Dwa lata po limonkowym Lambo Sianie, w końcu jest: nowy duży Technicowy supercar. Od razu napiszę że rewolucji nie ma, wyszło raczej standardowo: tu i ówdzie poprawki, gdzie indziej zaskakujące zaniedbania. Ale po kolei:
Za:
- potężny rozmiar i atrakcyjny wygląd
- nareszcie opony które nie mają bieżnika jak z zabawkowej ciężarówki
- części! Dostajemy nie tylko wielkie nowe koła i opony ale też nowy pancerny dyferencjał (a ściślej nakładkę na istniejący) i cztery amory znane już z motocykla BMW
- wybitnie skomplikowany mechanizm drzwi i dobrze działająca skrzynia biegów (jak w Sianie ale z drobnymi poprawkami)
- ogólnie poprawiona funkcjonalność względem poprzedników, szczególnie zawieszenie które na nowych amortyzatorach w końcu czuje się "sportowo" a nie omdlewająco, porządnie działający skręt, i skrzynia ze sprawną zmianą biegów i całkiem zauważalną różnicą w przełożeniach\
- zero nalepek, tylko drukowane klocki, w tym przepiękna drukowana plakietka 8x16 studów w stylu zestawów UCS
- złożony zestaw mieści się w pudełku, więc można je wykorzystać do jego przechowania
- dodatkowa piękna i bardzo szczegółowa książka o zestawie, dostępna za $80 (a raczej tak było zanim jej nie wykupili szabrownicy)
Przeciw:
- nieprzeciętnie kruchy zestaw. Dach się zdejmuje, drzwi strach dotknąć, cała szyba przednia lata, a tył odpada. Trzeba dużo ostrożności żeby go w ogóle podnieść.
- jak na zestaw za takie pieniądze i oficjalnie namaszczony przez Ferrari to podobieństwo do oryginału jest miejscami dyskusyjne; nie ma na przykład takiego detalu jak właściwe światła przednie (a taki np. McLaren Senna z 830 klocków je miał w bardzo podobnym miejscu), a rozpórki szyby przedniej są w złym miejscu i przynajmniej 2x za długie
- komora silnika ma tyle szczegółów co kot napłakał, a sam silnik jest spokojnie o połowę za mały i prawie nie widać jego tłoków; takie Creatorowe Ferrari F40 to przy tym orgia detali
- niedorobione instrukcje; przy tych wszystkich marketingowych wstawkach o tym jak perfekcyjny jest to zestaw jakoś zabrakło w instrukcji dwóch paneli które należy wsadzić w tylny dyfuzor, a wiele momentów gdzie łączymy duże części jest niejasnych bo trzeba zgadywać co wchodzi gdzie
- opakowanie jest ciekawe bo inne i funkcjonalne (można w nim trzymać złożony zestawy) ale jakoś w ogóle nie wypada tak luksusowo jak opakowania od Siana i Chirona
- wygląd! Pierwsze wrażenie jest super, drugie już mniej bo widać pełno dziur między panelami i części powykrzywianych we wszystkie strony. Karoseria wygląda jakby ktoś ją obtłukł młotkiem, takie płynące kształty zwyczajnie nie pasują do Legowych paneli; moim zdaniem Sian wypada pod względem karoserii dużo lepiej
- funkcjonalnie nic nowego tylko to samo nieco bardziej dopracowane, plus drzwi które są mechanicznie interesujące ale w praktyce dość rozklekotane, delikatne, i mało przypominające oryginał
10243 Ferrari Daytona SP3
Moderator: Mod Team
Re: 10243 Ferrari Daytona SP3
Recenzja jak zwykle trzyma poziom. Czekałem odkąd pojawiły się zapowiedzi tego modelu, bo ciekawy byłem szczególnie tego „ożebrowania” z przodu i z tylu samochodu. Model ładny, ale chyba mnie nie porwał tak jak Chiron czy Sian. W ogóle jakoś nie ma tego efektu wow. Wszystko zaczyna wyglądać tak samo, tylko w innym kolorze i kształcie.
Mężczyzna nigdy nie dorasta. Tylko zabawki są coraz większe i droższe.
Przednia szyba to jakiś żart... ten trapez (patrząc od frontu) nie przypomina w ogóle kształtu oryginału. Słupki w ogóle w innym miejscu...
Brak świateł też dziwny... baaardzo.. Przy tak potężnej skali takie niedoróbki nie powinny mieć miejsca..
Brak świateł też dziwny... baaardzo.. Przy tak potężnej skali takie niedoróbki nie powinny mieć miejsca..
-
- HELF: Proszę uzupełnić
- : fukusaku
- Kontakt:
-
Kto by się przejmował, ludzie i tak kupią. Mam wrażenie, że dla coraz większej rzeszy ludzi jedynym wymogiem od zestawu Lego jest żeby był znaczek Lego
Jakieś tam moje instrukcje: https://rebrickable.com/users/Fukusaku/mocs/
-
-
Noszę się z zamiarem kupna tego zestawu. Mam jedno pytanie do posiadaczy tegoż. Czy z kolorami jest wszystko ok? Czy jest 100 odcieni jak w 42115 Sian? Tak się cieszyłem na duży limonkowy zestaw, a potem przyszło rozczarowanie... Lego wymieniło części, ale przyszły dalej takie same i w innym kolorze. Zestaw za takie pieniądze powinien być produkowany w jednej fabryce od a do z żeby nie było takich kwiatków. Albo przynajmniej części lime z jednego "urobku", bo w tym zestawie to nawet z czarnymi elementami są jaja.
Moje pytanie bierze się stąd, że gdzieś na forum ktoś pisał o problemach z czerwonymi panelami. A jak wszyscy wiemy ferrari tez tanie nie jest, kosztuje sporo więcej niż Sian.
Moje pytanie bierze się stąd, że gdzieś na forum ktoś pisał o problemach z czerwonymi panelami. A jak wszyscy wiemy ferrari tez tanie nie jest, kosztuje sporo więcej niż Sian.
-
-
Naprawdę mam uwierzyć, że nikt z forum go jeszcze nie kupił? 😁
Ostatnio zmieniony 2023-02-13, 00:01 przez tomaq, łącznie zmieniany 1 raz.
- M_longer
- VIP
- HELF: M-longer
- : m_longer
- : Longer
- Kontakt:
-
Kupiłem.
Najbardziej badziewny nadal jest Chiron, ale to jest zaraz za nim.
Najlepsze nadal pierwsze, czyli pomarańczowe Porsche. Potem Sian, Daytona i Chiron.
Tu jest tyle luźnych modułów, że głowa boli
Najbardziej badziewny nadal jest Chiron, ale to jest zaraz za nim.
Najlepsze nadal pierwsze, czyli pomarańczowe Porsche. Potem Sian, Daytona i Chiron.
Tu jest tyle luźnych modułów, że głowa boli
-
-
Że toto delikatne to już czytałem - ale nie odpowiedziałeś na najważniejsze dla mnie pytanie. Kolory są git czy 50 shades of red?
-
-
Heeej i jak z tymi kolorami? Wypowie się jakiś posiadacz?