Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Atros
2018-05-25, 09:27
[Zawody] Kielce 2007 - wyniki i fotki
Autor Wiadomość
smyk 
VIP


Wiek: 37
Dołączył: 14 Mar 2006
Wpisy: 2104
Skąd: Warszawa-Ochota
Wysłany: 2007-09-09, 22:52   [Zawody] Kielce 2007 - wyniki i fotki

masa/moc
Aro 1560g/2,38W
Kubrick 2000g/2,38W
Pietruch 1460g/2,38W
Pedro 1260g/1,16W
Piotrek 1200g/0,9W
smyk 2260g/4,76W
Darek 1500g/2,38W

Wyniki na poszczególnych odcinkach:
łączny czas(s)/punkty (1: "kupa słonia")
Aro 19/34,49
Kubrick 57/14,74
Pietruch 100/6,13
Pedro 54/20,11
Piotrek 660/2,02
smyk 660/0,71
Darek 220/2,86

czas(s)/punkty (2: wjazd na most)
Aro 39/16,80
Kubrick 99/8,48
Pietruch 33/18,58
Pedro 98/11,08
Piotrek 501/2,66
smyk 18/26,37
Darek 210/3,00

czas(s)/punkty (3: wertepy i kamienie )
Aro 55/11,91
Kubrick 118/7,12
Pietruch 438/1,40
Pedro 436/2,49
Piotrek 1314/1,01
smyk 112/4,23
Darek 121/5,20

czas(s)/punkty (4: kłody i belki)
Aro 33/19,86
Kubrick 567/1,48
Pietruch 25/24,53
Pedro 73/14,87
Piotrek 1701/0,78
smyk 1701/0,27
Darek 163/3,86

czas(s)/punkty (5: styropian)
Aro 132/4,96
Kubrick 409/2,05
Pietruch 640/0,95
Pedro 250/4,34
Piotrek 1393/0,95
smyk 635/0,74
Darek 1530/0,41

czas(s)/punkty (6: huśtawka)
Aro 46/14,24
Kubrick 260/3,23
Pietruch 33/18,58
Pedro 90/12,06
Piotrek 780/1,70
smyk 24/19,78
Darek 123/5,12


Suma punktów zdobytych na poszczególnych odcinkach:
Aro 102,26
Kubrick 37,10
Pietruch 70,17
Pedro 64,95
Piotrek 9,12
smyk 52,10
Darek 20,45

łączny czas przejazdów:
Aro 324
Kubrick 1510
Pietruch 1269
Pedro 1001
Piotrek 6349
smyk 3150
Darek 2367

(masa pojazdu)/((łączny czas przejazdu)*(sumaryczna moc mechaniczna silników):
Aro 2,0230
Kubrick 0,5565
Pietruch 0,4834
Pedro 1,0851
Piotrek 0,2100
smyk 0,1507
Darek 0,2662

Mamy dwie klasyfikacje i duże rozbieżności jeżeli chodzi o zajęte miejsca. Jedno nie ulega wątpliwości - wygrał Aro. Gratulacje!

UpDate: źle dobrałem słowa - zamiast sformułowania "Mamy dwie klasyfikacje" powinno być "mamy dwie alternatywne możliwości skonstruowania klasyfikacji". Przepraszam za wywołanie w nieodpowiednim miejscu "szaleństwa stwarzania bezpodstawnych klasyfikacji". Mam nadzieję, że uda się powrócić do dyskusji na temat usprawnienia systemu naliczania punktów i budowania klasyfikacji, aby w przyszłości udało się uniknąć wszelkich wątpliwości.
Ostatnio zmieniony przez 3dom 2012-10-04, 08:49, w całości zmieniany 4 razy  
 
 
 
Sariel 
VIP
My other ride is a tank


Wiek: 38
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5322
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-09-10, 10:31   

Gratulacje, kiedy można spodziewać się jakiejś relacji a przynajmniej zdjęć (filmów?)?
_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
 
 
 
smyk 
VIP


Wiek: 37
Dołączył: 14 Mar 2006
Wpisy: 2104
Skąd: Warszawa-Ochota
Wysłany: 2007-09-10, 10:35   

Sariel napisał/a:
Gratulacje, kiedy można spodziewać się jakiejś relacji a przynajmniej zdjęć (filmów?)?

Trochę zdjęć jest już w galerii. Relacja z prawdziwego zdarzenia najpóźniej do piątku. Kto nie był, niech czeka ;)
Ostatnio zmieniony przez smyk 2007-09-10, 11:34, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
aro_kal 
Arek

Wiek: 41
Dołączył: 07 Lut 2006
Wpisy: 436
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-09-10, 12:17   

A tak wygląda punktacja zgodna z F1 i WRC (chyba w obu przypadkach jest taka sama).



Natomiast co do starej punktacji (to do smyka), to raczej pierwszy sposób obliczania jest dobry.
_________________

Ostatnio zmieniony przez aro_kal 2007-09-10, 13:10, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
 
smyk 
VIP


Wiek: 37
Dołączył: 14 Mar 2006
Wpisy: 2104
Skąd: Warszawa-Ochota
Wysłany: 2007-09-10, 12:26   

aro_kal napisał/a:
Natomiast według starej punktacji (to do smyka) to raczej pierwszy sposób obliczania jest dobry.
Mówisz o sumie punktów zdobytych na poszczególnych odcinkach? Jeśli tak, to też mi się wydawało, że to dobry sposób. Ale za trudne, długie przeszkody prawie nie ma punktów, a za krótkie i łatwe jest całe mnóstwo. To chyba źle.
dlatego Twoja wersja liczenia odcinkowego, którą przed chwilą podałeś jest lepsza. Ma tylko jedną wadę - nie uwzględnia liczby uczestników. Proponowałbym raczej tak:
rezygnacja z sekcji 0 pkt
ukończenie sekcji +1 pkt
za każdego pokonanego rywala +1 pkt
premia za wygranie odcinka +1 pkt
Ostatnio zmieniony przez smyk 2007-09-10, 12:29, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
Pietruch 


Wiek: 31
Dołączył: 25 Gru 2004
Wpisy: 1379
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-09-10, 12:27   

smyk napisał/a:
Suma punktów zdobytych na poszczególnych odcinkach


To jest dobry sposób obliczania. ( nie patrząc na wyniki - żeby nie było )
_________________
Pozdrawiam,
Maciej
 
 
 
smyk 
VIP


Wiek: 37
Dołączył: 14 Mar 2006
Wpisy: 2104
Skąd: Warszawa-Ochota
Wysłany: 2007-09-10, 12:33   

Pietruch_15 napisał/a:
smyk napisał/a:
Suma punktów zdobytych na poszczególnych odcinkach


To jest dobry sposób obliczania. ( nie patrząc na wyniki - żeby nie było )


Nie jest dobra, bo za trudny, ciekawy styropian dostaje się ok. 4 pkt, a za banalny podjazd nawet 34.
 
 
 
aro_kal 
Arek

Wiek: 41
Dołączył: 07 Lut 2006
Wpisy: 436
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-09-10, 12:36   

Cytat:
Ma tylko jedną wadę - nie uwzględnia liczby uczestników.


To nie wada (w moim odczuciu). Tak ma być. Reszta jak się nie załapie to nie ma punktów. Tak jest w każdym sporcie motorowym, przynajmniej w tych popularniejszych. Nawet skoki narciarskie nagradzają pierwszych 30 osób. Punktacja dla pierwszych 3 miejsc też jest fajna 10-8-6 punktów. Potem już spada po jednym punkcie, aż do zera. Nie załapałeś sie do pierwszej ósemki, to masz pecha :-). Twój pomysł jest bardzo bliski mojemu. Gdybyś tylko dał za pierwsze miejsce +2, a za drugie +1 wtedy byłoby to niemal to samo. Tyle, że nikt nie wróciłby bez punktów niezależnie od liczby uczestników. Ale to już tylko estetyka jest. Zarys mamy.

Poddanie sekcji rzeczywiście mogłoby dawać 0 punktów. Super pomysł.
_________________

Ostatnio zmieniony przez aro_kal 2007-09-10, 12:42, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
 
Pietruch 


Wiek: 31
Dołączył: 25 Gru 2004
Wpisy: 1379
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-09-10, 12:40   

smyk napisał/a:
Nie jest dobra, bo za trudny, ciekawy styropian dostaje się ok. 4 pkt, a za banalny podjazd nawet 34.


No właśnie, za trudny etap dostajesz mniej, a za prosty więcej.
Ale też to trochę dziwne jest, kurcze musimy coś zrobić. !!
_________________
Pozdrawiam,
Maciej
Ostatnio zmieniony przez Pietruch 2007-09-10, 12:43, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
smyk 
VIP


Wiek: 37
Dołączył: 14 Mar 2006
Wpisy: 2104
Skąd: Warszawa-Ochota
Wysłany: 2007-09-10, 12:54   

Wg tego, co podałem
Cytat:
rezygnacja z sekcji 0 pkt
ukończenie sekcji +1 pkt
za każdego pokonanego rywala +1 pkt
premia za wygranie odcinka +1 pkt
byłoby tak:
Aro 8+5+8+6+8+5=40p
Kubrick 5+3+6+3+5+2=24p
Pietruch 4+6+2+8+3+6=29p
Pedro 4+6+3+5+6+4=28p
Piotrek 0+1+0+0+3+0=4p
smyk 0+8+4+0+2+8=22p
Darek 3+2+5+4+1+3= 18p

Mój system (na bazie pomysłu Aro) umożliwia rywalizację tak 3 jak i 23 zawodników. Pozwala też określić klasyfikację na dalszych miejscach, gdzie słabsi zawodnicy wg punktacji Aro mogliby np. mieć same zera. Tutaj walczą między sobą.
Ostatnio zmieniony przez smyk 2007-09-10, 12:55, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Pietruch 


Wiek: 31
Dołączył: 25 Gru 2004
Wpisy: 1379
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-09-10, 13:01   

Smyk, dopisz jeszcze +2 dla zwycięzcy i +1 dla drugiego miejsca - jak chciał Aro.
Podoba mi się to, czyżby mamy w końcu sprawiedliwy, przejrzysty i ogólnie bardzo dobry system. ?
_________________
Pozdrawiam,
Maciej
Ostatnio zmieniony przez Pietruch 2007-09-10, 13:02, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
smyk 
VIP


Wiek: 37
Dołączył: 14 Mar 2006
Wpisy: 2104
Skąd: Warszawa-Ochota
Wysłany: 2007-09-10, 13:40   

Pietruch_15 napisał/a:
Smyk, dopisz jeszcze +2 dla zwycięzcy i +1 dla drugiego miejsca - jak chciał Aro.

Mówisz masz - oto szósta klasyfikacja tego samego wyścigu ;)
Aro 9+5+9+7+9+5=44p
Kubrick 5+3+7+3+5+2=25p
Pietruch 4+7+2+9+3+7=32p
Pedro 4+7+3+5+7+4=30p
Piotrek 0+1+0+0+3+0=4p
smyk 0+9+4+0+2+9=24p
Darek 3+2+5+4+1+3= 18p
Ostatnio zmieniony przez smyk 2007-09-10, 13:41, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Pietruch 


Wiek: 31
Dołączył: 25 Gru 2004
Wpisy: 1379
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-09-10, 13:45   

No i pięknie. :)
TUTAJ będą zdjęcia.
_________________
Pozdrawiam,
Maciej
Ostatnio zmieniony przez Pietruch 2007-09-10, 13:54, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
smyk 
VIP


Wiek: 37
Dołączył: 14 Mar 2006
Wpisy: 2104
Skąd: Warszawa-Ochota
Wysłany: 2007-09-10, 13:48   

Pietruch_15 napisał/a:
No i pięknie. :)
A i tak mam nieodparte wrażenie, że to Pedro był drugi. Nie wygrywał odcinków, ale na większości jeździł bardzo solidnie.
 
 
 
Duke 


Wiek: 41
Dołączył: 17 Lis 2005
Wpisy: 247
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-09-10, 15:48   

Myślę, ze przejscie na taki system liczenia punktów bedzie bardzo dobre, przede wszystkim wyrównuje wpływ poszczególnych etapów/sekcji/przeszkód - z których każda jest bardzo odmnienna i samo tylko zliczanie czasu jest niemiarodajne. Zwróćcie uwagę że podobny system obowiązuje no. w zawodach typu "strongman"...
_________________

Ostatnio zmieniony przez Duke 2007-09-10, 15:55, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany wpisów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 12