[MOC] Zamek

Mindstorms, WeDo, Lego Digital Desinger, Stud.io

Moderator: Mod Team

Autor
Wiadomość
wielkamucha
Posty: 575
Rejestracja: 2015-01-11, 20:14
Lokalizacja: Piękne Księstwo Warszawskie
HELF: Proszę uzupełnić

 

[MOC] Zamek

#1 Post autor: wielkamucha »

Witajcie!

Mój syn ma już 5 lat i od pewnego czasu zaczął przejawiać "niebezpieczny" entuzjazm na widok moich budowli i chęć zabawy nimi. Ponieważ ostatnio wygląda to coraz częściej tak:
- Synek, nie pchaj mi się tu.
- Ja się wcale nie pcham... - odpowiada latorośl, jednocześnie wężowym ruchem wciskając się między mnie a krzesło, w garści trzymając podarowane mu kiedyś dwa minifigi strażaków,

zdecydowałem, że zbuduję coś tylko dla niego, aby było dosyć spore, miało sporo przejść, jakieś ruchome klapki, schody itp. i było możliwie maksymalnie "bawialne". Wybór padł więc na zamek.

Zaprojektowałem go w oparciu o klasyczne konstrukcje Castle z przełomu lat 80 i 90 - czyli moim zdaniem najfajniejsze i najbardziej "bawialne". Projekt powstawał w stud.io i z niego pochodzą rendery - dopiero jednak "odkryłem" tę funkcję, więc ich jakość może przedstawiać trochę do życzenia. Studi.io nie ma też w swoim repozytorium niektórych "oczywistych" klocków, więc rozłożona wersja zamku nie posiada np. base plate'ów 16x16 pod otwieranymi skrzydłami. W oryginale oczywiście będą. :)

Zamek będzie miał zwodzony most, podnoszony linką na mechanizmie korbowym. W każdej wieży jest zamykane kratą więzienie, a na blanki można dostać się po schodach. Tylne części zamku są otwierane, więc można go "rozłożyć" na naprawdę sporą konstrukcję - wtedy można dołożyć do niego dodatkowy moduł z wewnętrznym dziedzińcem. Moduł ten jest na razie w planach, ale chyba będzie tam karczma i dodatkowe fragmenty baszt.

Na jednym z otwieranych skrzydeł jest "domek", wzorowany na podobnej konstrukcji z Black Falcon's Fortress (sam sobie kiedyś go kupiłem z serii Legends, jak już miałem ponad 20 lat :)), na drugim zaś niewielka kuźnia z piecem i kowadłem.

Na renderach nie ma jeszcze załogi - nie ogarniam na razie dobrze tej części programu. W oryginale będzie prawdopodobnie 7-8 figów: 2 łuczników, kusznik, 2-3 tarczowników, rycerz/król i kowal. Oczywiście, chabeta dla rycerza też będzie - stajnia dla niej przewidziana jest pod "domkiem".

Zamek będzie prezentem na Gwiazdkę - zbudujemy go razem, bo widzę, że zaczyna coraz pewniej składać małe klocki. Klocki już prawie wszystkie mam, została mi do skompletowania załoga. Jak zbudujemy, wrzucę zdjęcie "oryginału" - albo założę osobny temat, jeśli to dopuszczalne?

Obrazekzamek11c by wielka mucha, on Flickr

Obrazekzamek11d by wielka mucha, on Flickr

Obrazekzamek11e by wielka mucha, on Flickr

Obrazekzamek11f by wielka mucha, on Flickr

I zamek rozłożony:

Obrazekzamek11g by wielka mucha, on Flickr

Obrazekzamek11h by wielka mucha, on Flickr

Obrazekzamek11i by wielka mucha, on Flickr

Obrazekzamek11j by wielka mucha, on Flickr

Obrazekzamek11m by wielka mucha, on Flickr

Kuźnia z bliska:

Obrazekzamek11l by wielka mucha, on Flickr

I wersja poprawiona, z otworami do dołączenia dodatkowych modułów:

Obrazekzamek11k by wielka mucha, on Flickr

Obrazekzamek11n by wielka mucha, on Flickr

bzzz-bzzz

Awatar użytkownika
Rysiek
Posty: 322
Rejestracja: 2019-10-18, 13:15
Lokalizacja: Gdańsk
HELF: Proszę uzupełnić
: https://www.flickr.com/photos/184969510@N08/

   https://www.flickr.com/photos/184969510@N08//" target="_blank" title="Flickr gallery of https://www.flickr.com/photos/184969510@N08/">

#2 Post autor: Rysiek »

Świetna praca, widać klimat starych zestawów Castle. Pomysł też genialny, stworzyć dziecku zestaw tylko dla niego, w 100% popieram :) Czekam na zdjęcie złożonej pracy ;)

romkoo
VIP
Posty: 618
Rejestracja: 2016-11-12, 10:54
Lokalizacja: Gdańsk
HELF: Romkoo
: romkoo

   

#3 Post autor: romkoo »

Fajna praca, idealna dla dziecka :) Bardzo dobrze widaæ inspiracjê zestawami z lat 80/90.
Co do Stud.io w³asnie sprawdzi³em u siebie i elementy o których piszesz s± na li¶cie. Mo¿e zaktualizuj program?

wielkamucha
Posty: 575
Rejestracja: 2015-01-11, 20:14
Lokalizacja: Piękne Księstwo Warszawskie
HELF: Proszę uzupełnić

 

#4 Post autor: wielkamucha »

Dziękuję!

Strażacy do tej pory biegali w podziemiach stacji kolejowej, więc pora, żeby podziałali teraz "na powietrzu" :)

romkoo, sprawdziłem w mojej wersji stud.io, ale mam tylko BP 32x32 i 16x32. Mniejszych niestety nie mam. Program był niedawno aktualizowany, nie upomina się o nowe aktualki, a nie widzę nigdzie możliwości wymuszenia aktualizacji :(

bzzz-bzzz

ODPOWIEDZ