Część z Was interesująca się motoryzacją może kojarzyć tę Toyotkę, a część może kojarzyć tę konkretną wersję kolorystyczną z kultowego anime o wyścigach samochodowych, Initial D. Model powstał najpierw w skali speed champions, jednak to nie jest dobra skala do modelowania, więc powiększyłem go do szerokości 8 studów, czyli obecnej skali Speed Champions. Mimo, że Toyota AE86 jest dość starym autem, odwzorowanie jej wszystkich kształtów okazało się bardzo trudne i nie dziwię się, że do tej pory chyba nikomu nie udało się w pełni uchwycić dobrych proporcji. Ostatnio nawet model AE86 był na TBB, ale jak ktoś wie jak wygląda ten samochód, widział że nie jest to najlepsza budowla. Nie jetem w pełni zadowolony z efektu końcowego, ale po wielu godzinach sprawdzania proporcji itp udało mi się uchwycić ogólny kształt i najważniejsze szczegóły tego auta. Są dwie wersje tak jak w anime, z czarną i białą maską, która dodatkowo się otwiera. Myślałem też o otwieranych drzwiach, ale byłoby to za cenę odwzorowania kształtu boku auta i jego wewnętrznej struktury (obecnie autko jest całkiem mocne)
Galeria: https://flic.kr/s/aHsmJYFjzJ