Dane techniczne:
Wymiary: dł. 37s / szer. 16s / wys. 24s
Waga: 1.273 kg
Zawieszenie: przód - niezależne, tył - oś pływająca
Napęd: 2 x silnik RC bezpośrednio z szybszego wyjścia
Jak zapewne każdy z nas mam swój ulubiony kolor Lego i jest nim lime green. Dlatego kiedy natrafiłem w necie na Dakarową Tatrę T815 4x4 w pięknym limonkowo-czarnym malowaniu, nie miałem wyjścia, musiałem ją zbudować, a przy okazji przetestować jak SBricki radzą sobie z silnikami Lego RC.
Model wygląda jak widać, tzn. wydaje się zbyt wysoki przez podniesione zawieszenie. Na filmie widać jak to wygląda kiedy się go dociśnie - buda ma prawidłowe proporcje, po prostu siedzi wyżej nad kołami niż w oryginale. A to dlatego że zawieszenie jest dość miękkie - z przodu ma postać podwójnych wahaczy, z tyłu mamy natomiast dwa silniki RC na przegubie kulowym działające jak oś pływająca. Silniki zasilane są z dwóch osobnych baterii 8878 i sterowane za pośrednictwem dwóch SBricków. Z ciekawostek, każda bateria podłączona jest pod jedną parę LEDów podświetlającą przednie reflektory po jednej stronie - dzięki temu widać które baterie są włączone - a SBricki siedzą bezpośrednio na wtyczkach tychże LEDów, żeby nie dokładać masy kolejnym kablem. Rozkład masy był w ogóle istotną kwestią, bo od początku było wiadomo że ciężarówka będzie szybka i wysoka - idealny przepis na rolki. Dlatego baterie i SBricki umieściłem na samym dole podwozia, razem z wszystkimi silnikami, a całe nadwozie to tylko cienkie panele z płytek i kafli. Mimo tego ciężarówka ma tendencję do wywrotek na zakrętach, którą po testach podwozia udało mi się zredukować utwardzając przednie zawieszenie i zmniejszając promień skrętu. Jak widać na filmie, skręty przy pełnej prędkości wciąż nie kończą się dobrze, a to ze względu na bardzo wysoką prędkość. Model jest w skali ok. 19.5:1, więc jeśli przyjmiemy że wyciąga 12 km/h, jest to odpowiednik 234 km/h w pełnowymiarowej ciężarówce - nikt normalny nie skręca przy takiej prędkości.
Galeria: http://bricksafe.com/pages/sariel/tatra-dakar-truck
Fotki:

I film:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=fwX51YPvKuA[/youtube]
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
/Servator/ MOC był opublikowany we Wrześniu 2016 tuż przed awarią Forum.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------