Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
old hovercraft (heavy loaded)
Autor Wiadomość
trubal 
collection rebuilder


Wiek: 36
Dołączył: 13 Cze 2007
Wpisy: 299
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2008-09-30, 14:28   

też mnie nie zrozumiałeś...
widzimy że jeden silnik daje rade, ale:
chcemy żeby się poruszał, chociaz do przodu, ergo musimy mieć jeszcze jeden silnik do napędu. Czy wtedy też da radę? bez dodatkowego obciążenia pewnie tak, bo podejrzewam że nowe silniczki nie są ciężkie (nie wiem bo nie mam:P ), ale z kolei ktoś poruszył kwestię ruchu obrotowego wokół osi w przeciwną stronę co wiatraczek. żeby czegoś takiego się pozbyć wystarczyłoby dać drugi silniczek, którego wiatrak kręciłby się w stronę przeciwną.
Tyle, że wtedy mamy już 3 silniki:)
A jeżeli dodamy jeszcze jakieś dodatkowe obciążenie?
_________________
"I got a bad feeling about this..."

Mój sklep BL:
www.brickbox.prv.pl
Ostatnio zmieniony przez trubal 2008-09-30, 14:29, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
 
Sariel 
VIP
My other ride is a tank


Wiek: 38
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5314
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-09-30, 14:29   

trubal napisał/a:
nowe silniczki nie są ciężkie


One tu raczej nie mają zastosowania, bo są ośmiokrotnie wolniejsze od kostki której Pixel użył do wznoszenia. A kostka waży coś pod 50 g.
_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
 
 
 
pixel 


Wiek: 46
Dołączył: 05 Cze 2006
Wpisy: 285
Skąd: wawa
Wysłany: 2008-09-30, 16:39   

moze zle mysle ale wydaje mi sie ze jesli bedzie sterowanie
to tym samym bedzie "sie nie obracal" bo bedziemy sterowac zeby sie nie obracal

zabawa z drugim silnikiem wznoszacym bedzie miala zastosowanie jesli ktos wpadnie na pomysl unoszenia baterii na pokladzie

od 2 lat mam zbudowane sterowanie
ktore wazy b malo - w porownaniu do walca to wlasciwie nic nie wazy

niestety nie wiem czy dziala bo nie sprawdzalem :(
i przez najblizsze miesiace tez nie sprawdze :(((
 
 
 
trubal 
collection rebuilder


Wiek: 36
Dołączył: 13 Cze 2007
Wpisy: 299
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2008-10-01, 16:09   

a powiedz mi czego użyłeś jako stelaż? te giętkie plastikowe rurki? ja jakiś czas temu próbowałem użyć Axli, ale to była tragedia...
_________________
"I got a bad feeling about this..."

Mój sklep BL:
www.brickbox.prv.pl
 
 
 
 
Sariel 
VIP
My other ride is a tank


Wiek: 38
Dołączył: 28 Mar 2007
Wpisy: 5314
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-10-01, 17:19   

Przecież to są axle...
_________________
Kalkulator przełożeń | Generator miniaturek z BSa/Majhosta
 
 
 
Nen
[Usunięty]

Wysłany: 2008-10-01, 18:24   

Co do użycia dwóch silników do pompowania poduszki, to chyba rzeczywiście mija się z celem.
A w prostych( i lekkich) modelach folia niekoniecznie musi występować jeśli chcemy jeździć tylko po w miarę gładkim terenie(podłoga, asfalt). Miałem model jednosilnikowy, bez fartucha o podstawie prostokąta albo pięciokąta, wykonany bodajże z depronu czy też kartonu. Pompowanie poduszki odbywało się poprzez skierowanie części powietrza za pomocą korytarza pod spód pojazdu, a reszta dawała napęd. Jednak różnica polega na tym że nie było to z klocków i taka konstrukcja klockowa ważyłaby dużo więcej chyba, poza tym silniki modelarskie i "prawdziwe" śmigło dają większy ciąg, więc piszę to tylko jako ciekawostkę.
 
 
 
PeterK 


Wiek: 41
Dołączył: 29 Sie 2016
Wpisy: 27
Skąd: Czech republic
Wysłany: 2008-10-02, 15:29   

Excuse me for saying so but. What's inside for motor? Lego, PF, 9V?
 
 
 
pixel 


Wiek: 46
Dołączył: 05 Cze 2006
Wpisy: 285
Skąd: wawa
Wysłany: 2008-10-02, 15:58   

oto szczegoly / here are details
 
 
 
PeterK 


Wiek: 41
Dołączył: 29 Sie 2016
Wpisy: 27
Skąd: Czech republic
Wysłany: 2008-10-03, 09:16   

WOW - only brick-build rotor. Thank You! I must tested!
 
 
 
trubal 
collection rebuilder


Wiek: 36
Dołączył: 13 Cze 2007
Wpisy: 299
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2008-10-03, 09:28   

dobra, przyznaję ze jestem pod wrażeniem :) te gumki które trzymają śmigło pilnują przed zmiana pozycji łopat? a co, gdyby zamiast axli dać właśnie flexy? Konstrukcja chyba byłaby lżejsza, nie?
_________________
"I got a bad feeling about this..."

Mój sklep BL:
www.brickbox.prv.pl
Ostatnio zmieniony przez trubal 2008-10-03, 09:28, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
 
pixel 


Wiek: 46
Dołączył: 05 Cze 2006
Wpisy: 285
Skąd: wawa
Wysłany: 2008-10-05, 14:58   

trubal,
miales kiedys w rekach flexy?
sorry za pytanie ale poraza mnie T propozycja
rownie dobrze moglbys zapytac czy nie wystarczy sama folia

co do gumek to one glownie trzymaja lopaty zeby nie wylecialy z pinow
i jest to niestety spory bol
bo urwana lopata moze pozbawic wzroku (moze nawet jeszcze innych waznych funkcjonalnosci) ;)

samo ustawienie (kat) lopat nie jest taki latwy do zmiany - sam sie nie zmienia

w v4 - tym ktory byl w kielcach 2 lata temu zamiast plytek byly panele ale one niestety tez musialy byc dodatkowo objete gumkami
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,035 sekundy. Zapytań do SQL: 9