Wszyscy publikują, pora i na mnie :).
Przedstawiam wagon osobowy 2 klasy, 2-osiowy, wzorowany na wagonach typu BCi.
Wagony tego typu jeździły po polskich torach w dwudziestoleciu międzywojennym i bezpośrednio po II wojnie światowej. Obecnie kilka z nich jeździ jeszcze w składach pociągów specjalnych i okolicznościowych m.in. z Jaworzyny Śląskiej czy Wolszytna.
Niektórzy z Was kojarzą zapewne wagonik z ostatniego Bemowa - miał on wówczas swoją prapremierę, wtedy jeszcze z płytkim dachem. Udało mi się jednak zebrać wszystkie brakujące klocki i dach mogłem zrobić w formie, jaką planowałem od samego początku - z łuków 11290. Moim zdaniem to najlepsze klocki na taki półokrągły dach wagonu.
Poprawiłem też lampy przy drzwiach, oświetlające pomosty. Wagon ma standardowe "moje" podwozie, ze zbiornikami powietrza do układu hamulcowego, ramami ostoi i elementami układu biegowego. Mieści się w typowych łukach LEGO (R40), choć daleko wystające zderzaki potrafią zachaczyć o zderzaki innych wagonów, więc muszę uważnie dobierać kolejność taboru :D
Dishe na dachu to po prostu wywietrzniki, montowane właśnie w taki sposób w tego typu konstrukcjach. Od wewnątrz dachu są ich "końcówki" w postaci groszków w tym samym kolorze.

Wagon ma zdejmowany środkowy odcinek dachu, dający dostęp do wnętrza. Miejsc siedzących jest 12 i jak widać, każdy "pasażer" mieści się bez problemu:

Wagon jest "dopasowany" do stacji, której pierwszą wersję prezentowałem również na Spotykalni. Powinien się też "zmieścić" na każdej stacji, dostosowanej do taboru 8-10 studów. Tutaj na stacji, z pasażerami :)

Zapraszam do komentowania :)
Jak myślicie, można go zgłosić do MOCa miesiąca?
bzzz-bzzz