Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
42030 Volvo L350F Front Loader [VIDEO]
Autor Wiadomość
Igorch 

Wiek: 28
Dołączył: 16 Maj 2013
Wpisy: 8
Skąd: Szprotawa
Wysłany: 2015-01-06, 16:23   

Dziękuję, właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem.

A to jeszcze zapytam, bo widziałem/czytałem są zestawy IR V2, czy to "V2" to tylko nowe wieże czy są też piloty i boxy baterii w wersji V2?

Podobno wieża V2 podaje większy prąd przez co uzyskujemy wyższą prędkość silników, tak? Czy może są jeszcze jakieś różnice?
Ostatnio zmieniony przez 2015-01-06, 17:10, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
 
3dom 
Adminus Emeritus


Wiek: 34
Dołączył: 18 Kwi 2011
Wpisy: 5646
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-01-06, 18:44   

Karol napisał/a:
Pilot 8879 ma tę różnicę względem zwykłego 0-1 że można ustawić jedną z 7 dostępnych "prędkości" w każdą stronę.


7 prędkości dla "standardowych" silników lub 7 (?) pozycji serva PF w każdą stronę.
_________________
...na mieście już ćwierkają wróble... 🐦🐦🐦
nisiia napisał/a:
SMAŻ SIĘ W PIEKLE ZA TE POSPINANE PLEJTY!!!!!!!!
 
 
 
Arbaal 

Wiek: 31
Dołączył: 07 Wrz 2014
Wpisy: 12
Skąd: Kraków - Alwernia
Wysłany: 2015-01-06, 23:41   

Mnie osobiście zestaw 42030 bardzo zniechęcił ze względu na ten Servo i gwałtowne skręcanie pojazdu. Oczywiście można by dokupić inny pilot ale nie o to chodzi. Znacznie lepiej było by jak by model skręcał przy pomocy silnika M i jakiegoś siłownika lub dwóch. Dało by to same plusy i pilot 8885 też by dobrze działał.
Co do Recenzji, jest oczywiście bardzo dobra!
Ostatnio zmieniony przez Arbaal 2015-01-06, 23:41, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 31
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5328
Skąd: Lubin
Wysłany: 2015-01-06, 23:50   

Arbaal napisał/a:
Znacznie lepiej było by jak by model skręcał przy pomocy silnika M i jakiegoś siłownika lub dwóch. Dało by to same plusy i pilot 8885 też by dobrze działał.

Nie. A wiesz dlaczego? Bo by dzieciaki zarżnęły albo Mkę, albo siłowniki. Servo gdy dojdzie do pozycji skrajnej się nie uszkodzi.
_________________
m1longer.com
 
 
 
piotrek839 


Wiek: 44
Dołączył: 05 Paź 2011
Wpisy: 458
Skąd: Jastrzębie-Zdrój
Wysłany: 2015-01-07, 00:14   

Igorch napisał/a:
Podobno wieża V2 podaje większy prąd przez co uzyskujemy wyższą prędkość silników, tak?

Z mojego doświadczenia zwiększa się moc silnika/ów a nie prędkość. Warto mieć jedną bo przydaje się :)
 
 
 
Waler 
VIP


Wiek: 28
Dołączył: 08 Wrz 2010
Wpisy: 762
Skąd: Ożarów Mazowiecki
Wysłany: 2015-01-08, 11:26   

Karol, musze sprostowac Twoją wypowiedź. Pilot z regulacją prędkości po ustaleniu zadanego położenia (np. prędkość 3), nie wysyła stale sygnału. On daje tylko jednorazowy sygnał wieży by ta działała z określoną "prędkością" czyli odpowiednim napięciem na zadanym wyjściu. Potem możesz nawet wyjąć baterie z pilota a silnik kręci sie dalej. Inaczej gdyby pilot caly czas nadawał to leżąc w pudełku wyladował by się w dwa dni :) Generalnie ujmując - pilot wysyła sygnał wtedy, kiedy świeci się zielona dioda. Dotyczy to pilota z i bez regulacji prędkości.
 
 
 
Bricksley 


Wiek: 29
Dołączył: 30 Mar 2005
Wpisy: 155
Skąd: Stalowa Wola
Wysłany: 2015-01-08, 13:29   

Waler napisał/a:
Karol, musze sprostowac Twoją wypowiedź. Pilot z regulacją prędkości po ustaleniu zadanego położenia (np. prędkość 3), nie wysyła stale sygnału. On daje tylko jednorazowy sygnał wieży by ta działała z określoną "prędkością" czyli odpowiednim napięciem na zadanym wyjściu. Potem możesz nawet wyjąć baterie z pilota a silnik kręci sie dalej. Inaczej gdyby pilot caly czas nadawał to leżąc w pudełku wyladował by się w dwa dni :) Generalnie ujmując - pilot wysyła sygnał wtedy, kiedy świeci się zielona dioda. Dotyczy to pilota z i bez regulacji prędkości.

Ależ ja to wiem :) Ale fakt niewyraźnie napisałem ;)
_________________
Pozdrawiam, Bricksley :)
 
 
 
Durzy 


Wiek: 35
Dołączył: 23 Lut 2014
Wpisy: 1107
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2015-01-08, 15:10   

Dlaczego Lego nie zrobi pilota analogowego - znaczy takiego, w którym można płynnie regulować prędkość, a nie skokowo? Głupie samochodziki z supermarketu nie mają skokowej regulacji prędkości. Rozwiązałoby to problemy ze zbyt gwałtownym serwem. Kolejki 9V miały takie sterowanie, choć nie RC.
 
 
 
Igorch 

Wiek: 28
Dołączył: 16 Maj 2013
Wpisy: 8
Skąd: Szprotawa
Wysłany: 2015-01-08, 18:46   

Kolejka elektryczna to sterowanie "po kablach" tak więc tam nie ma najmniejszego problemu aby było to proporcjonalne, fakt nowsze kolejki są bezprzewodowe, ale na 2,4GHz.

Lego ma na podczerwień i przy w pełni proporcjonalnym sterowaniu nadajnik musiałby pracować cały czas (szybko by się rozładowywał), ale mogli by już pomyśleć o sterowaniu 2,4GHz wtedy odbiornik można by umieścić w dowolnym miejscu w modelu i zasięg na pewno lepszy.

Podczerwień to w ogóle poza zakres sterowania TV nie powinna wykraczać.
Ostatnio zmieniony przez 2015-01-08, 18:48, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
 
Durzy 


Wiek: 35
Dołączył: 23 Lut 2014
Wpisy: 1107
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2015-01-08, 19:09   

No właśnie to mnie dziwi. Miałem auta sterowane radiowo ponad 20 lat temu i tam nie było problemów z analogowym skrętem, czy odbiornikiem za przeszkodami. Dlaczego Lego w czasach bluetootha ma gorsze sterowanie niż głupie auta z targowiska sprzed kilkudziesięciu lat? O ile jestem w stanie sobie wyobrazić, że z radiem mogą być problemy, zakłócenia itp. o tyle w przypadku bluetootha nie. Głupie pady do konsol działają świetnie, podobnie jak zestawy głośnomówiące w samochodach. 0 zakłóceń, problemów, więc w czym rzecz?
 
 
 
Filus 


Wiek: 32
Dołączył: 08 Sie 2010
Wpisy: 586
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2015-01-30, 21:54   

Wreszcie mam swoją ładowarkę. Model bardzo dobrze odwzorowany. Jasne, można się czepiać, że mogło być lepiej etc. ale przecież zawsze coś można poprawić w każdej konstrukcji. Zawsze można zbudować coś prościej, bardziej wytrzymalsze i z mniejszej ilości klocków. Dla mnie zabawka zrobiona na najwyższym poziomie. W porównaniu z 8043 to wręcz zasuwa. W porównaniu do 8275 - daje podobną ilość frajdy. Buldek co prawda miał mocniejszą trakcję, ale to wynika z rodzaju podwozia, a nie siły silników.

Tak czy siak - zestaw 42030 jest świetny i polecam go każdemu, kto myśli poważniej o Technicu. Nie dość, że wykazuje się dużą bawialnością (również przez sprawność i szybkość działania (może nie do końca oddającą rzeczywistość, ale moim zdaniem słusznie nie zredukowano silników)), a do tego jest również wyśmienitym dawcą części. Komplet PFów, duże koła, zwolnice i sporo przydatnych części (ramki w każdym rodzaju etc.).
Ostatnio zmieniony przez 2015-01-30, 21:57, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
grzybiarz 


Wiek: 32
Dołączył: 17 Lip 2013
Wpisy: 46
Skąd: DGL
Wysłany: 2015-07-25, 18:30   

Wczoraj przyszło, dziś skończyłem budować. Trzeci mój flagowiec na kolejny rok i chyba kończę z tym (tiaaa...:). Patrząc po częściach dodatkowych, to został mi axle 6, a nie ma go w spisie. Nie włożyłem gdzieś, czy błąd?
No i te naklejki na alternatywny model... Je się nakleja na te stare? Trochę bez sensu, a co jak chcemy wybudować pierwszy model? Dziwne też są te podwójne naklejki lusterek. W samej koparce występują i w modelu B także dorzucili. Chyba lepiej by zamiast szarej naklejki, wyglądał jakiś chromowany klocek 2 x 2.
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 31
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5328
Skąd: Lubin
Wysłany: 2015-07-25, 20:11   

grzybiarz napisał/a:
No i te naklejki na alternatywny model... Je się nakleja na te stare?

Naklejek się nie nakleja, naklejki się wykorzystuje w MOCach :P
_________________
m1longer.com
 
 
 
Szymon33 

Wiek: 29
Dołączył: 17 Sty 2016
Wpisy: 1
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2016-01-28, 09:06   

W końcu się zebrałem i kupiłem 42030. Byłem mega zaskoczony rozmiarem zestawu (w sumie to jak już karton zobaczyłem to byłem zdziwiony :D ), potem byłem zaskoczony wagą zestawu i że ten silniczek tak sprawnie napedza tego kolosa. Jako pierwszy zestaw jestem mega zadowolony, nie spodziewałem się takiej instrukcji ponad 300 stron. Mimo że podobno nudno się składa to mi dało to bardzo duzo zabawy. Wszystko co wyczytałem w recenzji sprawdziło się w rzeczywistości :)
 
 
 
martinb 
Precz z owadami!


Wiek: 38
Dołączył: 11 Sty 2015
Wpisy: 674
Skąd: Schwiebus
Wysłany: 2016-01-28, 11:06   

Dziś wieczorem, będąc w pracy, mam zamiar otworzyć ten zestaw. Diabeł 3dom (z BBM rodem) zrobił swoje...

Widziałem, że ten zestaw ma dwa arkusze naklejek. Ile części (i które) trzeba dokupić, aby nie odklejać naklejek przeznaczonych dla modelu A przy budowie modelu B? Czy ktoś dysponuje taką listą? :-)
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,046 sekundy. Zapytań do SQL: 14