację. Tak naprawdę to do końca nie wiedziałem w jakim dziale go umieścić (MT czy Technic). W końcu wybór padł na Technic. No dobra teraz parę słów o moim "dziele". Zatem przedstawiam wszystkim Volvo FH12-500 10x4 z żurawiem Effer 950 (bo dźwig to może być osobowy - winda) w barwach floty terHorst (NL).

Praca nad modelem postępowała bardzo wolno i to nie tylko z powodów finansowych (masa czerwonych klocków), ale również z powodów koncepcyjnych. Kilkakrotnie została zmieniona kabina i jej wnętrze. Dodałem silnik MT pod kabiną. Ewoluowała również koncepcja zawieszenia oraz HDS.

Od tamtej pory wykafelkowałem całą płytę tylną, HDS został "odchudzony" o całe 2 study oraz otrzymał węże hydrauliki i kilka drobnych detali. Płyta z akcesoriami i chłodnicą za kabiną pasażerską również zmieniała swój wygląd kilkukrotnie.
Wracając jednak do HDS'a. Udało mi się poprowadzić tak tryby i przeniesienie napędu do drugiej sekcji żurawia, że nie widać żadnych wystających trybów, czy kardanów (schemat kilka fotek dalej).

Poza tym ciężarówka ma otwierane drzwi i podnoszoną pokrywę atrapy chłodnicy. Cała kabina również jest odchylana. Teraz pare słów o mechanice.
Model wyposażony jest w 6 silników i 10 świateł:
- 1 RC do napędu przez ślimak i z16 następnie 2 wały napędowe do każdego z kół niezależnie spięte w pionie przez z16

- 1 RC do skrętu
- 1 PF medium do wysuwania podpór
- 1 PF medium do obrotu podstawy HDS-a
- 1 PF XL do podnoszenia 2 sekcji HDS-a
- 1 PF XL do podnoszenia 3 sekcji HDS-a
Poniżej schemat przeniesienia napędu z 1 do 2 sekcji, czyli z podstawy do pierwszego ramienia:

Wymiary:
- długość: 92 study
szerokość: 20 studów
wysokość: 26 bricków
waga: dokładnie 4,8 kilograma - waga się popsuła :( użyłem innej (a tak na marginesie to mi żona zawsze mówiła, że jej kilogramów dodaje :D)

EDIT:
i oryginał który faktycznie ma na 3 i 4 osi koła mniejsze :):

A na koniec film (proszę o wyrozumiałość - to mój pierwszy filmik):
[YOUTUBE]http://www.youtube.com/watch?v=KaQpvwOo6i8[/YOUTUBE]
Na koniec wielkie podziękowania dla Żbika za komentowanie zdjęć i wytykanie błędów i rzeczy do poprawki.
Jak na trzeci model na forum to chyba aż tak źle nie jest.
Pozdrawiam Athaal