[MOC] Kompresor

Technic, Scale Modeling, Great Ball Contraption

Moderator: Mod Team

Autor
Wiadomość
sives1
Posty: 153
Rejestracja: 2005-10-16, 19:12
Lokalizacja: Warszawa
HELF: sives1
: 38438736@N03
: sives1
Kontakt:

   

[MOC] Kompresor

#1 Post autor: sives1 »

Jak do tej pory to pierwsza moja konstrukcja kórą pokazuję Wam (większość budowałem kilka lat temu i niestety nie fotografowałem, brak aparatu :().
Bardzo prosta ale przydatna.
Zbudowałem ten kompresor po to żeby nie machać pompkami 8455. Tak naprawde jest o wiele leprza zabawa :D Ostatnio przesypywałem prażony ryż hehe.
Zrobiłem też ręczne sterowanie jakby baterie siadły :) Co tu dużo opisywać wszystko widać na zdjęciach.
Jedno na początek :
Obrazek
Link do galerii:
http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=234295
No i oczywiście zrobiłem 3 filmiki jak ktoś chce to podaje bezpośredni link do nich (wymagany Quick Time):
Filmik1
Filmik2
Filmik3
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2007-12-29, 14:38 przez sives1, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Robson
Posty: 709
Rejestracja: 2006-08-31, 21:57
Lokalizacja: Łódź-Bałuty
HELF: robson1903
Kontakt:

 

#2 Post autor: Robson »

sives1 pisze:Zbudowałem ten kompresor po to żeby nie machać pompkami 8455. Tak naprawde jest o wiele leprza zabawa :D Ostatnio przesypywałem prażony ryż hehe.
Jakbym widział siebie po złożeniu 8455. Frajda pierwsza klasa:D. Kompresor poprawnie zbudowany, ale po co na łańcuch?
Cb1100RR

sives1
Posty: 153
Rejestracja: 2005-10-16, 19:12
Lokalizacja: Warszawa
HELF: sives1
: 38438736@N03
: sives1
Kontakt:

   

#3 Post autor: sives1 »

Założyłem od początku i tak zostawiłem. Najszybciej było go użyć

Awatar użytkownika
Pietruch
Posty: 1379
Rejestracja: 2004-12-25, 17:06
Lokalizacja: Warszawa
HELF: Pietruch-15
: 129951284@N03
: pietruch

   

#4 Post autor: Pietruch »

Bardzo fajny i ciekawie wyglądający kompresor.

Do zestawu 8455 pasuje idealnie. Zamiast męczyć się i naciskać na chama pompki, można wziąć do ręki kompresor i wygodnie bez problemów bawić się. ;)

Twoja pierwsza i udana konstrukcja. ! Czekamy na następne. ;)
Robson1903 pisze:ale po co na łańcuch?
A dlaczego nie. ??
Co w tym jest dziwnego, na BS dużo kompresorów jest napędzana przez łańcuch.
Nawet nasz kolega Żbik, ma taki napęd.
Ostatnio zmieniony 2007-02-15, 21:49 przez Pietruch, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Maciej

Awatar użytkownika
Kubrick
VIP
Posty: 2155
Rejestracja: 2006-05-19, 21:51
Lokalizacja: KrakóVW
HELF: Kubrick
: 185480128@N05
Kontakt:

   

#5 Post autor: Kubrick »

sives1, ja nie mam wolnego lacza, ale te filmy sa gigantyczne :/ nie mozesz ich odchudzic?
Cieślu pisze:kup volvo nie bądź janusz
Cieślu pisze:Ty to byś Kubrick wszystko zwieśniaczył :>

sives1
Posty: 153
Rejestracja: 2005-10-16, 19:12
Lokalizacja: Warszawa
HELF: sives1
: 38438736@N03
: sives1
Kontakt:

   

#6 Post autor: sives1 »

Zrobiłem je aparatem i to najgorszą jakością. Jedno ma max 10 mb!

Awatar użytkownika
Żbik
Administrator
Posty: 2900
Rejestracja: 2006-06-06, 15:34
Lokalizacja: Gdynia
HELF: Zbiczasty
: Zbik

 

#7 Post autor: Żbik »

Pietruch_15 pisze:Nawet nasz kolega Żbik, ma taki napęd.
no ba :cool:

Jednakże przy zastosowaniu łańcucha radziłbym włączyć w obwód wyłącznik ciśnieniowy, bo przy braku sprzęgła można raz-dwa zagotować silnik :(

ODPOWIEDZ