W zasadzie można to podpiąć pod kategorię "towcalenielego", ale bądźmy szczerzy - zrobienie tak dużej ilości punktów świetlnych korzystając tylko z rozwiązań czysto legowych, zwłaszcza w obecnych czasach Control+ (i 4 par świateł na jeden hub) przekroczyłoby chyba cenę modelu podstawowego :)
No i dostałem pozwolenie od Pana Administratora ;)
Zestaw, który doczekał się swojego oświetlenia to 42114 w wersji max. Dostałem go do recenzji (i tak, wedle obecnych standardów jest to artykuł sponsorowany, nawet jest link partnerski - jak ktoś chce mi pomóc zarobić na kolejne klocki, zapraszam do kupienia czegoś od Lightailing za jego pomocą ;).
https://www.lightailing.com/?ref=nXdO06i-y5ki
No ale nie mam zamiaru się tutaj szczypać, bo firmuję to swoim nickiem.
Tak więc:

Cały komplet znajduje się w pudełku o wymiarach mniej więcej 17x12x5cm. Jestem zaskoczony tym jak dobrze wszystko było spakowane, począwszy od osobnej folii na pudełku, przez worek na instrukcje, po dokładne pakowanie każdego elementu składowego instalacji oświetleniowej.

A w środku mamy to:

Zacznijmy może od makulatury. Trzy osobne książeczki, jedna grubsza od drugiej.

Najcieńsza to w zasadzie ulotka, pokazująca w formie obrazkowej i tekstowej (w kilku językach), co można zrobić gdy jest się zadowolonym lub niezadowolonym z zakupu:

Druga co do wielkości książeczka to podstawowe instrukcje, mówiące o tym jak łączyć LEDy, wkładać baterie, unikać urwanych przewodów itd.

Najciekawsza jest ta najgrubsza, wypełniona po brzegi zdjęciami. I pokazująca bardzo, ale to BARDZO szczegółowo poprowadzenie każdego przewodu i umieszczenie każdego LEDa podczas 200 kroków:

Wróćmy może do głównej części zestawu, czyli elektroniki. Każdy z elementów składowych jest osobno zapakowany w firmowy woreczek strunowy. Czuć jakość.

Lista elementów (własnoręcznie zrobiona ;)
E02 - AA Battery Holder
G01 - Adhesive Squares
F01 - Multiple Function Boards
D02 - 8 port Expansion Boards
D03 - 12 port Expansion Boards
B07 - Warm White Strip (cab)
D04 - 5cm Connecting Cables
D05 - 15cm Connecting Cables
D06 - 30cm Connecting Cables
A32 - 10cm Yellow Dot Lights
A12 - 15cm Yellow Dot Lights
A11 - 30cm Yellow Dot Lights
A04 - 15cm Warm White Dot Lights
A02 - 15cm White Dot Lights
A35 - 15cm Warm White Dot Lights (L)
A03 - 30cm Warm White Dot Lights
A09 - 30cm Red Dot Lights
Kilka zdjęć poszczególnych woreczków:

I teraz ciekawostka - w jednym z worków znajdują się oryginalne klocki LEGO. Służą do wymiany przednich świateł (ze względu na to jak mocowane są LEDy, kafle muszą zostać wymienione na płytki, które mają zagłębienie pod studem, w którym mieści się LED) oraz dodania obrysówek. I światełka serwisowego pod maską. Serio.

Yellow Dot bez żadnych dodatkowych klocków świecą tak:

W zależności od tego jak chcemy całość zasilać, mamy dwie opcje. USB albo pudełko na baterie na trzy paluszki AA:
W przypadku zasilania z paluszków model pozostaje w pełni mobilny, a i sposób zamocowania pudełka z bateriami mnie rozbawił :)

Pora na montaż. Jak już wspomniałem wyżej, instrukcja jest bardzo dokładna i nie pozostawia użytkownika z domysłami co i gdzie ma być zamontowane.
LEDy są mocowane na dwa sposoby - bezpośrednio pod klockami oraz na taśmie dwustronnej.
Proces montażu jest podzielony na strefy, zaczynamy od dachu (szperacze/kogut/oświetlenie kabiny), potem przechodzimy do przedniego zderzaka i komory silnika, by na końcu zająć się tylnymi światłami oraz obrysówkami.
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że instrukcja wielokrotnie pokazuje, że wszystkie kable należy poskręcać w wiązki. Ja zostawiłem je luźno, przez co wygląda to ciut niechlujnie, ale mam zamiar użyć tego zestawu do wszystkich naszych trzech modeli alternatywnych, więc wolałem mieć w miarę proste druty.
Tak więc:
Szperacze na dachu to jedyne LEDy montowane bezpośrednio na taśmie dwustronnej, fabrycznie przyciętej na małe kwadraciki (do ustawienia przed wklejeniem w kafle z clipem polecam igłę).
Nie jestem fanem tego rozwiązania, ale póki co trzymają się nieźle. Kluczowe jest odpowiednie ułożenie przewodów:

Wspomniane wyżej oświetlenie kabiny do dwie diody LED na płytce drukowanej, wklejane na panel 3x11 w dachu:

Jest to ostatni punk oświetlenia montowany na taśmie, jednak będzie jeszcze potrzebna do montażu płytek łączących LEDy.

I teraz ciekawostka - za miganie koguta na dachu odpowiada osobna płytka, a potencjometrem można ustawić częstotliwość, z jaką będzie migać. Fajny bajer, też wklejany na taśmę.

Najlepszy detal tego zestawu - oświetlenie serwisowe komory silnika, zastanawiam się tylko czemu żółte:

Największa płytka ląduje przed przednią osią, bo musi zasilić cały ten makaron:

Z tyłu w sumie nie jest lepiej, bo dochodzą światła na pace i obrysówki:

Na koniec podłączamy to wszystko do zasilania, mówiłem już, że podoba mi się sposób montażu pudełka na baterie?
Wykorzystuje zapas kabli od silników i pasuje idealnie:

A tak to działa na żywo:
A tak świeci (muszę zmienić jednak moje miejsce do robienia zdjęć, bo Volvo weszło na styk :/ )
(dopiero przy obróbce zdjęć zorientowałem się, że jedno tyle światło mi się skrzywiło. Ech :)

Po raz pierwszy miałem do czynienia z gotowym zestawem oświetleniowym i powiem szczerze, że spodziewałem się wiązki LEDów wrzuconych do jednego worka, kilku zdjęć pokazujących gdzie co ma być i masy spamu zachęcającego do motywu z reklamy LIDLa - kup więcej.
Miłe zaskoczenie :)
Plusy:
- Wysoka jakoś pakowania
- Bardzo dobrze wykonane elementy
- Dwa rodzaje zasialnia
- dużo punktów świetlnych
Minusy:
- montaż kilku elementów na taśmie dwustronnej
- dwa rodzaje świateł z przodu, czemu całość nie może świecić na biało?
- trzeba dużo cierpliwości by to wszystko połączyć ;)
- cena?
Jeszce raz link do strony:
https://www.lightailing.com/?ref=nXdO06i-y5ki