Chciałbym przedstawić Mercedesa Arocsa na konkurs:

Model powstał przez 2 miesiące - jak na moje budowanie i poziom skomplikowania dosyć szybko.
Parametry modelu (dla tych co nie lubią czytać):
- Elektryka: 1 BBox, 1 PF Servo, 1 PF L,
- Waga: 2,5kg,
- Wymiary: 53 x 17 x 27 cm (długość x szerokość x wysokość)

Funkcje (dla tych co nie lubią czytać):
1) sterowane przy pomocy PF Servo:
- skręt 1 i 3 osi,
2) sterowane przy pomocy PF L:
- napęd,
- hak,
- obrót żurawia,
- podpory,
- wysokość 3 osi,
- ramię dolne żurawia,
- ramię środkowe żurawia,
- ramię górne żurawia,
- linka,
- atrapa silnika silnik R4.
3) sterowane manualnie:
- skrzynka rozdzielcza,
- sprzęgło napędu,
- przełączanie między trybem hakowca i wywrotki,
- wrota kontenera,
- kabina,
- drzwi kabiny.

Opis modelu (dla tych co lubią czytać):
Od jakiegoś czasu chciałbym zbudować ciężarówkę w takiej konfiguracji (6x2x4) z takim osprzętem (HDS+hakowiec). Dodatkowo chciałem aby wszystkie funkcję były sterowane przez skrzynkę rozdzielczą i napędzane jednym silnikiem PF XL. W trakcie budowy okazało się, że PF XL jest za duży i trzeba go czymś zastąpić. Padło na PF L - radzi sobie, ale czasem czuć brak mocy.
Pierwszy raz miałem do czynienia z PF Servo. Generalnie jestem zadowolony, ale opóźnienia w przekazywaniu sygnału są zauważalne (szczególnie przy słabszych bateriach).

Model jest jedną, wielką skrzynką rozdzielczą. Wszystko jest ciasno upchane. Generalnie z modelu jestem zadowolony. Szczególnie z żurawia - udało mi się zrobić go w pełni sterowanym przez PF L. Jedyne co przeszkadza to źle dobrany sznurek - rozwarstwia się i jest rozciągliwy, dlatego musiałem zrobić napinacz na gumce recepturce.
Model też posiada ogromną ilość zębatek - w zasadzie zjadł cale moje zapasy z12 i z16 (mimo zakupów na BL). Rzutem na taśmy zrobiłem mały face lifting - zamieniłem belką pod grilem z czarnej na czerwoną i o wiele lepiej wygląda wizualnie.

Co do przyszłości modelu. Na pewno dobuduję przyczepę. Zastanawiam się nad przerobieniem go na model team (włącznie z kabiną). Ale to za jakiś czas, bo teraz niestety będę musiał się zająć innymi tematami.
Galeria:
Flickr
BS (jak upublicznią)
Film jest tu
Dziękuję za uwagę i zapraszam do komentowania.