Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[WIP] 8443 na nowo
Autor Wiadomość
M_longer 
VIP


Wiek: 31
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5329
Skąd: Lubin
Wysłany: 2016-01-19, 15:27   [WIP] 8443 na nowo

I znowu coś przez co siedziałem długo nad katalogiem...



Maszyna o tyle fajna, że zawiera pneumatykę, oraz jest czymś innym niż ciężarówka/ładowarka.

Póki co mam szkic (tak wiem, duży siłownik ma przesunięte mocowanie tłoka, nie chce mi się na tym etapie składac siłownika o innej długości :D ), podejrzewam że do końca tygodnia będzie wersja z prawdziwych klocków. I chyba brakuje mi dwóch felg pod kolor.




Nie jestem przekonany co do kupra, pewnie ulegnie zmianom.

EDIT, widzę że zapomniałem dodać zaworów pneumatycznych :D
Już są:

_________________
m1longer.com
Ostatnio zmieniony przez M_longer 2016-01-19, 15:35, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
BoskiKacu 
Samochodziarz

Wiek: 30
Dołączył: 14 Maj 2015
Wpisy: 123
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-01-19, 15:49   

A ten odwłok z tyłu nie za duży? Nie myślałeś, żeby dać te mniejsze owiewki?
http://brickset.com/parts/6022761
 
 
 
AOW 

Wiek: 41
Dołączył: 31 Sty 2014
Wpisy: 144
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-01-19, 16:00   

BoskiKacu napisał/a:
A ten odwłok z tyłu nie za duży? Nie myślałeś, żeby dać te mniejsze owiewki?
http://brickset.com/parts/6022761
też pomyślałem o tej części

Model fajny czekam z niecierpliwością

Sam bym coś popróbowal ale jak widzę jaki jest już poziom to wymiękam :)
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 31
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5329
Skąd: Lubin
Wysłany: 2016-01-19, 16:34   

BoskiKacu napisał/a:
Nie myślałeś, żeby dać te mniejsze owiewki?

Myślałem, ale do tych większych łatwiej było coś zamocować :)

Ale faktycznie, za duży.
Teraz jest lepiej:



Ale jeszcze wymaga poprawek. Ale to chyba dopiero jak będę miał go na biurku :)
_________________
m1longer.com
 
 
 
BoskiKacu 
Samochodziarz

Wiek: 30
Dołączył: 14 Maj 2015
Wpisy: 123
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-01-19, 16:38   

Też sądzę, że dużo lepiej:)
Wiadomo, w rękach inne budowanie:S
 
 
 
solic 
Technic/Trains


Wiek: 45
Dołączył: 18 Lut 2008
Wpisy: 372
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2016-01-19, 17:40   

No, szykuje się ciekawa rywalizacja.
Interesujacy zestaw wziąłeś na warsztat. Zawsze podobało mi się w nim sprzężone skręcanie środkowych kół z łamaniem całego nadwozia.
_________________
Pewnego dnia usiądę i to wszystko zbuduję...
 
 
 
AOW 

Wiek: 41
Dołączył: 31 Sty 2014
Wpisy: 144
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-01-20, 10:02   

M_longer, a da się zamonować zawory tak jak w oryginale? Na płasko a nie pionowo?
 
 
 
legosamigos 
VIP


Wiek: 46
Dołączył: 11 Kwi 2012
Wpisy: 3435
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2016-01-20, 11:09   

Ja w takim razie czekam aż zrobisz ten model w realnej wersji wraz z instrukcją. Może być naprawdę ciekawy ;)
_________________
Moje życie jest jak klocki Lego, nigdy nie wiem, co zbuduję
 
 
 
 
Durzy 


Wiek: 35
Dołączył: 23 Lut 2014
Wpisy: 1107
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2016-01-20, 14:15   

Niesamowicie dobrze oddaje ducha starego zestawu. Na szkicach. Ciekawe jak będzie w rzeczywistości.


AOW napisał/a:
Sam bym coś popróbowal ale jak widzę jaki jest już poziom to wymiękam :)


"Wystarczy", że zrobisz wiernie odwzorowany wahadłowiec i wygraną masz w kieszeni ;)
Ostatnio zmieniony przez Durzy 2016-01-20, 14:16, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 31
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5329
Skąd: Lubin
Wysłany: 2016-01-21, 12:33   

AOW napisał/a:
M_longer, a da się zamonować zawory tak jak w oryginale? Na płasko a nie pionowo?

Chyba tak, ALE to jak zrobię go na nowo, od zera. Koła mają nieco większą średnicę i chcąc zachować wymiary ramy nie jestem pewien czy się zmieszczą.
Zbudowałem to sobie z klocków i trąci, jak ja to nazywam, "druciarstwem", bo połączenia nie są proste i mocne, tylko przekombinowane. Poza tym, na nowych częściach jest problem z odwzorowaniem układu skrętnej osi:



Przy użyciu racka 7L jest on po prostu wypinany na chama przy skrajnych pozycjach zwrotnic. Ten stary element był elastyczny i tego problemu nie było.
Wiem jak to ominąć, ale układ skrętu będzie się różnił.

legosamigos napisał/a:
Ja w takim razie czekam aż zrobisz ten model w realnej wersji wraz z instrukcją. Może być naprawdę ciekawy ;)


Zobaczymy. Nie lubię robić przewodów od pneumatyki w Lsynth...

EDIT:
układ skrętu jest teraz, hmm, lekko elastyczny, ten rack przesuwa się po axlach ze stopem:

_________________
m1longer.com
 
 
 
solic 
Technic/Trains


Wiek: 45
Dołączył: 18 Lut 2008
Wpisy: 372
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2016-01-21, 12:41   

Czy przez ten luz zębatka 12 nie będzie przeskakiwać po racku?
_________________
Pewnego dnia usiądę i to wszystko zbuduję...
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 31
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5329
Skąd: Lubin
Wysłany: 2016-01-21, 12:55   

solic napisał/a:
Czy przez ten luz zębatka 12 nie będzie przeskakiwać po racku?

Nie, bo w ramie jest liftarm 3L który zabezpiecza ten rack, jednocześnie pozwalając mu lekko skręcać. Trudno to opisać, bo rozwiązanie jest chyba średnio rozsądne, ale trzymam się wymiarów oryginału i układu zębatek.
_________________
m1longer.com
 
 
 
PGPlay 


Wiek: 38
Dołączył: 01 Sty 2016
Wpisy: 68
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-01-21, 15:14   

muszę to zbudować, jak wórcę do Wawy, wygląda ciekawie
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 31
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5329
Skąd: Lubin
Wysłany: 2016-01-21, 15:43   

PGPlay napisał/a:
muszę to zbudować, jak wórcę do Wawy, wygląda ciekawie

Ale lepiej by działało gdyby rack był tak jak powinien, czyli poziomo. No nic, jakoś trzeba podrobić ten giętki element :)

Mam to już zbudowane z klocków, przełączniki pneumatyczne są poziomo, ale ciut cofnięte.
Model przez użycie większych kół i poszerzenia ramy wygląda na dużo masywniejszy. Skręt działa, choć czuć lekki opór opon podczas jazdy ze skręconą ramą.
_________________
m1longer.com
Ostatnio zmieniony przez M_longer 2016-01-21, 15:44, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
PGPlay 


Wiek: 38
Dołączył: 01 Sty 2016
Wpisy: 68
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-01-21, 15:53   

a nie zeskakują Ci 1/2 bush z tych 3L with stud, co trzymają rack?
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 13