Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[MOC] Skrzynia biegów, ale w podwoziu
Autor Wiadomość
DonArkada2 
On Roader


Wiek: 28
Dołączył: 01 Sie 2008
Wpisy: 169
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-09-22, 18:12   [MOC] Skrzynia biegów, ale w podwoziu

Witam

O to mój pierwszy MOC na tym forum, a w zasadzie pół MOC'a, ale więcej nie zrobię bo go zdążyłem rozłożyć. Kolega Grand mnie do tego przekonał swoją skrzynią. Ja niestety nie mam wielu silników lego (tylko 9V - sztuk 1) więc używam innych. Ogólnie to są dwa serwomechanizmy - jeden do skrętu i jeden do zmiany biegów. 9-ciowoltowy silnik jest od napędu. I tak jest za słaby. Jakbym miał PF lub RC to może...
Ogólnie o MOC'u:
Jest to podwozie(trochę długie i jedne koła za małe) do traktora. Zależało mi na wyjściu na wałek (nie wiem jak to się inaczej nazywa), które kręciłoby się w określonym momencie czyli na luzie i biegu pierwszym. Ogólnie biegi od wstecznego są tak:
wsteczny -> jałowy -> jałowy+wałek -> pierwszy+wałek -> drugi -> trzeci
Nie pamiętam przełożeń ale od silnika jest ślimakiem na z24 z oszczędności miejsca i dalej to co widać:

Zdjęcie jest linkiem do galerii



Film
_________________
Kiedy iść spać?
Gdy budując coś źle zrobisz pomyślisz:
Wcisnę Ctrl+z to się cofnie i naprawi.
Ostatnio zmieniony przez Sariel 2008-09-22, 18:27, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
 
 
Pietruch 


Wiek: 31
Dołączył: 25 Gru 2004
Wpisy: 1379
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-09-22, 18:15   

DonArkada2 napisał/a:
P.S.
Jak umieścić film na forum?

Wystarczy użyć funkcji szukaj lub wejść na stronę główną: http://00453005_0000002.pl/artykuly.php?show=48759
_________________
Pozdrawiam,
Maciej
 
 
 
Sariel 
VIP
p.o. majstra


Wiek: 38
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5269
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-09-22, 18:24   Re: Skrzynia biegów, ale w podwoziu

DonArkada2 napisał/a:
Kolega Grand mnie do tego przekonał swoją skrzynią


Mamy winnego :P
Sama skrzynia, jak na ograniczenia klockowo/silnikowe nie jest zła, choć nie mogę oprzeć się wrażeniu że dałbyś radę ją dopieścić. Bo choć działa bez zarzutu, to w chwili obecnej całość nie przypomina niczego, nawet ciągnika.
_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
Ostatnio zmieniony przez Sariel 2008-09-22, 18:26, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
DonArkada2 
On Roader


Wiek: 28
Dołączył: 01 Sie 2008
Wpisy: 169
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-09-22, 18:25   

Próbuję wstawić ale nie mogę
_________________
Kiedy iść spać?
Gdy budując coś źle zrobisz pomyślisz:
Wcisnę Ctrl+z to się cofnie i naprawi.
 
 
 
 
Sariel 
VIP
p.o. majstra


Wiek: 38
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5269
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-09-22, 18:28   

Wyręczyłem Cię.
_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
 
 
 
M_longer 
VIP


Wiek: 31
Dołączył: 29 Wrz 2007
Wpisy: 5334
Skąd: Lubin
Wysłany: 2008-09-22, 18:28   

DonArkada2 napisał/a:
Zależało mi na wyjściu na wałek (nie wiem jak to się inaczej nazywa)

WOM. Wałek Odbioru Mocy.
Film wstawia się korzystając ze znaczników [youtube][/youtube].

Masz w galerii prawie trzymegowe zdjęcie. Jest o wiele za duże jak na ogólnie przyjęte standardy. Zmniejsz je.

_________________
m1longer.com
 
 
 
Sariel 
VIP
p.o. majstra


Wiek: 38
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5269
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-09-22, 18:29   

Cytat:
Image resized from 3072x2304


To żebyśmy nie przeoczyli żadnego detalu :P
_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
 
 
 
DonArkada2 
On Roader


Wiek: 28
Dołączył: 01 Sie 2008
Wpisy: 169
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-09-22, 18:32   

Dzięki za wstawienie filmu. Fotka poprawiona. Miała trzy mega bo z drugiej serii zdjęć.
Dopieścić? No nie wiem. Ale w tym tygodniu będę miał buldożera to postaram się zbudować coś lepszego. Sariel, jakie to są przełączniki do świateł i czy dałoby radę tak z silnikiem zrobić. Bo chciałbym podłączyć PF XL jako napęd i go włączać ręcznie.
_________________
Kiedy iść spać?
Gdy budując coś źle zrobisz pomyślisz:
Wcisnę Ctrl+z to się cofnie i naprawi.
Ostatnio zmieniony przez DonArkada2 2008-09-22, 22:27, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
 
Jakub350
[Usunięty]

Wysłany: 2008-09-24, 00:34   

Jeśli miałbym oceniać estetykę, to nie dał bym dobrej oceny. Na zawieszeniu, napędzie zbytnio się nie znam, więc się w tej sprawie nie wypowiem. Widać, że masz mało klocków. Bardzo chętnie zobaczę, co wykombinujesz jak zostaniesz szczęśliwym posiadaczem buldożera. ;)
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,038 sekundy. Zapytań do SQL: 11