Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[MOC] Liebherr LTM 1070
Autor Wiadomość
Tranzystor 

Wiek: 27
Dołączył: 29 Sie 2016
Wpisy: 557
Skąd: Rybnik okolice
Wysłany: 2012-12-08, 16:41   

Heh. Dzięki
Jak ktoś chce to mógłby sobie dodawać do głównego zdjęcia coś takiego:

Ale czy jest to potrzebne? Nie wiem. Bardziej za "MOC of the year".
 
 
 
Scrat 


Wiek: 30
Dołączył: 24 Cze 2008
Wpisy: 543
Skąd: Lubań
Wysłany: 2012-12-09, 01:18   

Do Model Team to jeszcze temu żurawiowi daleko ;) Na szczęście nie jest to dziurawe liftarmowe straszydło, ale w takiej skali można by pokusić się na więcej. Brakuje małych duperelek, które by nieco ożywiły ten model.

-Ramię: łyse, na zdjęciach widać, że jakieś tam detale tam są. W mniej więcej połowie, jest coś co można by zrobić z takich skrzydełek, a dalej pójść kaflami.
-Kabina operatora wydaję mi się o 1 kropkę za krótka, ale nie mam przy sobie tych kół żeby sprawdzić ze schematami.
-Między kabiną operatora, a zwieńczeniem ramienia (chyba, w każdym bądź razie chodzi o to gdzie idzie łańcuch) brakuje takiego "pudła". Widać, je na zdjęciu, które wkleiłeś do tematu.
-Kabina. Ja bym spróbował odwzorować to "wcięcie" z przodu. Miejsce na nie jest. Poza tym jest za szeroka, bryła, która za nią jest wyraźnie szersza.
-Ów bryła za kabiną też nie jest tak prosta, widać, że górna część jest węższa od dolnej.
-Brakuje schodów z tyłu.
-Z tyłu można by dodać takie cosie.
-Przydałby się wycieraczki :)
-I migacze, które są między kołami.

Dziękuję za uwagę.
_________________
whbricks || facebook
Ostatnio zmieniony przez Scrat 2012-12-09, 01:19, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Tranzystor 

Wiek: 27
Dołączył: 29 Sie 2016
Wpisy: 557
Skąd: Rybnik okolice
Wysłany: 2012-12-09, 12:27   

Scrat napisał/a:
-Ramię: łyse, na zdjęciach widać, że jakieś tam detale tam są. W mniej więcej połowie, jest coś co można by zrobić z takich skrzydełek, a dalej pójść kaflami.
Jakieś zdjęcie? Bo nie wiem o czym mówisz.
Scrat napisał/a:
-Między kabiną operatora, a zwieńczeniem ramienia (chyba, w każdym bądź razie chodzi o to gdzie idzie łańcuch) brakuje takiego "pudła". Widać, je na zdjęciu, które wkleiłeś do tematu.
Większość 1070 nie ma tego pudła. Na blueprincie też go nie ma.
Scrat napisał/a:
-Kabina. Ja bym spróbował odwzorować to "wcięcie" z przodu.
Które wcięcie?
Scrat napisał/a:
Poza tym jest za szeroka, bryła, która za nią jest wyraźnie szersza.
Kabina jest na równo, ale powinna minimalnie zwężać się u góry. Poza tym, cały dźwig powinien być na 14, a nie 16, o czym już wspominałem.

Scrat napisał/a:
-Ów bryła za kabiną też nie jest tak prosta, widać, że górna część jest węższa od dolnej.
Owszem. Ale chyba nie sądzisz, że da się to ładnie odwzorować.
Scrat napisał/a:
-Brakuje schodów z tyłu.
Masz jakiś pomysł? Naklejki? Nie zapomnij, że koła zachodzą przy skręcie.
Scrat napisał/a:
]-Z tyłu można by dodać takie cosie.
Próbowałem, ale wychodziły brzydko.
Scrat napisał/a:
-Przydałby się wycieraczki :)
Przydały. I żałuję, że nie udało mi się ich zrobić.
Scrat napisał/a:
-I migacze, które są między kołami
Odblaski. Które są też w kilkunastu innych miejscach

Podsumowując:
Właśnie dlatego jest to Technic, a nie Model Team.
 
 
 
Scrat 


Wiek: 30
Dołączył: 24 Cze 2008
Wpisy: 543
Skąd: Lubań
Wysłany: 2012-12-09, 12:53   

Dejw napisał/a:

Jakieś zdjęcie? Bo nie wiem o czym mówisz.
To, które sam wrzuciłeś w tym temacie. W Twoim modelu jedyny detal w tamtej części ramienia to dish 2x2, a można by dać tego więcej.
Dejw napisał/a:

Większość 1070 nie ma tego pudła. Na blueprincie też go nie ma.
Ale zawsze to jakiś detal.
Dejw napisał/a:

Które wcięcie?
U Ciebie maska jest płaska. Tutaj nie.
Dejw napisał/a:

Owszem. Ale chyba nie sądzisz, że da się to ładnie odwzorować.
Oczywiście, że tak.
Dejw napisał/a:

Próbowałem, ale wychodziły brzydko.
Próbuj dalej :)
Dejw napisał/a:

Masz jakiś pomysł? Naklejki? Nie zapomnij, że koła zachodzą przy skręcie.
Tam z tyłu masz "tyłek" na dwa study. Zmniejsz go do jednego i będzie miejsce.
Dejw napisał/a:
Właśnie dlatego jest to Technic, a nie Model Team.
Ale zawsze mógłby być lepszy. W końcu o to tutaj chodzi.
_________________
whbricks || facebook
 
 
 
Hezar 

Wiek: 39
Dołączył: 29 Sie 2016
Wpisy: 933
Skąd: Oberschlesien
Wysłany: 2013-01-04, 20:09   

Wszystko co trzeba zostało już chyba napisane, więc nie pozostaje mi nic innego, jak tylko dołączyć do zachwytów. Jest to zdecydowanie jeden z najładniejszych żurawi, jakie przyszło mi oglądać w wersji klockowej. Jak najbardziej zasłużony tytuł "MOC-a Listopada" :^)
 
 
 
Kruk 


Wiek: 29
Dołączył: 16 Sty 2013
Wpisy: 471
Skąd: Okolice Namysłowa
Wysłany: 2013-01-16, 19:26   

Naprawdę dobry żuraw , nie dość że sprawnie działa to jeszcze jego wygląd adekwatnie obrazuje jego pierwowzór , przy tej masie mogę powiedzieć tylko jedno, Brawo! Ciekawi mnie dwie rzeczy, czy podczas jazdy, gdy jest jakaś nierówność/pagórek to czy czasami model nie gubi "łączności" napędu z podłożem , a druga sprawa to ile waży tak mniej więcej wieża żurawia plus ramie?? Czy nie jest to za duży ciężar dla silnika napędowego??
_________________
Taka mała reklama, dla AFOL'i zniżka 20%: http://cutedragonsandmore.deviantart.com/
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 31
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5330
Skąd: Lubin
Wysłany: 2013-01-16, 19:28   

Kruk napisał/a:
Czy nie jest to za duży ciężar dla silnika napędowego??

Nie ma czegoś takiego jak za duży ciężar. Jest albo za małe przełożenie, albo za mało silników :D
_________________
m1longer.com
 
 
 
Kruk 


Wiek: 29
Dołączył: 16 Sty 2013
Wpisy: 471
Skąd: Okolice Namysłowa
Wysłany: 2013-01-16, 19:46   

Hehehe , no tak ;D A mimo to mnie to nurtuje, gdyż mój Pf XL w jedną stronę działa ok ,a w drugą charczy i chciałbym się dowiedzieć czy te 2.7 kg na jeden XL to nie za dużo. Ja jestem pełen podziwu dla twórcy , zresztą , strasznie mnie rajcują modele maszyn budowlanych ;]
_________________
Taka mała reklama, dla AFOL'i zniżka 20%: http://cutedragonsandmore.deviantart.com/
 
 
 
Tranzystor 

Wiek: 27
Dołączył: 29 Sie 2016
Wpisy: 557
Skąd: Rybnik okolice
Wysłany: 2013-01-16, 20:03   

Dzięki.
Kruk napisał/a:
gdy jest jakaś nierówność/pagórek to czy czasami model nie gubi "łączności" napędu z podłożem
Ogólnie rzecz biorąc, po pagórkach nie jeździ. Sztywne zawieszenie + jedna oś napędowa z dyferencjałem. Dywan to szczyt możliwości terenowych.
Kruk napisał/a:
a druga sprawa to ile waży tak mniej więcej wieża żurawia plus ramie??
Nie ważyłem. Ale pewnie mniej niż kilogram.
Kruk napisał/a:
chciałbym się dowiedzieć czy te 2.7 kg na jeden XL to nie za dużo
Na filmie widać, że sobie dobrze radzi. :] 8421 pchał po pokoju praktycznie bez spowolnienia.

Jeśli silnik Ci charczy to pewnie zepsuty.
 
 
 
Kruk 


Wiek: 29
Dołączył: 16 Sty 2013
Wpisy: 471
Skąd: Okolice Namysłowa
Wysłany: 2013-01-16, 20:17   

No właśnie ,że charczy ale tylko podczas jazdy do tyłu ,w przód wszystko ok, nawet z dużym obciążeniem, możliwe że jest zepsuty lub coś w ten deseń , ale nawet nie wiem jakbym miał go otworzyć i zobaczyć , tak aby nic nie uszkodzić, przecież go nie wyrzucę ;P. Co do modelu , może ma jakieś minimalne nie dociągnięcia w wyglądzie , ale mi się tak zdaję , że jest to chyba najlepszy kompromis , pomiędzy Model Team ,a Technic. Jeszcze raz moje szczera gratulacje i czekam na kolejny Twój MOC.
_________________
Taka mała reklama, dla AFOL'i zniżka 20%: http://cutedragonsandmore.deviantart.com/
 
 
 
Filus 


Wiek: 32
Dołączył: 08 Sie 2010
Wpisy: 587
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2013-01-16, 20:26   

Kruk napisał/a:
No właśnie ,że charczy ale tylko podczas jazdy do tyłu ,w przód wszystko ok, nawet z dużym obciążeniem, możliwe że jest zepsuty lub coś w ten deseń , ale nawet nie wiem jakbym miał go otworzyć i zobaczyć


Prawdopodobnie któraś zębatka z planetarki ma wysiudane mocowanie, siła dośrodkowa (obrót w jedną stronę) dociska, ale kręcąc się w drugą, siła odśrodkowa wywala zębatkę z zazębienia. Oczywiście to tylko moje domniemanie. Najprościej, reklamuj przez stronę Lego. Najwyżej odeślesz, a oni przyślą nowy. Przy dobrych wiatrach pozwolą Ci zostawić stary, a jeszcze nowy dostaniesz.

Co do modelu. Na żywo robi równie dobre wrażenie, jak na filmie. Choć widać tutaj Jerecową tendencję, by budować na zagęszczonym powietrzu;p.
 
 
 
Kruk 


Wiek: 29
Dołączył: 16 Sty 2013
Wpisy: 471
Skąd: Okolice Namysłowa
Wysłany: 2013-01-16, 20:38   

Nigdy nie robiłem żadnej reklamacji, a w szczególności z Lego -_- , prawdopodobnie zostawię tak jak jest , no chyba że może to wpłynąć na kompletne zniszczenie silnika , wtedy podejmę jakieś kroki. Co ciekawe drugi XL z 8275 też podobnie charczy, smutne jest to ,że tam ten był kupowany osobno i jest z 34 tygodnia 2011 ;/ i w sumie leżał przez ten czas odłogiem. Zastanawia mnie jeszcze, na ile Ci wystarcza jedno ładowanie akumulatorka ,przy takiej ilości silników i wieżyczek??
_________________
Taka mała reklama, dla AFOL'i zniżka 20%: http://cutedragonsandmore.deviantart.com/
 
 
 
Tranzystor 

Wiek: 27
Dołączył: 29 Sie 2016
Wpisy: 557
Skąd: Rybnik okolice
  Wysłany: 2013-01-16, 20:57   

Filus napisał/a:
widać tutaj Jerecową tendencję, by budować na zagęszczonym powietrzu;p.
No nie.
Chodzi Ci o to, że ktoś powiedział "O, coś odpadło, chyba trzymało się na naklejce."? Ale to nie prawda, bo trzymało się na studach. :(
Kruk napisał/a:
Zastanawia mnie jeszcze, na ile Ci wystarcza jedno ładowanie akumulatorka ,przy takiej ilości silników i wieżyczek??
Nie wiem. Trudne pytanie, bo stoi na półce.
Ostatnio zmieniony przez Tranzystor 2013-01-16, 20:59, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
3dom 
Adminus Emeritus


Wiek: 34
Dołączył: 18 Kwi 2011
Wpisy: 5646
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-01-16, 21:03   

Reklamacja to nic skomplikowanego, zerknij tutaj:
http://www.00453005_00000...t=14305&start=0
_________________
...na mieście już ćwierkają wróble... 🐦🐦🐦
nisiia napisał/a:
SMAŻ SIĘ W PIEKLE ZA TE POSPINANE PLEJTY!!!!!!!!
 
 
 
Filus 


Wiek: 32
Dołączył: 08 Sie 2010
Wpisy: 587
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2013-01-16, 21:20   

Dejw napisał/a:
No nie.
Chodzi Ci o to, że ktoś powiedział "O, coś odpadło, chyba trzymało się na naklejce."? Ale to nie prawda, bo trzymało się na studach. :(


Nie, nie o to mi chodzi. Widziałem, że są tam study, ale nie ma ich za wiele, prawda? Zwłaszcza tyczy się to ładnie zrobionej przeciwwagi. Tam cały ten tył trzymał się bodaj na 2/3 studach na stronę. Zresztą, coby nie mówić, na pewno było to delikatne łączenie. Nie ma się co obrażać, po prostu stwierdzam fakt, że jest to typowa maszyny do zabaw w domu;).
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,071 sekundy. Zapytań do SQL: 10