Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Modyfikacja silnikow PF.
Autor Wiadomość
smoq 


Wiek: 31
Dołączył: 30 Maj 2011
Wpisy: 77
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-11-23, 19:47   Modyfikacja silnikow PF.

Witajcie.

Znalazlem bardzo ciekawy filmik z legowym tworem. Tenże dragster ma jakoś zmodyfikowanego mediuma.
https://www.youtube.com/w...be_gdata_player

I teraz chciałem sie podpytać jak zmodyfikować taki silnik by miec efekty jak z filmiku?
 
 
 
 
Sariel 
VIP
p.o. majstra


Wiek: 38
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5252
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-11-23, 20:01   

Chyba trzeba ściemnić, bo normalne Mediumy mają taką prędkość jak ten niby zmodyfikowany, z kolei to co ten pan pokazuje jako normalny Medium rusza się na oko trzy razy wolniej niż powinno. Być może cała modyfikacja polegała na wymianie baterii na świeże.
_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 31
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5330
Skąd: Lubin
Wysłany: 2013-11-23, 20:20   

Medium ma dwustopniową przekładnię planetarną, sklejenie jednej z nich sprawi że będzie kręcić się szybciej.
_________________
m1longer.com
 
 
 
smoq 


Wiek: 31
Dołączył: 30 Maj 2011
Wpisy: 77
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-11-24, 17:29   

Ok, dzięki za odpowiedzi. Dam sobie spokój z modyfikacjami, spróbuje zdobyć silniki RC :P
 
 
 
 
raczeqq
[Usunięty]

Wysłany: 2013-11-24, 22:58   

Być może wsadził tam silnik bezszczotkowy :)
Ostatnio zmieniony przez Żbik 2013-11-29, 10:45, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
MarcinMK 


Wiek: 50
Dołączył: 01 Lis 2013
Wpisy: 393
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2013-11-28, 10:21   

Skoro mowa o modyfikacjach... Czy ktoś próbował podłączyć np. lampki pf do baterii 9V ?/tej płaskiej prostokątnej/. Zadziała?
_________________
1971
 
 
 
Waler 
VIP


Wiek: 28
Dołączył: 08 Wrz 2010
Wpisy: 762
Skąd: Ożarów Mazowiecki
Wysłany: 2013-11-28, 11:24   

Powinno działać. Wystarczy podłączyć dwa środkowe kable - sygnałowe. Tak samo podłączone są silniki. Mimo, że z końcówki wychodzą 4 przewody i wszystkie biegną do silnika, tam dwa skrajne po prostu są obcięte i tylko dwa środkowe sterują silnikiem.
W światłach pewnie będzie tam samo rozwiązane.
 
 
 
MarcinMK 


Wiek: 50
Dołączył: 01 Lis 2013
Wpisy: 393
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2013-11-29, 09:52   

Dzięki bardzo za podpowiedź :) Może kiedyś komuś się przyda ten pomysł, a mianowicie: to ma być w lampionie dla dziecka do kościoła...
_________________
1971
Ostatnio zmieniony przez Żbik 2013-11-29, 10:46, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
makorol 


Wiek: 27
Dołączył: 20 Lis 2004
Wpisy: 666
Skąd: Bystrzyca / Wrocław
Wysłany: 2013-11-29, 19:22   

MarcinMK napisał/a:
to ma być w lampionie dla dziecka do kościoła...


Serio chcesz niszczyć dość drogi element, żeby użyć go w konstrukcji nie-legowej? Nie taniej będzie kupić zwykłe LEDy?
_________________
Pozdrawiam, Makorol.
 
 
 
 
Fistach
[Usunięty]

Wysłany: 2013-11-29, 19:30   

Waler93 napisał/a:
Powinno działać. Wystarczy podłączyć dwa środkowe kable - sygnałowe. Tak samo podłączone są silniki. Mimo, że z końcówki wychodzą 4 przewody i wszystkie biegną do silnika, tam dwa skrajne po prostu są obcięte i tylko dwa środkowe sterują silnikiem.
W światłach pewnie będzie tam samo rozwiązane.


Tak nie jest bo światła idą w dwóch oddzielnych dwużyłowych kablach do dwóch diod (chyba że do czarnej kostki prąd płynie w 2 żyłach 4 żyłowego kabla a w czarnej kostce się dopiero rozdziela ale nie wydaje mi się).

Koszt zrobienia układu dla dwóch diod na 3 baterie (uwaga na kolor diody) to kilka zł (już nie pamiętam po ile kupowałem diodki) - w zależności od koloru światła potrzebne jest inne napięcie - może się też przydać jakiś rezystorek.
Ostatnio zmieniony przez Fistach 2013-11-29, 19:31, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
MarcinMK 


Wiek: 50
Dołączył: 01 Lis 2013
Wpisy: 393
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2013-11-30, 15:11   

makorol napisał/a:
Serio chcesz niszczyć dość drogi element, żeby użyć go w konstrukcji nie-legowej? Nie taniej będzie kupić zwykłe LEDy?
Oczywiście, nigdy bym tego nie zrobił, ale kupiłem kiedyś "idealny" zestaw na allegro w 100 % kompletny i tam już był pociachany kabel owinięty jakimś badziewiem. Tylko dlatego... On i tak leży i czeka... Może to było jego przeznaczenie :)

Fistach napisał/a:
Tak nie jest bo światła idą w dwóch oddzielnych dwużyłowych kablach do dwóch diod
... jak sprawdzę to napiszę, czy coś z tego wyszło. W tej sytuacji nie chodziło o kasę tylko o wykorzystanie elementu pf. Może później ten kabelek się ... naprawi ...
_________________
1971
Ostatnio zmieniony przez 3dom 2013-11-30, 15:33, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
3dom 
Adminus Emeritus


Wiek: 34
Dołączył: 18 Kwi 2011
Wpisy: 5646
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-11-30, 15:34   

MarcinMK, edytuj posty zamiast pisac pisac jeden pod drugim.
_________________
...na mieście już ćwierkają wróble... 🐦🐦🐦
nisiia napisał/a:
SMAŻ SIĘ W PIEKLE ZA TE POSPINANE PLEJTY!!!!!!!!
 
 
 
Fistach
[Usunięty]

Wysłany: 2013-11-30, 16:25   

MarcinMK napisał/a:
... jak sprawdzę to napiszę, czy coś z tego wyszło. W tej sytuacji nie chodziło o kasę tylko o wykorzystanie elementu pf. Może później ten kabelek się ... naprawi ...

łatwo to sprawdzić jeśli się da rozłożyć czarną kostkę na kablu.
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 14