[MOC] PKP WM10 - drezyna

Trains, Monorail

Moderator: Mod Team

Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika
Maciej Drwięga
Posty: 1101
Rejestracja: 2004-08-08, 13:00
Lokalizacja: Warszawa
HELF: maciejd
: maciej_drwiega
: costamcostam

   

[MOC] PKP WM10 - drezyna

#1 Post autor: Maciej Drwięga »

Z pewną taką dozą nieśmiałości prezentuję moje pierwsze coś w dziale Trains. Mam nadzieję, że bardzo nie upokarzam działu, gdzie pojawiło się wiele daleko lepszych kreacji... no ale nie linczujcie, kiedyś musi być ten pierwsze raz:

Obrazek

Przede wszystkich chcę podziękować Misterzumbiemu, bez którego kilka pomysłów tu wykorzystanych nigdy nie zostało by przelanych w klocki. Adam, przy najbliższej okazji poprawię wszystkie niedoróbki - proszę nie bij ;)
Dach kabiny i sama skrzynia powinny być zielone i pewnie docelowo będą. To jednak wiąże się z zakupami więc zaprezentowane zostanie wraz z kolejną maszynką na szynach, która może koło gwiazdki tu zostanie pokazana.

Sama drezyna to bardzo popularna WM6/WM10. Wykorzystywana w zasadzie do wszystkiego. Od "delegacji w teren" po spawanie torów, mycie semaforów, opróżnianie koszy na śmieci na małych stacyjkach/peronach (o, takiej Włoszczowej ;) ) i tym podobne zadania. Innymi słowy - taka nysa na szynach :)

Tutaj więcej zdjęć:
http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=277017
Tutaj można zobaczyć oryginał:
http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=192164

Proszę o łagodny wymiar kary...
Ostatnio zmieniony 2007-12-29, 20:06 przez Maciej Drwięga, łącznie zmieniany 5 razy.
Maciej
-----
Na warsztacie kolejowo, ale jeszcze nie wiem co... pewnie kawałek bocznicy kolejowej, na ten cały bałagan.

Awatar użytkownika
martinbb
Posty: 673
Rejestracja: 2007-03-10, 14:20
Lokalizacja: Bielsko-Biała
HELF: martinbb
: martin86bb

   

#2 Post autor: martinbb »

Ładne, rzekłbym nawet że niezłe "ciacho" z tego modelu :)
Gratuluje udanego modelu :D
Inspired by NavySEALs

Awatar użytkownika
V1
VIP
Posty: 2535
Rejestracja: 2007-04-07, 05:56
Lokalizacja: Warszawa
HELF: Noddy
: 10142787@N06/collections

   

#3 Post autor: V1 »

Ha ! Skopałeś ! W oryginale klamki są w drugą stronę!

(Świetny model :) I składany żurawik!
Czy on jest napędzany?

Nie wiem jak Ciebie, ale mnie strasznie drażni jak bez światła słonecznego wychodzą mi zielone zdjęcia, a jak choć trochę odsłonię okno, to wtedy czerwone, strasznie ciężko mi określić neutralne warunki.
Ostatnio zmieniony 2007-09-23, 22:17 przez V1, łącznie zmieniany 1 raz.
\/1 ______________

Awatar użytkownika
Maciej Drwięga
Posty: 1101
Rejestracja: 2004-08-08, 13:00
Lokalizacja: Warszawa
HELF: maciejd
: maciej_drwiega
: costamcostam

   

#4 Post autor: Maciej Drwięga »

V1 pisze:Ha ! Skopałeś ! W oryginale klamki są w drugą stronę!
Racja ! Przy najbliższej okazji zmienię :)
V1 pisze:Czy on jest napędzany?
Niestety nie. Myślę nad tym, ale obawiam się, że może być pewien kłopot. Jeśli już to całkowicie autorskie rozwiązanie w stylu drucik i lutownica albo jakiś wagonik mały który by to napędzał. Nie znam jednak w polskim taborze takiego cuda - te drezyny "nie banglają" z wagonami pełnowymiarowymi o ile mi wiadomo.
V1 pisze:Nie wiem jak Ciebie, ale mnie strasznie drażni jak bez światła słonecznego wychodzą mi zielone zdjęcia, a jak choć trochę odsłonię okno, to wtedy czerwone, strasznie ciężko mi określić neutralne warunki.
Też mam z tym kłopot tym bardziej, że doświetlam fotki lampką dającą tylko pozornie dobre światło. Jak się człowiek pogubi z bielą, to kartka wyjdzie żółta nawet mimo szczerych chęci. Tu był dodatkowo problem, bo było już dość ciemno i jedyne rozsądne rozwiązanie bez statywu to byla dziura 1.8... co przy f75 raczej ogranicza zabawę ostrością w warunkach domowych. Dlatego większość fotek głębię ma jaką ma ;) Ale powiedzmy, że to był zamysł artystyczny ;)
Maciej
-----
Na warsztacie kolejowo, ale jeszcze nie wiem co... pewnie kawałek bocznicy kolejowej, na ten cały bałagan.

Awatar użytkownika
pit
VIP
Posty: 675
Rejestracja: 2006-03-16, 23:10
Lokalizacja: Rzeszów
HELF: pepik
: 26341967@N04

   

#5 Post autor: pit »

Nie ma się co wstydzić. Poza tym do tego działu chyba trochę mniej ludzi zagląda :)
Ze zdjęć dobrze nie widać, ale czy próbowałeś też odwzorować "podwozie"?
Fajnie wyglądałoby w pomarańczu, ale zdaje się nie ma takich szyb - kiedyś się do tego przymierzałem.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Maciej Drwięga
Posty: 1101
Rejestracja: 2004-08-08, 13:00
Lokalizacja: Warszawa
HELF: maciejd
: maciej_drwiega
: costamcostam

   

#6 Post autor: Maciej Drwięga »

pit pisze:Ze zdjęć dobrze nie widać, ale czy próbowałeś też odwzorować "podwozie"?
Rama jest zrobiona mniej więcej tak jak w oryginale. Tam mamy 4 podłużnice - dwie centralne i dwie zewnętrzne. Ze względu na proporcje, wykorzystanie szyb o szerokości 6 i kilku innych rzeczy u mnie są zewnętrzne i jedna centralna o szerokości dwóch kropek. Wstawiłem też coś na styl wału napędowego. Ogólnie starałem się jako tako to odwzorować.
Pomarańcz jest kłopotliwy właśnie ze względu na szyby. Można jeszcze próbować zrobić taki kolorystyczny sajgon jak na fotkach oryginału - od ciemnego czerwonego przez zwykły aż do pomarańczu... :)
Maciej
-----
Na warsztacie kolejowo, ale jeszcze nie wiem co... pewnie kawałek bocznicy kolejowej, na ten cały bałagan.

Awatar użytkownika
Misterzumbi
Zasłużony
Posty: 1450
Rejestracja: 2006-06-20, 01:21
Lokalizacja: z piekła
HELF: misterzumbi
: Misterzumbi
: To_ja
Kontakt:

   

#7 Post autor: Misterzumbi »

Ale slodki! Zerzne na chama, bo tez taka chce miec... Naprawde super. Jestem z ciebie dumny :D

Zdrowko

Adam
Maciej Drwięga pisze:czas naświetlania zdjęcia nie ma wpływu na przezroczystość Jeraca.
kris kelvin pisze: Boże chroń Lugpol.

Awatar użytkownika
Maciej Drwięga
Posty: 1101
Rejestracja: 2004-08-08, 13:00
Lokalizacja: Warszawa
HELF: maciejd
: maciej_drwiega
: costamcostam

   

#8 Post autor: Maciej Drwięga »

Misterzumbi pisze:Jestem z ciebie dumny
Ufff :) Kamień mi z serca spadł ;)

A teraz siadam do modelowania kolejnego pojazdu szynowego :) Znaczy nie teraz, teraz zajmuję się jakimś opornym klastrem w firmie ;)
Maciej
-----
Na warsztacie kolejowo, ale jeszcze nie wiem co... pewnie kawałek bocznicy kolejowej, na ten cały bałagan.

Awatar użytkownika
Kubrick
VIP
Posty: 2147
Rejestracja: 2006-05-19, 21:51
Lokalizacja: KrakóVW
HELF: Kubrick
: 185480128@N05
Kontakt:

   

#9 Post autor: Kubrick »

Maciej Drwięga pisze:albo jakiś wagonik mały który by to napędzał.
Moze takie cos ;) : Obrazek
Zrodelko
Ostatnio zmieniony 2007-09-24, 17:04 przez Kubrick, łącznie zmieniany 1 raz.
Cieślu pisze:kup volvo nie bądź janusz
Cieślu pisze:Ty to byś Kubrick wszystko zwieśniaczył :>

Awatar użytkownika
TruckeR
Posty: 851
Rejestracja: 2006-05-03, 21:25
Lokalizacja: Układ Mendelejewa
HELF: Ciezarowkaz
: ciezarowkaz
: truckeriev

   

#10 Post autor: TruckeR »

A mnie w niej coś nie pasi. Sam nie wiem co... ale chyba ciut za długa mi się wydaje.. No po prostu nie wiem co. Może gdyby tak "złamać" kabinę jakimś paskiem wyglądałaby ciut ciekawiej? Jakoś bardziej przypadła mi do gustu WM10 Shaggiego. A najbardziej podoba mi się moja własna WM10 :) Która nie była jednak nigdy sfotografowana, bo wzorowałem się na wózku Shaggiego i uznałem, że byłby to plagiacik, ale dochodzę ostatnio do wniosku, ze moja dośc sporo się rózni od jego modelu, więc moze się doczeka fotek. I wtedy na inwentarzu ZT LugPol stacjonowałyby 3 WM10 :)

A co do "wagoników" - jest oczywiście możliwośc, by ciągnęły większe wagony, ale zwykle Wuemki mają taki malutkie przyczepki.
Ostatnio zmieniony 2007-09-24, 18:50 przez TruckeR, łącznie zmieniany 1 raz.
Nobody wants him, they just turn their heads
Nobody helps him, now he has his revenge!

Awatar użytkownika
Maciej Drwięga
Posty: 1101
Rejestracja: 2004-08-08, 13:00
Lokalizacja: Warszawa
HELF: maciejd
: maciej_drwiega
: costamcostam

   

#11 Post autor: Maciej Drwięga »

TruckeR pisze:A co do "wagoników" - jest oczywiście możliwośc, by ciągnęły większe wagony, ale zwykle Wuemki mają taki malutkie przyczepki.
Jesteś pewien ? obawiam się, że wysokość buforów jest jakby inna... Ale może się mylę ?

Jeżeli chodzi o wątpliwości z długością - jak najbardziej zasadne. Ale w ten sposób patrząc, to: koła są za duże, powinny być o 1/3 mniejsze minimum (powodzenia). Szerokość to nie powinno być 6 kropek a minimum 7 - bo patrząc na rozstaw szyn i szerokość prawdziwej kabiny to jest to do końca podkładów - czyli 8 kropek w skali Lego... Wtedy by kabina była dobrej wysokości bo obecnie, choć i tak niższa niż Shaggiego (o 2 płytki realnie, optycznie prawie 3) to jest za wysoka do swej szerokości...
Innymi słowy - gdybym zrobił ją krótszą, zdecydowanie koła wydały by się zbyt duże (zerknij tutaj: http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?i=1873737, skrzynia to mniej więcej 4 razy koło, a więc 12 kropek). Wybrałem mniejsze zło, ale oczywiście jestem otwarty na inne pomysły - których jakoś wiele nie widziałem do tej pory ;)
Maciej
-----
Na warsztacie kolejowo, ale jeszcze nie wiem co... pewnie kawałek bocznicy kolejowej, na ten cały bałagan.

Awatar użytkownika
TruckeR
Posty: 851
Rejestracja: 2006-05-03, 21:25
Lokalizacja: Układ Mendelejewa
HELF: Ciezarowkaz
: ciezarowkaz
: truckeriev

   

#12 Post autor: TruckeR »

No cóż.. ;) Moja WM10 nie ma z przodu buforków (bo mi brakło..!), jest cała w studach i na pewno nie jest bardziej realistyczna niż Twoja.. tyle, że mój modelik powstał dość dawno i pewne rzeczy uprościłem lub zmieniłem, żeby zyskał na wyglądzie - np. w oryginale tylna oś jest dosyć blisko tylnej ścianki paki, ja oddaliłem ją trochę, poza tym pewnie jest za krótka.. Ale sfotografuję ją przy pierwszej okazji, może się do czegoś przyda :)

Co do prawdziwej.. nie sprawdzałem tego nigdy, ale nie sądzę, żeby wysokosć się rózniła - wtedy byłoby bez sensu, zwłaszcza, że jej starszy brat WM15 może ciągnąc wagony róznego typu - na przykład większe platformy, pociągi specjalne, rozbiórkowe i tak dalej.
Ostatnio zmieniony 2007-09-24, 20:08 przez TruckeR, łącznie zmieniany 2 razy.
Nobody wants him, they just turn their heads
Nobody helps him, now he has his revenge!

Awatar użytkownika
Maciej Drwięga
Posty: 1101
Rejestracja: 2004-08-08, 13:00
Lokalizacja: Warszawa
HELF: maciejd
: maciej_drwiega
: costamcostam

   

#13 Post autor: Maciej Drwięga »

TruckeR pisze:Ale sfotografuję ją przy pierwszej okazji, może się do czegoś przyda
Planuję małą szopę utrzymania taboru - taki cichy kącik kolejowy na makiecie Klocków-Zdrój. Dla nikogo szopa nie będzie zamknięta :)
TruckeR pisze:Co do prawdziwej.. nie sprawdzałem tego nigdy, ale nie sądzę, żeby wysokosć się rózniła - wtedy byłoby bez sensu, zwłaszcza, że jej starszy brat WM15 może ciągnąc wagony róznego typu - na przykład większe platformy, pociągi specjalne, rozbiórkowe i tak dalej.
I tu się sromotnie mylisz :) WM15 przy WM10 to GIGANT. Tutaj masz WM10 przy standardowym wagonie (to po prawej)
http://www.zdjecia.ruciane-nida.org/dat ... cko_12.jpg
http://www.zdjecia.ruciane-nida.org/dat ... cko_11.jpg

Zapewniam, że WMka 10 i mniejsze (choć zapewne te nowe Kolzamy także) są zbyt małe, żeby pociągnąć cokolwiek poza małymi wagonami drezynowymi. WM15 jest jak prawdziwa lokomotywa, średnica koła dobre 90 czy więcej cm, dużo wyżej umieszczone bufory i hak. Problemem pozostaje moc, bo WM15stka napędzana jest silnikiem takim (no, podobnym) do mojego Jelcza ;) - jakąś odmianą SW680 o mocy ok. 200KM.
Maciej
-----
Na warsztacie kolejowo, ale jeszcze nie wiem co... pewnie kawałek bocznicy kolejowej, na ten cały bałagan.

Awatar użytkownika
TruckeR
Posty: 851
Rejestracja: 2006-05-03, 21:25
Lokalizacja: Układ Mendelejewa
HELF: Ciezarowkaz
: ciezarowkaz
: truckeriev

   

#14 Post autor: TruckeR »

..Ale WM10 jest i tak większa niż samochód mojej mamy! :yes: Akurat nie miałem okazji dokłądnie pooglądać prawdziwej WM10 (ale inne pojazdy Kolzamu - rozmaite "sieciowce" - tak), tak samo nie dowiedziałem się o niej zbyt wiele na stronach o kolei, więc najprawdopodobniej masz rację (bo w lokomotywowni w Płaszowie nic takiego nie stoi ;().

EDIT 25 IX 2007, 9:58 : Ja tam bym jednak chciał nawet i taką zabaweczkę ;)
Ostatnio zmieniony 2007-09-25, 08:58 przez TruckeR, łącznie zmieniany 1 raz.
Nobody wants him, they just turn their heads
Nobody helps him, now he has his revenge!

Awatar użytkownika
Maciej Drwięga
Posty: 1101
Rejestracja: 2004-08-08, 13:00
Lokalizacja: Warszawa
HELF: maciejd
: maciej_drwiega
: costamcostam

   

#15 Post autor: Maciej Drwięga »

Znaleźć WM10 nie jest łatwo. Ja ją dorwałem w Zagórzu na niemal samym końcu bocznicy w stanie jak widać. Przeznaczona była do generalnego remontu i chyba już ją zabrali do Jasła, bo jak byłem 2 tygodnie temu to już jej zastałem. W Sanoku było kiedyś ich kilka - część pewnie jeszcze WM5 (taka na trzy dzielona przednia szyba), WM6, WM10 i jedna WM15. WM15 mają już po generalnym remoncie i dość solidnie ją eksploatują w ZSE Zagórz.
Ta WM10 której zdjęcia mam to podobno przerobiona WM6stka - tak twierdzi facet, z którym rozmawiałem na stacji.
W Inecie jest sporo fotek WM10, ale praktycznie co zdjęcie, to jakaś przeróbka-samoróbka. Ciężko o dane techniczne czy schematy.

Znalazłem WM10 na tle WM15:

Obrazek

Zdecydowanie WM10 to zabawka ;)
Ostatnio zmieniony 2007-09-24, 21:29 przez Maciej Drwięga, łącznie zmieniany 1 raz.
Maciej
-----
Na warsztacie kolejowo, ale jeszcze nie wiem co... pewnie kawałek bocznicy kolejowej, na ten cały bałagan.

ODPOWIEDZ