brckbldr pisze: ↑2022-09-12, 22:14
Kolejny świetny MOC, ale za każdym razem jestem pod coraz większym wrażeniem jak rewelacyjnie w odwzorowujesz z LEGO modele samochodów. Mi się co prawda ten konkretny skojarzył pierwotnie z wcześniejszymi modelami marki, ale lifting tego Lincolna był na tyle ascetyczny, że oddanie z klocków tych lekkich obłości, jakie pojawiły się na przełomie lat 80. i 90. XX w. nie są możliwe do odpowiedniego odwzorowania przy użyciu LEGO.
Bardzo dziękuję! Wcześniejsza wersja Town Cara (85?) ma mniejsze przednie reflektory, niepołączone z kierunkowskazem, który jest biały ;) To zmiany, które można byłoby oddać w lego, bo karoseria to faktycznie musiałaby być zbliżona dosyć.. chociaż w starszej wersji widzę trapez na masce, w 1990 jest to już tylko prostokąt. Widać też zwężenie sylwetki przy płycie podłogowej (znaczy się na dole ;)), w "mojej" wersji kształt karoserii z boku auta jest bardzo prosty (lekko zaoblony na dole) - nie budowałem boków auta snotem co pozwoliło wreszcie zamontować poprawne zawiasy (choć tylne drzwi mają kombinowane z powodu braku miejsca na normalny). No ale w sumie nieważne, zacząłem się chyba bawić w "znajdź różnice", co nie zmienia faktu, że masz całkowitą rację i obydwie wersje są bardzo podobne :)
wielkamucha pisze: ↑2022-09-12, 21:18
Mnie się podoba. Kolorystyka, wzornictwo, kształt, wnętrze [...]
Choć znając naszego
Gargusia, za kilkanaście dni/tygodni zobaczymy pewno zdjęcia z nowym słupkiem... ;D
Dziękuję! Cieszę się, że jeszcze się nie znudziłeś :) Kolorem próbowałem coś trochę urozmaicić, bo sylwetka jest dość nudna :) Stąd też dwa kolory i srebrny pasek - jak znalazłem tę wersję w necie zakochałem się od pierwszego wejrzenia, bo Town Cary były produkowane w stonowanych kolorach (co jest uzasadnione i pasuje do tego auta), więc wybór był ograniczony - czarny, biały, ciemnogranatowy i takie tam.
Co do poprawki słupka D, to może być ciężko :( :P