T-34-85 jest prawdopodobnie najbardziej znanym sowieckim czołgiem z czasów drugiej wojny światowej i okresu powojennego. Zostało wyprodukowane ponad 80.000 egzemplarzy tego pojazdu w latach 1944-1957. Głównym uzbrojeniem była armata 85 mm (1943 D-5T/wz. 1944 ZiS-S-53). Załogę stanowiło 5 osób. Albo 4 i pies...;)
Od dawna chciałem zbudować ten czołg, i jakiś czas temu postanowiłem spróbować swoich sił. Moimi założeniami było, żeby model był solidny, i żeby w wieży było miejsce na dwie figurki, w razie gdybym chciał w przyszłości zaaranżować jakąś scenkę. Założenia udało mi się zrealizować, model jest solidny, łapiąc go nic nie odpada, i jak widzicie mieści dwie figurki w wieży.

Starałem się nie kopiować niczego z innych czołgów, które można odnaleźć w sieci. Największym wyzwaniem była oczywiście wieża, moja wieża jest zbudowana w dość prosty sposób, ale jest solidna, ma otwierane włazy i mieści czołgistów. Właz kierowcy jest również otwierany, na chropowatej powierzchni gąsienice się kręcą, wieża się obraca, jarzmo armaty opuszcza się/podnosi. Jestem bardzo zadowolony z tego, że wieża obraca się bez problemu w 360 stopniach - przedni zbiornik paliwa po prawej stronie nie przeszkadza w obrocie wieży. W środku można umieścić także kierowcę.

Przygotowałem też krótki film:
Galeria Brickshelf
Galeria Flickr
To wszystko, dziękuję za uwagę, i do dzielenia się uwagami zapraszam ;)