New Holland TM 140 - szukając ideału
Mniej więcej w momencie kiedy zacząłem budowę szukałem odpowiedniego pierwowzoru na którym mógłbym się oprzeć budując model. Wybór padł na bardzo popularną drugą generację serii ciągników TM od firmy New Holland głównie ze względu na to że dość łatwo było oddać wygląd ciągnika za pomocą klocków :)
Napęd i sterowanie:
Przy budowie ciągnika, zwłaszcza jeśli ma być obudowany w stylu model team trzeba bardzo oszczędnie gospodarować dostępnym miejscem. Głównie dlatego model napędzany jest silnikiem L a nie XL jak to mam w zwyczaju. Jak się później okazało Lka jest nadzwyczaj wdzięczna w opakowaniu. Do sterowania przednią osią użyłem pierwszy raz servomotoru i muszę przyznać, że jazda przy jego pomocy jest bardzo płynna zwłaszcza, że ciągnik sterowany jest kostką SBrick. Dodatkowo model został wyposażony w wał odbioru mocy napędzany Mką niezależnie od samego napędu oraz trzypunktowe układy zawieszenia przedni i tylny. Te są sprzężone i napędza silnik medium a kilka studów miejsca pod maską wykorzystałem na dodanie mechanicznego wyłącznika przedniego TUZ. Dzięki temu jeśli nie jest używany można go bardzo szybko odłączyć.
Wygląd
Jako, że maska jest dość wdzięczna w odwzorowaniu nie przysporzyła tak wiele problemów jak choćby ta w Challengerze. Starałem się dodać jak najwięcej detali jednak w momencie kiedy padła decyzja o tym, że powstanie do niego instrukcja musiałem się ograniczyć do rozsądnego minimum. Na szczęście nie wpłynęło to na wygląd i mogę szczerze przyznać, że to jeden z tych modeli, które podobają mi się bardziej :) Inną sprawą było oddanie wyglądu prasy ale o tym niżej.
Claas Quadrant 2200RC
Od pomysłu na prasę w zasadzie zaczęło się budowanie. Kiedyś wymyśliłem przyglądając się pracy modułów GBC stwierdziłem, że zrobię własne ale ze snopkami :D Założenie było proste, prasa miała wypychać klockowe bele słomy wkładane do modelu ręcznie. Funkcja sama w sobie nie skomplikowana bo ogranicza się do posuwania bel słomy w jednym kierunku. Problemy zaczęły się kiedy trzeba było połączyć wszystkie krzywizny prasy z mechanizmami. Problematyczne było to o tyle że całość napędzana miała być tylko jednym wałkiem, tym z ciągnika. Na szczęście po wielu próbach i błędach udawało mi się doklejać kolejne mechanizmy takie jak podbieracz, podajnik, RotoCut czy sam element prasujący. Po premierze Lexiona sporo zarzutów zebrały naklejki na bocznych pokrywach więc tym razem postanowiłem to zrobić z klocków. Po pół roku oglądania tego jak budować mozaiki zacząłem się bawić w ułożenie pokryw bocznych. Efekt jak na pierwszy raz jest zadowalający :D

Film:
Dziękuję wszystkim których zalewałem zdjęciami z budowy i wytykali mi elementy w których chciałem iść na łatwiznę :D