[MOC] LaCucina
: 2015-04-05, 15:33
Pracuję we włoskiej restauracji LaCucina i postanowiłem zbudować winietkę związaną z moją pracą.
Przy okazji przedstawię jeden dzień z pracy.
No to zaczynamy.
Jeżeli moim stanowiskiem pracy jest pizza dzień zaczynam od przygotowania ciasta.
Jeśli ciasto to i musi być maszyna (w naszym przypadku stara) do mieszania dużej ilości składników.
Potrzebujemy:
Woda - 5,6 l
Olej - 0.35 l
Zakwas - 1,1 kg
Mąka - 10,2 kg
Sól - 320 g
Drożdże - 80 g
Oczywiscie wszystko to dodajemy w odpowiedniej kolejności do maszyny i mieszamy.
Gdy już ciasto jest dobrze wymieszane wyciągamy je i zostawiamy do wyrośnięcia.
Nastepnie po mniej więcej 15 minutach porcjujemy w kulki - każda po 250 g.
Zostawiamy do wyrośnięcia jeszcze raz i chowamy do lodówki.
Gdy już przyjdzie zamówienie bierzemy kulkę i formujemy (rozkręcamy) oraz dodajemy składniki.
Następnie wkłądamy do pieca przy pomocy tzw. "łychy, szufli".
Oczywiście pilnujemy by nie spalić. Trzeba obracać by upiekło się równomiernie.
Po kilku minutach mamy już gotową upieczoną pizzę.
Można zjeść na miejscu lub zabrać do domu.
Smacznego!!!
Buon appetito!!!
Galeria.
Przy okazji przedstawię jeden dzień z pracy.
No to zaczynamy.
Jeżeli moim stanowiskiem pracy jest pizza dzień zaczynam od przygotowania ciasta.
Jeśli ciasto to i musi być maszyna (w naszym przypadku stara) do mieszania dużej ilości składników.
Potrzebujemy:
Woda - 5,6 l
Olej - 0.35 l
Zakwas - 1,1 kg
Mąka - 10,2 kg
Sól - 320 g
Drożdże - 80 g
Oczywiscie wszystko to dodajemy w odpowiedniej kolejności do maszyny i mieszamy.
Gdy już ciasto jest dobrze wymieszane wyciągamy je i zostawiamy do wyrośnięcia.
Nastepnie po mniej więcej 15 minutach porcjujemy w kulki - każda po 250 g.
Zostawiamy do wyrośnięcia jeszcze raz i chowamy do lodówki.
Gdy już przyjdzie zamówienie bierzemy kulkę i formujemy (rozkręcamy) oraz dodajemy składniki.
Następnie wkłądamy do pieca przy pomocy tzw. "łychy, szufli".
Oczywiście pilnujemy by nie spalić. Trzeba obracać by upiekło się równomiernie.
Po kilku minutach mamy już gotową upieczoną pizzę.
Można zjeść na miejscu lub zabrać do domu.
Smacznego!!!
Buon appetito!!!
Galeria.