[MOC] Traktor z lawetą

Boats, City, Military, Paradisa, Racers (System), Sports, Town, World City

Moderator: Mod Team

Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika
ZepsutyKlocek
Posty: 49
Rejestracja: 2014-12-14, 23:10
Lokalizacja: Wieruszów

[MOC] Traktor z lawetą

#1 Post autor: ZepsutyKlocek »

Mój pierwszy moc wrzucany tutaj. :) Więc proszę o wyrozumiałość.

Jest to traktor z lawetą i pickupem. Przynajmniej taki był zamysł. Jednak udało mi się coś zbudować z moich klocków. Nie jest może takie wybitne moce niektórych osób ale sądzę że udało mi się zbudować coś fajnego. Budowałem go z dziewczyną moją, nawet ona się dała w to wciągnąć :D Oceńcie sami .


Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 2015-02-16, 15:59 przez ZepsutyKlocek, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Kocur
VIP
Posty: 884
Rejestracja: 2014-11-30, 19:15
Lokalizacja: Kraków
HELF: Kocur
: Kocur

 

#2 Post autor: Kocur »

klimat dawnego City jest, wiec na pierwszy rzut nieźle. Co bym zmienił? traktor jest zbyt szeroki z przodu, zaczałbym od tego by cofnąć żółty daszek o 1 studa, stawiając go na skosach z tyłu i przesuwając całą kabinę o 1 studa. Dzieki temu masz dłuższy przód - teraz wystarczy go zwęzić szerokość 2 studów będzie pewnie idealna, pokombinuj co można z tym zrobić :)

Obrazek
widać wyraźnie że kabina jest szersza niż maska - o studa z każdej strony :)
Ride the wind, take on your destiny
You gotta get much higher
Fly your flight, get over society
The world is by far much bigger!
- Samael

Awatar użytkownika
ZepsutyKlocek
Posty: 49
Rejestracja: 2014-12-14, 23:10
Lokalizacja: Wieruszów

#3 Post autor: ZepsutyKlocek »

W sumie racja, zapomniałem o tym. Skupiłem się bardziej na wykombinowaniu zaczepu bo nie miałem żadnego typowego.

Awatar użytkownika
V1
VIP
Posty: 2533
Rejestracja: 2007-04-07, 05:56
Lokalizacja: Warszawa
HELF: Noddy
: 10142787@N06/collections

   

#4 Post autor: V1 »

Zepsuty Klocku!
Pierwsze koty za płoty!

Autko
Bardzo zgrabne.
Zielone grille w autku wymień na czerwone z traktora.
Czarną ramę zamontuj nie z tyłu, ale może za siedzeniami, skosem do tyłu, jako coś w rodzaju zagłówka?

Traktor
W traktorze przydałoby się zmienić sporo: zwęzić maskę do 2 kropek (być może też zwęzić rozstaw przednich kół)
i skrócić go o 2 kropki z tyłu, przesuwając obie osie do przodu o 1 kropkę.
Komin mógłby być jednokolorowy.
I wywal zielone i pomarańczowe światełka. Widzę, że w autku z tyłu masz żółte - może zastosuj je jako reflektory?
Chociaż sam też kiedyś wstawiałem zielone, czy niebieskie reflektory :)

Przyczepa
Nie pamiętam, żebym kiedykolwiek widział ten klocek! Chodzi mi o całą konstrukcję przyczepy, która chyba jest jednym klockiem, nie?
Mam wrażenie, że hak w traktorze mógłbyś bez trudu zamontować kilka płytek niżej, tak, żeby dyszel przyczepy zamontować POD przyczepą, a nie nad.
Odwróciłbym najazdy, aby po postawieniu ich w pionie ostrzegawcze pasy były widoczne od tyłu.
Oś przydałoby się przesunąć o minimum 2-3 kropki do przodu.
\/1 ______________

Awatar użytkownika
dmac
Adminus Emeritus
Posty: 2237
Rejestracja: 2004-06-17, 19:16
Lokalizacja: Szczecin
HELF: dmac
: dmaclego
: dmac

   

#5 Post autor: dmac »

V1 pisze:chyba jest jednym klockiem
Owszem :) .
To relikt z epoki Wielkiej Junioryzacji.

ZepsutyKlocku, dostałeś garść porad od wybitnego specjalisty w dziedzinie autek z LEGO i moim zdaniem byłby to interesujący eksperyment, gdybyś spróbował wdrożyć je wszystkie i pokazać wynik przebudowy. Przypuszczam, że wtedy dostałbyś kolejne porady... Bardzo ciekawe, ilu etapów wymagałoby przejście od modelu, który - wybacz szczerość - uważam za słaby, do modelu naprawdę dobrego.
Pozdrawiam,
dmac

_________________
The absence of limitations is the enemy of art - Orson Welles

Awatar użytkownika
ZepsutyKlocek
Posty: 49
Rejestracja: 2014-12-14, 23:10
Lokalizacja: Wieruszów

#6 Post autor: ZepsutyKlocek »

Pozmiałałem trochę i wyszło tak, nie da się nic zrobić z zaczepem bo nie da się go na dole podpiąć. A musi być po środku. Ale trochę pozmieniałem.


Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
dmac
Adminus Emeritus
Posty: 2237
Rejestracja: 2004-06-17, 19:16
Lokalizacja: Szczecin
HELF: dmac
: dmaclego
: dmac

   

#7 Post autor: dmac »

Z grillami akurat postąpiłeś zupełnie inaczej, niż sugerował V1. Samochód z zielonymi paskami na masce?!?

Jeśli przyjrzysz się ogromnej większości traktorów, zauważysz, że dominuje takie położenie tylnych kół, w którym znajdują się one niemal w całości pod kabiną i tylko nieznaczna ich część wystaje do tyłu. U Ciebie zaś koła praktycznie zaczynają się za kabiną. Da się je mocno przesunąć do przodu? Zaręczam, że to uczyni Twój traktor znacznie bardziej traktorowatym.

Haka nie można obniżyć? To może wymienić na coś innego? Poszukaj zdjęć traktorów z przyczepami, może coś Cię natchnie. (Choć o traktor z dwukołową lawetą pewnie będzie dość trudno...)
Pozdrawiam,
dmac

_________________
The absence of limitations is the enemy of art - Orson Welles

Awatar użytkownika
ZepsutyKlocek
Posty: 49
Rejestracja: 2014-12-14, 23:10
Lokalizacja: Wieruszów

#8 Post autor: ZepsutyKlocek »

Przesune koła to schodki nie beda się mieścić, a jak sie zmieszcza to beda wygladac beznadziejnie.

Na autku musiałem zrobić tak bo nie mam wiecej klocków takich.

Nie da rady innego zaczepu bo nie mam więcej klocków które mozna wykorzystac jako zaczep.

Awatar użytkownika
dmac
Adminus Emeritus
Posty: 2237
Rejestracja: 2004-06-17, 19:16
Lokalizacja: Szczecin
HELF: dmac
: dmaclego
: dmac

   

#9 Post autor: dmac »

Istotnie, schody w takiej postaci się nie zmieszczą, gdy przesuniesz koło. Jednakże koło pod kabiną to element wybitnie zwiększający traktorowatość traktora, zaś wygodne schody na szerokość całej kabiny mają, moim zdaniem, -10 do traktorowatości ;) . Poświęć je, żeby uzyskać bardziej realistyczną bryłę pojazdu.

Pragnę zauważyć, że 2 czerwone grille, których brakuje Ci w samochodzie, masz na chłodnicy traktora. Nie mówię, że traktor z zielonymi będzie ładniejszy, ale przynajmniej samochód znacząco zyska otrzymując czerwone.

Problem haka skłania do zastanowienia się nad kwestią natury filozoficznej. Co jest lepsze? Opublikować mały model z poważnymi mankamentami i oznajmić "nie mam innych części", czy też wstrzymać się z publikacją do czasu wydania kilku złotych (z tego większość tytułem kosztu wysyłki) na brakujące elementy i, zdobywszy je, pokazać światu model znacznie lepszy?
Pozdrawiam,
dmac

_________________
The absence of limitations is the enemy of art - Orson Welles

zen535i
Posty: 152
Rejestracja: 2013-08-11, 16:19
Lokalizacja: Radomsko, Wieluń
HELF: Proszę uzupełnić

 

#10 Post autor: zen535i »

Bricklink.com czy jakos takos :)
Piwo moje paliwo;)

Awatar użytkownika
eric trax
Administrator
Posty: 2029
Rejestracja: 2011-02-28, 20:30
Lokalizacja: Wrocław
HELF: erictrax
: erictrax

 

#11 Post autor: eric trax »

A ja jestem zdania że z tych klocków można zrobić bardzo ładny ciągnik :)
Na warsztacie:
- JCB Fastrac 3185 - 50%
- Grimme Varitron 270 - 10%
.

Awatar użytkownika
ZepsutyKlocek
Posty: 49
Rejestracja: 2014-12-14, 23:10
Lokalizacja: Wieruszów

#12 Post autor: ZepsutyKlocek »

eric trax pisze:A ja jestem zdania że z tych klocków można zrobić bardzo ładny ciągnik :)

Budowales kiedyś ciągnik? :D Wiesz jak mi to cięzko idzie? Najgorzej że nic się nie mieści i nie ma się tych elementów co by się chciało.. A z tych nie wiem czy bys coś zbudował, cięzko jest. W sumie mam duzo wiecej klockow ale może tamych nie umiem wykorzystać?

Awatar użytkownika
eric trax
Administrator
Posty: 2029
Rejestracja: 2011-02-28, 20:30
Lokalizacja: Wrocław
HELF: erictrax
: erictrax

 

#13 Post autor: eric trax »

Zdarzyło mi się coś tam zbudować jeśli chodzi o ciągniki :)


Jeśli chodzi o odwzorowanie ciągników to jest to problem bo zawsze jest mało miejsca na elementy charakterystyczne, najważniejsze żeby opierać się na zdjęciach konkretnego wybranego modelu (nawet jeśli nie masz zamiaru go odwzorować) i trzymać skali. Zbuduj podwozie potem maskę a na koniec nabuduj na to kabinę :)

Mała rada jeśli chodzi o szerokość. Koła tylne i przednie mimo różnej szerokości opon powinny być usytuowane tak by zewnętrzne krawędzi tworzyły jedną linię. Prościej oś tylna i przednia razem z kołami powinna mieć taką samą szerokość :)
Na warsztacie:
- JCB Fastrac 3185 - 50%
- Grimme Varitron 270 - 10%
.

Awatar użytkownika
ZepsutyKlocek
Posty: 49
Rejestracja: 2014-12-14, 23:10
Lokalizacja: Wieruszów

#14 Post autor: ZepsutyKlocek »

To jak to zrobić? Te szersze koła mają równe 2 study szerokości. Przednie 1,75 studa. Jak to zrobić? Skoro przód ma być węższy to zrobiłem go na 2 study, a tył na 4 + koła. Inaczej się chyba nie da.

Awatar użytkownika
eric trax
Administrator
Posty: 2029
Rejestracja: 2011-02-28, 20:30
Lokalizacja: Wrocław
HELF: erictrax
: erictrax

 

#15 Post autor: eric trax »

Da się. Skoro tylne koła są szersze musisz dać tam po prostu węższą oś. Z przodu znów szerszą by to wszystko wyrównać. Nie mam teraz dostępu do klocków a skleciłbym coś na szybko żeby pokazać Ci o co mi chodzi.

Z przodu dajesz coś takiego:

Obrazek

z tyłu zaś:

Obrazek

Niestety nie mogę tego sprawdzić ale jeśli masz dostępne takie osie załóż na nie koła i porównaj szerokość.

Osie które zastosowałeś same z siebie są za szerokie do modelu w tej skali. Ciągniki mają dość duże koła w porównaniu do ich rozstawu, no chyba że mówimy o kosiarkach :)
Ostatnio zmieniony 2015-02-17, 22:34 przez eric trax, łącznie zmieniany 1 raz.
Na warsztacie:
- JCB Fastrac 3185 - 50%
- Grimme Varitron 270 - 10%
.

ODPOWIEDZ