[MOC] Zgarniarki ICON 819
Moderator: Mod Team
- Żbik
- Administrator
- HELF: Zbiczasty
- : Zbik
-
[MOC] Zgarniarki ICON 819
Witam wszystkich!
Po kilku miesiącach wytężonej pracy mam zaszczyt przedstawić Wam mój kolejny model (skala około 1:21): zgarniarka ICON 819. Zgarniarka, czyli – cytując Wikipedię: „maszyna do robót ziemnych, służąca do odspajania gruntu, jego załadunku do własnej skrzyni, następnie transportu i wyładunku urobku w określonym miejscu”. Specyfika zgarniarek tkwi w tym, że są to maszyny „samozaładowująco-samowyładowujące się” (vide Miś: „klient w krawacie jest mniej awanturujący się”). Maszyny, których model prezentuję są „zgarniarkami przyczepnymi” – muszą być ciągnięte przez osobny pojazd (zwykle spychacz lub traktor gąsienicowy z uwagi na wielką moc potrzebną do zrywania gruntu).
Początkowo chciałem zbudować coś takiego - zgarniarki w zestawie ze spychaczem Komatsu D575. Okazało się jednak, że to co widać zdjęciu jest jedynie imaginacją modelarza – takie przyczepki w rzeczywistości nie istnieją. Udało mi się dotrzeć do autora tego modelu i potwierdził, że sam je sobie wymyślił. Długo rozważałem czy w rzeczywistości mogłyby one działać i doszedłem do wniosku, że jednak nie (a przynajmniej nie zbudowane z Lego).
Mając już spychacz D575 chciałem coś mu dobudować do pary (wyszło, że do trójki) i mój wybór padł na zgarniarki ICON. Wybrałem model 819, gdyż idealnie przypasowały tu koła od JG, no i wygląd tej maszyny był kusząco futurystyczny ;) Jak to zwykle bywa najwięcej problemów sprawiało połączenie wyglądu z funkcjonalnością. Są miejsca, które w sposób widoczny odbiegają od oryginału – głównie ten „karmik”, gdzie są schowane 3 siłowniki – jest za duży. No ale co robić, siłowniki zwykle brużdżą swą nieporęcznością. Z tyłu każdej przyczepki umieszczone są kolejne 2 siłowniki napędzające mechanizm nożycowy odpowiedzialny za wysuw tylnej ściany (podczas wysypywania urobku). Tak więc, w każdej zgarniarce jest po 5 siłowników. Instalacja pneumatyczna ma 30 metrów długości, pracą tandemu steruje 6 zaworów.
Ogólne dane to:
Zgarniarka nr 1: waga 1200 gramów, długość 45 cm, szerokość 18 cm, wysokość 12 cm
Zgarniarka nr 2: waga 1100 gramów, długość 44 cm, szerokość 18 cm, wysokość 12 cm
Chyba tyle, w razie pytań chętnie odpowiem.
Widok ogólny zestawu roboczego. A tu cała galeria.
Czekam na opinie i komentarze!
ps. Wkrótce skręcę też film pokazujący jak toto działa (bo oczywiście działa).
Po kilku miesiącach wytężonej pracy mam zaszczyt przedstawić Wam mój kolejny model (skala około 1:21): zgarniarka ICON 819. Zgarniarka, czyli – cytując Wikipedię: „maszyna do robót ziemnych, służąca do odspajania gruntu, jego załadunku do własnej skrzyni, następnie transportu i wyładunku urobku w określonym miejscu”. Specyfika zgarniarek tkwi w tym, że są to maszyny „samozaładowująco-samowyładowujące się” (vide Miś: „klient w krawacie jest mniej awanturujący się”). Maszyny, których model prezentuję są „zgarniarkami przyczepnymi” – muszą być ciągnięte przez osobny pojazd (zwykle spychacz lub traktor gąsienicowy z uwagi na wielką moc potrzebną do zrywania gruntu).
Początkowo chciałem zbudować coś takiego - zgarniarki w zestawie ze spychaczem Komatsu D575. Okazało się jednak, że to co widać zdjęciu jest jedynie imaginacją modelarza – takie przyczepki w rzeczywistości nie istnieją. Udało mi się dotrzeć do autora tego modelu i potwierdził, że sam je sobie wymyślił. Długo rozważałem czy w rzeczywistości mogłyby one działać i doszedłem do wniosku, że jednak nie (a przynajmniej nie zbudowane z Lego).
Mając już spychacz D575 chciałem coś mu dobudować do pary (wyszło, że do trójki) i mój wybór padł na zgarniarki ICON. Wybrałem model 819, gdyż idealnie przypasowały tu koła od JG, no i wygląd tej maszyny był kusząco futurystyczny ;) Jak to zwykle bywa najwięcej problemów sprawiało połączenie wyglądu z funkcjonalnością. Są miejsca, które w sposób widoczny odbiegają od oryginału – głównie ten „karmik”, gdzie są schowane 3 siłowniki – jest za duży. No ale co robić, siłowniki zwykle brużdżą swą nieporęcznością. Z tyłu każdej przyczepki umieszczone są kolejne 2 siłowniki napędzające mechanizm nożycowy odpowiedzialny za wysuw tylnej ściany (podczas wysypywania urobku). Tak więc, w każdej zgarniarce jest po 5 siłowników. Instalacja pneumatyczna ma 30 metrów długości, pracą tandemu steruje 6 zaworów.
Ogólne dane to:
Zgarniarka nr 1: waga 1200 gramów, długość 45 cm, szerokość 18 cm, wysokość 12 cm
Zgarniarka nr 2: waga 1100 gramów, długość 44 cm, szerokość 18 cm, wysokość 12 cm
Chyba tyle, w razie pytań chętnie odpowiem.
Widok ogólny zestawu roboczego. A tu cała galeria.
Czekam na opinie i komentarze!
ps. Wkrótce skręcę też film pokazujący jak toto działa (bo oczywiście działa).
Ostatnio zmieniony 2008-07-09, 14:43 przez Żbik, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie znam się na tym, od tego zacznę ;). Model wygląda fantastycznie, wszystkie wymiary, oraz ilość siłowników powala mnie na kolana. Czekam na filmik z działania maszyny, ponieważ taki będzie niezwykle interesujący. Sam pozostawiam miejscę na opinię prawdziwym asom technicowym, ja się dopiero uczę ;) .
Pozdrawiam, intech!
Pozdrawiam, intech!
- Żbik
- Administrator
-
Powinny i są. Różnica jest tylko taka, że pierwsza jest cięższa (bo idą przez nią węże do drugiej) i ciut dłuższa (o zaczep).Kubrick pisze:Czy to nie powinny byc takie same maszyny?
=====
Jeśli ktoś chce, to może zobaczyć jak to działa w realu (to model ICON 821):
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zMWG-wmD ... Media.html [/youtube]
Ostatnio zmieniony 2008-07-09, 16:44 przez Żbik, łącznie zmieniany 1 raz.
- Żbik
- Administrator
-
Nie, skali nie trzyma - spych powinien być większy (pomijając fakt, że D575 w ogóle nie pracuje z takimi maszynami - jest po prostu za duży). No ale w sumie w zestawie mi się to podoba. Tak więc może być atrakcyjne :)To trzyma skalę ze spychaczem? Bo mam wrażenie, że jest za wielkie.
A co do filmu, to ekipa zakończyła zdjęcia, dziś wieczorem planowany jest montaż i wrzuta na Tubę :)
=====
No i zgodnie z zapowiedziami jest też film:
[youtube]http://youtube.com/watch?v=Rq-9IbwTTAE&feature=email[/youtube]
Ostatnio zmieniony 2008-07-11, 08:15 przez Żbik, łącznie zmieniany 1 raz.
- Żbik
- Administrator
-
Jak pisałem we wstępie - najwięcej pracy było z uzyskaniem odpowiednich zakresów ruchów poszczególnych elementów ruchomych (otwieranie przedniej klapy, wysuw tylnej ściany, no i przyklęk przyczepy). Test odbył się już na gotowo i - przyznam się szczerze - zaskoczył mnie samego :) Nie spodziewałem się, że tak sprawnie to będzie działać. Liczyłem na efekt MT plus ruchy na pneumatyce, a wyszło, że szarpie toto fasolę z ziemi jak złoto, co zresztą widać na filmie. Słowem - miałem sporo szczęścia, taki bonus ;) Ale przy jeździe z czubatymi zgarniarkami działające siły są na tyle duże, że klocki potrafią się wypinać :( Muszę jeszcze nad tym popracować.Ramzes pisze:Dlugo zajeło Ci testowanei tego wszystkiego, by działało jak należy?
Spych też spisuje się znakomicie, ciągnie te ryjące zgarniarki bez problemów, nawet jak się ślizga na fasoli, to powoli ale napiera w przód (też to widać na filmie).
- Sariel
- VIP
- HELF: Sariel
- : Sariel
- Kontakt:
-
Muszę powiedzieć, że to jeden z najbardziej funkcjonalnych, realistycznych i oryginalnych Technicowych MOCy jakie widziałem. Tylko nazwa jakoś mi nie pasuje - scaper to chyba raczej zrywarka niż zgniatarka, hmm?
Ostatnio zmieniony 2008-07-11, 13:08 przez Sariel, łącznie zmieniany 1 raz.
- dmac
- Adminus Emeritus
- HELF: dmac
- : dmaclego
- : dmac
-
Re: Zgarniarki ICON 819
Uważam, że powinieneś napisać "z dumą przedstawiam Wam", bo masz pełne prawo czuć się cholernie dumny z tego modelu :) .Żbik pisze:mam zaszczyt przedstawić Wam mój kolejny model
I jest to jedyny zarzut, który mogę postawić Twórcy :D .
Moja szczątkowa wyobraźnia nie pozwalała mi, jak mawia młodzież, "rozkminić" sposobu oraz sensu działania tego ustrojstwa, póki nie zobaczyłem Twojego filmu. Fakt, że maszyna z klocków Lego dokonuje praktycznie stuprocentowej zbiórki ziaren za jednym przebiegiem, jest wprost zdumiewający. Precyzja i płynność ruchów - fantastyczna. Mimo różnic w skali - których ja swoim dyletanckim okiem nie dostrzegam - oba wózki prezentują się świetnie z ciągnikiem gąsienicowym (który jest osobnym dziełem sztuki, docenionym już kiedyś i przeze mnie :) ).
Dzięki - przyjemność oglądania była wielka i czysta. W Kielcach, mam nadzieję, pozachwycam się jeszcze bardziej :) .
(I tylko mam nadzieję, że ktoś w ogóle będzie chciał spojrzeć na model, nad którym pracujemy z Maćkiem, bo konkurencja się zrobiła mordercza ;) ).
Pozdrawiam,
dmac
The absence of limitations is the enemy of art - Orson Welles
- Żbik
- Administrator
-
no, ja też się boję o logistykę w związku z tym :)smyk pisze:Świetnie działa, wszystko zbiera - będziesz potrzebował dużo fasoli w Kielcach :)
Obiecuję sobie, że do następnego modelu zatrudnię profesjonalną ekipę (mam kilku znajomków od zdjęć i montażu video), bo to moje chałupnictwo mnie nie cieszy zbytnio... Staram się jak mogę ale to ciągle rzemiosło.Sympatycznie zmontowany filmik (no i odważne posunięcie z tym Kultem)!
A co do KULT-u i Polski, to długo nad tym myślałem i z pewnymi wahaniami jednak się zdecydowałem. Może to taka mała promocja kraju nadwiślańskiego tego?
Dziękuję bardzo za taką opinię z Twoich klawiszy ;)Sariel pisze:Muszę powiedzieć, że to jeden z najbardziej funkcjonalnych, realistycznych i oryginalnych Technicowych MOCy jakie widziałem.
Sarielu: nie zgniatarka, tylko zgarniarka :) Wikipedia tak to nazywa, więc podjąłem tę terminologię, choć na osobisty użytek nazywam to "skrobakiem" :) Bo zgarniać to można coś sypkiego (na przykład okruszki ze stołu), a nie coś, co trzeba oderwać od podłoża.Tylko nazwa jakoś mi nie pasuje - scaper to chyba raczej zrywarka niż zgniatarka, hmm?