Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Podłaczenie silnika PF
Autor Wiadomość
Krzysiek 


Wiek: 40
Dołączył: 06 Sty 2015
Wpisy: 117
Skąd: Głogówek
Wysłany: 2016-03-14, 22:32   Podłaczenie silnika PF

Niedawno kupiłem mix klocków w którym był silnik M ale ma odciętą wtyczkę i tej wtyczki nie ma. Chciałbym spróbować "na krótko" podłączyć go czy w ogóle działa ale nie bardzo wiem który styk do którego dać? Jak by działał to bym kupił przedłużacz i bym przylutował to chyba najtańsze rozwiązanie by odratować ten silniczek, chyba że ktoś by miał jakiś niesprawny silnik i za przysłowiowego browara by go odstąpił :)

Ostatnio zmieniony przez bacon 2016-03-14, 22:54, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 31
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5341
Skąd: Lubin
Wysłany: 2016-03-14, 23:07   

_________________
m1longer.com
 
 
 
Krzysiek 


Wiek: 40
Dołączył: 06 Sty 2015
Wpisy: 117
Skąd: Głogówek
Wysłany: 2016-03-14, 23:24   

tylko nadal nie wiem który kabelek z silnika dać do danego styku
 
 
 
ELEMENT 
VIP


Wiek: 35
Dołączył: 30 Gru 2013
Wpisy: 542
Skąd: Poznań/Yorkshire
Wysłany: 2016-03-15, 01:14   

Wiesz - widzisz przecież na obrazku jak idą 'kabelki' od lewej do prawej. Patrząc od strony przewodu na wtyczkę ze studami u góry: 0V -> C1 -> C2 -> 9V.

Uważaj żeby nie odwrócić przypadkiem przewodu :)
 
 
 
sebanm 
VIP

Wiek: 47
Dołączył: 13 Sie 2009
Wpisy: 341
Skąd: Opole
Wysłany: 2016-03-15, 07:10   

0-9 stałe zsilanie np. wieży, serwa. c1-c2 zmienna polaryzacja, sterowanie silników, serwa (prawo, lewo) zależy od położenia przełącznika batboxa. Do sprawdzenia podłącz środkowe przewody silnika obojętnie jak do 0-9 lub c1-c2. Jak zrobisz zwarcie to zadziała zabezpieczenie, nic się nie stanie,wyłączysz i włączysz batboxa i się odblokuje.
_________________

Ostatnio zmieniony przez sebanm 2016-03-15, 09:23, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
Krzysiek 


Wiek: 40
Dołączył: 06 Sty 2015
Wpisy: 117
Skąd: Głogówek
Wysłany: 2016-03-15, 09:03   

Czyli według mojego zdjęcia i oznaczeń przewody 2 i 3 połączyć ze stykami B i C tak?
 
 
 
sebanm 
VIP

Wiek: 47
Dołączył: 13 Sie 2009
Wpisy: 341
Skąd: Opole
Wysłany: 2016-03-15, 09:09   

Tak
_________________

 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,041 sekundy. Zapytań do SQL: 12