W związku z jutrzejszą defiladą wojskową, z okazji Święta Wojska Polskiego prezentuję wojskowe zestawy niskopodwoziowe transportujące kołowe transportery opancerzone.
Początkowo zbudowałem jeden zestaw niskopodwoziowy (tak nazywane są w środowisku żołnierzy) oraz samochód Żandarmerii Wojskowej.
Prezentacja miała być ok. tydzień temu ale pod wpływem zachwytu nad konstrukcją i pozytywną opinią rodziny i znajomych kierowców takich ciężarówek, postanowiłem domówić trochę klocków i zbudować drugi taki sam zestaw. W momencie gdy klocki dotarły, powstała druga konstrukcja. Wojskowy konwój wydał mi się biedny, więc zbudowałem jeszcze dwa kołowe transportery opancerzone w pustynnym malowaniu.
Konstrukcja ciężarówek oraz naczep niskopodwoziowych jest taka sama. Różnią się odcieniem zielonego koloru. Ciągniki siodłowe wzorowane są na rzeczywistych pojazdach WP. Naczepa niskopodwoziowa posiada 5 z 6 skrętnych osi. Dzięki temu, łatwiej pokonuje się zakręty.
Jako ciekawostkę dodam, że taki sam sprzęt będzie można zobaczyć jutro na defiladzie wojskowej. Z informacji, które posiadam, takich zestawów niskopodwoziowych, z całej Polski do Warszawy przyjechało około 100 szt. :)
Tak wygląda wojskowy zestaw niskopodwoziowy.

Poniżej kilka zdjęć.

Pojazd Żandarmerii Wojskowej

Obowiązkowo skrzynia na łańcuchy do zabezpieczenia ładunku.

Wnętrze kabiny ciągnika siodłowego.

Dwie wciągarki do wciągania pojazdów.

Kołowe Transportery Opancerzone. Wyglądem podobne są do wojskowych Rosomaków.
Pokonywanie zakrętu z użyciem skrętnych osi.

Tak prezentują się pojazdy na drodze.

Próba przed defiladą.
Więcej zdjęć.
Dziękuję za uwagę.
Miłego dnia :)