Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[WIP] Kombajn chodnikowy
Autor Wiadomość
Sidzik 
Grubiorz z fryncity


Wiek: 36
Dołączył: 17 Lut 2016
Wpisy: 31
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 2016-02-21, 12:33   [WIP] Kombajn chodnikowy

Witam!

Jako człowiek pracujący w górnictwie podziemnym, a zarazem fan lego technic postanowiłem zbudować kombajn chodnikowy.
Skala~1:10

Prace są w fazie początkowej, w chwili obecnej mam w 90% ukończoną głowicę urabiającą wraz uchwytem obudowy
(zębatki, jako organy urabiające są założone tylko chwilowo)



Plan jest taki:

RC:
Gąsienice - 2x silnik M (każda osobno)
Zasilanie organów urabiających - 1x silnik M
Podnoszenie głowicy wraz z organami - 1xsilnik L
2x wieża
1x box na baterie
1x oświetlenie


Co do zasilania przenośnika zgrzebłowego(tzw. podawarka), który leci przez całą długość kombajnu przez jego środek - jeszcze się zastanawiam, nie mam pojęcia jak to zrobić.
Może macie jakiś pomysł?


Ostatnio zmieniony przez Sidzik 2016-02-21, 12:36, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
Bricksley 


Wiek: 29
Dołączył: 30 Mar 2005
Wpisy: 192
Skąd: Stalowa Wola
Wysłany: 2016-02-21, 13:19   

Sidzik napisał/a:
Co do zasilania przenośnika zgrzebłowego(tzw. podawarka), który leci przez całą długość kombajnu przez jego środek - jeszcze się zastanawiam, nie mam pojęcia jak to zrobić.
Może macie jakiś pomysł?

Zapewne będziesz fedrował tylko "na pokaz" to daj Mkę do napędu. Sam łańcuch/gąsienice + zgrzebła to z pewnością nie będzie duże obciążenie dla układu napędowego więc na luzie da radę ;)
_________________
Pozdrawiam :)
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 32
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5361
Skąd: Lubin
Wysłany: 2016-02-21, 14:52   

O proszę :)

Od razu Ci radzę przemyśleć zamontowanie podwójnej obrotnicy do podstawy ramienia z głowicą, bo ugięcie będzie duże.
Ramię jest rozsuwane?

Zgrzebło da się bardzo prosto zrobić, używając łańcucha z kawałkami gąsienic. W celu poszerzenia na każde ogniwo gąsienicy zakładasz takie coś:



Ten stół ma łapy "moja-twoja" czy gwiazdy?

Muszę swój kombajn w końcu pokazać...
_________________
m1longer.com
Ostatnio zmieniony przez M_longer 2016-02-21, 15:02, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
CamelXP 
VIP
Troll, nie dokarmiać


Wiek: 40
Dołączył: 05 Lis 2011
Wpisy: 321
Skąd: Lubin / Norymberga
Wysłany: 2016-02-21, 14:55   

Przenośnik zgrzebłowy to chyba najprościej zrobić ze starych ogniw gąsienicy rozdzielonych jednym, lub dwoma ogniwami łańcucha.

No i mnie Longer ubiegł...
_________________
Hey! you're banjaxed!
Hey! you're screwed!
And death is coming for you!
Ostatnio zmieniony przez CamelXP 2016-02-21, 14:56, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Sidzik 
Grubiorz z fryncity


Wiek: 36
Dołączył: 17 Lut 2016
Wpisy: 31
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 2016-02-21, 16:21   

M_longer napisał/a:
O proszę :)

Od razu Ci radzę przemyśleć zamontowanie podwójnej obrotnicy do podstawy ramienia z głowicą, bo ugięcie będzie duże.
Ramię jest rozsuwane?

Zgrzebło da się bardzo prosto zrobić, używając łańcucha z kawałkami gąsienic. W celu poszerzenia na każde ogniwo gąsienicy zakładasz takie coś:

Obrazek

Ten stół ma łapy "moja-twoja" czy gwiazdy?

Muszę swój kombajn w końcu pokazać...


Stół będzie miał gwiazdy i jeśli znajdę miejsce, to podłącze go pod silnik.
Ramię w kombajnie chodnikowym rozsuwane? U nas takich nie ma. Ja wzoruję się na żółtym R-130 Remag z wyposażeniem dodatkowym.

Tam ramię podnoszone jest poprzez dnia siłowniki obrotnica-silnik głowicy urabiajacej.


Myślę jeszcze o przystawce wiertniczej.. ;)

Z tym zgrzebłem..kurczę muszę zobaczyć całość jak to wygląda.

źródło: www.czek.eu
Ostatnio zmieniony przez Sidzik 2016-02-21, 17:00, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 32
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5361
Skąd: Lubin
Wysłany: 2016-02-21, 16:30   

Sidzik napisał/a:
Stół będzie miał gwiazdy i jeśli znajdę miejsce, to podłącze go pod silnik.

Zawsze można połączyć napęd gwiazd z przenośnikiem (ja tak mam).
Sidzik napisał/a:
Ramię w kombajnie chodnikowym rozsuwane?

Aha:

_________________
m1longer.com
 
 
 
Sidzik 
Grubiorz z fryncity


Wiek: 36
Dołączył: 17 Lut 2016
Wpisy: 31
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 2016-02-21, 17:06   

Sandvik?

Muszę chyba z Tobą pogadać o kilku rozwiązaniach.
Ja ogólnie to naprawiam kombajny chodnikowe, ścianowe na dole, ale przeniesienie tego wszystkiego na technikę lego to dla mnie wyższa szkoła jazdy.

Zawsze składałem SETy zgodnie z instrukcją, ewentualnie jakieś małe MODy.
Tutaj wszystko projektuję samemu zgodnie z dokumentacją, ale niektóre sprawy mnie przerastają.

Mógłbyś przybliżyć mi temat podwójnej obrotnicy, oraz napędu przenośnik-stół załadowczy?
Ostatnio zmieniony przez Sidzik 2016-02-21, 17:09, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
eric trax 
Administrator
Wieslav the Corn


Wiek: 32
Dołączył: 28 Lut 2011
Wpisy: 1925
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2016-02-21, 17:17   

Sidzik napisał/a:

Ja ogólnie to naprawiam kombajny chodnikowe, ścianowe na dole, ale przeniesienie tego wszystkiego na technikę lego to dla mnie wyższa szkoła jazdy.


Jeśli jesteś mechanikiem to problem wynika z braku doświadczenia wbudowaniu z Lego. Po złożeniu tego modelu będziesz dużo bardziej ogarnięty :)
_________________
Na warsztacie:
- Krone Big X 770 - 100%
 
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 32
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5361
Skąd: Lubin
Wysłany: 2016-02-21, 19:02   

Sidzik napisał/a:
Sandvik?

Tak. MH620.
Sidzik napisał/a:
Mógłbyś przybliżyć mi temat podwójnej obrotnicy, oraz napędu przenośnik-stół załadowczy?


Sandvik Hardrock Miner MH 620 by Marek Markiewicz, on Flickr

To co tutaj widać to dwa osobne przenośniki taśmowe, jeden jest zamocowany na obrotnicy z Arocsa i rusza się w poziomie (i jak się go upozoruje to i w pionie). Drugi to jedna długa taśma, zrobiona z dwóch rzędów gąsienic. I jest tak poprowadzona by napędzać obie gwiazdy przez przekładnie kątowe. Wymagało to odpowiedniego napięcia taśmy w kilku miejscach.

A co do podwójnej obrotnicy, ramię jest zamocowane na dużej obrotnicy, ale jest też wsparte od góry małą, zamocowaną do ramy. Coś w ten deseń:



Co nie zmienia faktu że i tak ugięcie występuje, bo pod dużą obrotnicą idzie taśma.

Muszę się w końcu ogarnąć i zrobić prezentację tego modelu.
_________________
m1longer.com
Ostatnio zmieniony przez M_longer 2016-02-21, 19:03, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Sidzik 
Grubiorz z fryncity


Wiek: 36
Dołączył: 17 Lut 2016
Wpisy: 31
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 2016-02-25, 07:55   

Dzięki, na pewno zastosuje.

A znasz może sposób aby zrobić gwiazdę 5-ramienną?
Bo KTW200, którego robię właśnie takie ma..

 
 
 
legosamigos 
VIP


Wiek: 46
Dołączył: 11 Kwi 2012
Wpisy: 3488
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2016-02-25, 18:16   

A tak z ciekawości zapytam, czemu ma służyć ten element w kształcie gwiazdy? U M_Longera jest w kształcie 4-ramiennej gwiazdy, a tu aż 5, więc czemu ma służyć ten element i czy ilość ramion tej gwiazdy ma znaczenie?
_________________
Moje życie jest jak klocki Lego, nigdy nie wiem, co zbuduję
 
 
 
 
Bricksley 


Wiek: 29
Dołączył: 30 Mar 2005
Wpisy: 192
Skąd: Stalowa Wola
Wysłany: 2016-02-25, 18:34   

legosamigos napisał/a:
A tak z ciekawości zapytam, czemu ma służyć ten element w kształcie gwiazdy? U M_Longera jest w kształcie 4-ramiennej gwiazdy, a tu aż 5, więc czemu ma służyć ten element i czy ilość ramion tej gwiazdy ma znaczenie?

Te łapy to nagarniacze urobku na przenośnik zgrzebłowy który biegnie wzdłuż kombajnu. Łapy masz umieszczone na stole załadowczym który dzięki temu że jest nachylony pod kątem do spągu to ułatwia nabieranie urobku, pełni rolę takiej szufli ;)
_________________
Pozdrawiam :)
 
 
 
Sidzik 
Grubiorz z fryncity


Wiek: 36
Dołączył: 17 Lut 2016
Wpisy: 31
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 2016-02-25, 19:16   

legosamigos napisał/a:
A tak z ciekawości zapytam, czemu ma służyć ten element w kształcie gwiazdy? U M_Longera jest w kształcie 4-ramiennej gwiazdy, a tu aż 5, więc czemu ma służyć ten element i czy ilość ramion tej gwiazdy ma znaczenie?


Myślę, że ilość ramion w nagarniaku (bo tak fachowo to się nazywa) nie ma znaczenia. U nas fedrują R-130 z pazurem zamiast gwiazdy i dają radę. Większe znaczenie ma przełożenie w reduktorze łapowym.


Ostatnio zmieniony przez Sidzik 2016-02-25, 19:18, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Bricksley 


Wiek: 29
Dołączył: 30 Mar 2005
Wpisy: 192
Skąd: Stalowa Wola
Wysłany: 2016-02-25, 19:39   

Sidzik napisał/a:
Myślę, że ilość ramion w nagarniaku (bo tak fachowo to się nazywa) nie ma znaczenia

Raczej ma, dużo zależy od tego jak bardzo pokruszony że tak się wyrażę będzie urobek.
_________________
Pozdrawiam :)
 
 
 
legosamigos 
VIP


Wiek: 46
Dołączył: 11 Kwi 2012
Wpisy: 3488
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2016-02-25, 20:05   

Skoro teraz wiem do czego to służy, to wydaje mi się, że jednak ma znaczenie ilość ramion, bo im więcej ramion, to tym więcej nabierze urobku
_________________
Moje życie jest jak klocki Lego, nigdy nie wiem, co zbuduję
 
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,042 sekundy. Zapytań do SQL: 17