Na wstępie chciałbym zaznaczyć że celem modelu nie jest stworzenie realistycznej repliki rzeczywistego ciągnika czy modelu o realistycznie odwzorowanych proporcjach, a zrobienie modelu który jest kompaktowy, nie wymaga dużej ilości części do zbudowania oraz dużej ilości miejsca do zabawy, a jednocześnie ma schludną i spójną kompozycję oraz odpowiedni zestaw funkcji. Zarówno ciągnik jak i naczepa w realistycznych proporcjach względem tych kół byłyby wyższe i dłuższe, ja natomiast postawiłem na trochę przerysowane proporcje.

Ciągnik ma chyba wszystko to co dało się upchnąć w tym rozmiarze - drzwi, lusterka, ramki szyb w drzwiach, wnętrze i elektrykę upchniętą razem z hubem/bateriami. Dostęp do baterii jest bezproblemowy z tyłu ciągnika, dostęp do przycisku huba jest poprzez szyberdach. Kable są schludnie schowane po bokach silników. Szczelina między hubem a dachem pozwala na potencjalne podłączenie elektryki w naczepie. Siodło jest detalem wizualnym, właściwie tutaj już zabrakło już miejsca na zabawy w jakiekolwiek mechaniczne blokowanie naczepy.

Naczepa "w zestawie" ma proste pudło i, mam nadzieję, ciekawą konstrukcję. Jest wyposażona w bardzo prymitywne i niestety o pół studa za krótkie podpory, ale to jest wynik uproszczonej konstrukcji i braku miejsca.

Siodło w przypadku takiej naczepy o bardzo niskiej pace niestety trzeba zdemontować.

Naczepa posiada drzwi z prostymi blokadami imitującymi te z rzeczywistych naczep czy kontenerów, aczkolwiek nie udało mi się w tej skali zmieścić blokad ryglujących drzwi jednocześnie u góry i na dole.

Naczepę można także zbudować w wersji bez pudła.

Instrukcje: Ciągnik , Naczepa
W ramach projektu powstały też instrukcje do alternatywnych konfiguracji elektryki w ciągniku: Powered UP , Power Functions , 2x Buwizz Buggy Motor
Wstrzymywałem się dosyć długo z publikacją, ale o tym postaram się napisać wkrótce.
Mam nadzieję że się spodoba i że ktoś zbuduje albo taki model, albo coś na podstawie takiego podwozia, albo przynajmniej zainspiruje się niektórymi rozwiązaniami.
I mam nadzieję że jakiś człowiek-zasadzka nie wyskoczy w ostatni dzień października z 5 razy większym modelem na MOC miesiąca :D
EDIT: razem z Danifillem zrobiliśmy Technic'ową wersję z PF/Buwizz:

Instrukcja na Rebrickable