Tak wygląda oryginał. Jak pewnie zauważycie są delikatne różnice. Wynikają one głównie z kwestii optymalizacji listy elementów.

Funkcje
Model choć prosty posiada trzy funkcje. Pierwszą z nich są sterowane tylne koła. To bardzo prosty mechanizm, który za pomocą cięgien skręca kołami przegrabiarki. Dzięki temu model podąża po śladach ciągnika i jest znacznie bardziej zwrotny. Ciekawostką jest to, że początkowo model nie miał posiadać tej funkcji. Uważałem, że cięgna zepsują wygląd już i tak masywnej ramy. Koniec końców udało się to zbudować w taki sposób, że cały mechanizm nie wpływa znacząco na wygląd. Ostatecznie jego działanie jest płynne i bardzo przyciąga wzrok.
Kolejne dwie funkcje są napędzane przez wał odbioru mocy wprost z ciągnika. Aby uzyskać sterowanie dwoma funkcjami musiałem zbudować skrzynię rozdzielczą. Tak więc przesuwając zębatkę przełączamy pomiędzy unoszeniem ramion przegrabiarki i napędem gwiazd. Podczas testów okazało się, że prędkość gwiazd nie jest zadawalająca, więc zmieniłem poprzedni układ z16/z16 na z20/z12. Udało się uzyskać zadawalający efekt ale unoszenie ciężkich ramion zaczęło sprawiać problemy. Dodałem, miękkie amortyzatory ustawiając ich geometrię działania tak, aby wspomagały podnoszenie w pierwszej fazie, kiedy siłownik jest równolegle do ramienia. Ograniczają one przy okazji drgania podczas opuszczania ramion.
Wygląd
Pomysł na model zrodził się po tym jak wpadłem na zbudowanie gwiazd przegrabiarki tak, aby były one małe, estetyczne a przede wszystkim cały czas zachowywały stały kąt nachylenia grabi. Wszystkie rozwiązania z którymi się spotkałem, były to luźno latające elementy montowane na osiach lub ewentualnie technic pinach. Tutaj podstawą się octagony na których każde ramie jest montowane na plate z clipami. To daje stałe nachylenie grabi i zajmuje bardzo mało miejsca bo mieści się prawie na obrysie disha 6x6 i wygląda bardzo realistycznie.
Bardzo problematyczna okazała się rama. Wg skali powinna ona mieć 2x2 study przekroju. Oczywiście można uzyskać taki wymiar jednak model musiałby tylko stać na półce. Ostatecznie skończyło się na wymiarach bliżej 3x3. Nad i pod ramą są dodatkowe wzmocnienia które dodają dużo stabilności. Było to konieczne ponieważ są miejsca gdzie rama to tylko cztery axle.
Wszystko to podyktowane jest stworzeniem maszyny, która będzie współpracować ze zbudowanymi przeze mnie wcześniej ciągnikami. Niestety jedynym elementem, który może sterować funkcjami maszyny jest tylny WOM. Gdyby iść w pełną wierność względem oryginału do unoszenia ramion posłużyły by siłowniki pneumatyczne. To znacznie odchudziło by konstrukcję.
Instrukcja budowy
https://rebrickable.com/mocs/MOC-73662/ ... -top-762c/
Na wstępie pisałem, że to mała rzecz a cieszy. Faktycznie tak jest. Zdumiewające jest to, że nawet mały i prosty model dojrzewający na półce dość długo może stać się maksymalnie przemyślaną konstrukcją.
Zapraszam do obejrzenia zdjęć i krótkiego wideo pokazującego działanie modelu.
Galeria

Video: