Kiedy zobaczyłem model ładowarki Bobcat mojego kolegi Makkesa wpadło mi do głowy że to może być całkiem ciekawy pomysł na model alternatywny. Nie chciałem budować jednak typowej ładowarki. Przeglądając maszyny tego typu trafiłem na model T870 firmy Bobcat. Jest on o tyle ciekawy, że ma dodatkowe cięgna i ramiona pomocnicze. Po co? Ano po to żeby uzyskać Vertical lift path czyli w wolnym tłumaczeniu pionową ścieżkę podnoszenia. Cały ten system niweluje efekt cofania się łyżki podczas podnoszenia i ułatwia załadunek na przykład na ciężarówki.
Korzystając z urlopu zimowego przysiadłem do budowy i ładowarka powstała w około dwa tygodnie. Już od pierwszego pina założyłem sobie, że model ma być zbudowany modułowo. Sprawiło mi to trochę problemów ale wiele się nauczyłem a całość składa się z 14 modułów. Zacząłem od zbudowania gąsienic i jestem z nich bardzo zadowolony. Działają dużo lepiej niż w koparce. Wiedząc, że ładowarka będzie bardzo duża zrezygnowałem z zawieszenia.
Model nie jest skomplikowany ale jego budowa daje dużo frajdy. Samo łączenie gąsienic z ramą a potem napędem. Kiedy zabrakło mi jednego cardana postanowiłem złożyć go z dostępnych elementów. Starałem się ukryć kilka fajnych smaczków. W przeciwieństwie do modelu A nie ma etapu bodowy, który zawiera wiele powtarzalnych elementów i w pewnym momencie się dłuży.
Nie był bym również sobą gdybym nie zadbał o kwestie wizualne. Już na etapie planowania wiedziałem, że kabinę chcę wykończyć wężami pneumatycznymi jako klatką. Do tego atrapa zbiornika olejowego, silnika, chłodnicy i rozdzielacza oraz komina. Z brakami klocków trzeba było sobie jakoś radzić. Jeśli chodzi o kwestie wizualne najbardziej podoba mi się fotel operatora.
Zdaję sobie sprawę, że model nie wykorzystuje w pełni potencjału zestawu. Została jednak kostka i trzy silniki. Ten model traktuję jako rozgrzewkę przed kolejnym :)
Marek jak zwykle zajął się stworzeniem instrukcji do modelu i jak zwykle stanął na wysokości zadania. Oryginalna aplikacja nie nadaje się do sterowania więc podjąłem decyzję, że stworzę również instrukcję do konfiguracji aplikacji BuWizz tak aby każdy mógł ją sobie bez problemu skonfigurować.

Wymiary modelu: Długość 42cm, Szerokość 23cm, Wysokość 26cm, Waga 2480 gram
Napęd: 2x XL, Podnoszenie ramion XL, Przechylanie łyżki silnik L
Instrukcja budowania dostępna jest pod adresem:
Zapraszam do zapoznania się ze zdjęciami i krótkim video. To dla mnie zupełnie nowe doświadczenie więc jestem ciekaw waszych opinii.