8295: Telescopic Handler
Dane techniczne
Seria: Technic
Rok produkcji: 2008
Liczba klocków: 1182
Liczba figurek: 0
Spis części: http://www.peeron.com/inv/sets/8295-1?withpics=yes
Galeria: http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=333390
Cena: Allegro 235 – 265 zł
Wstęp
Mamy już recenzję dwóch nowych zestawów 8297 Off-Roadera oraz 8294 Excavatora. Zrobiło mi się trochę smutno iż jeszcze nie ma recenzji tego zestawu. Postanowiłem działać. Zestaw kupiłem po bardzo okazyjnej cenie 170 zł. Pudło jest duże, ale szczerze spodziewałem się większego.
Opakowanie i instrukcja
Wymiary opakowania to: 570x380x70, wielkością takie samo jak to od zestawu 8438 Ferrari F1 Racer. Pudełko otwiera się w tradycyjny sposób rozrywając ,,boczki” oraz przecinając dwie taśmy, niestety nie posiada podnoszonej klapy jak w przypadku zestawu nr 8297.
Z tyłu pokazane jest iż nasz model można zmotoryzować zestawem nr 8293, oraz iż instrukcja do budowy modelu alternatywnego znajduje się na stronie LEGO.
W pudełku znajdziemy 15 nieponumerowanych woreczków, oraz wrzucone luzem: opony, felgi i siłownik śrubowy.
Rozmiar Pudła:

Pakowanie:

Instrukcja
Z zestawem dostajemy instrukcję w postaci trzech książeczek, każda zawiera po równą ilość stron, zupełnie inaczej niż w zestawie 8297 gdzie ostatnia książeczka składała się zaledwie z kilku kartek.
Muszę przyznać iż jestem zadowolony z podziału instrukcji na części, gdyż przy składaniu może bawić się więcej niż jedna osoba - każdy korzysta z własnej instrukcji. Ja składałem model z dziewczyną, ona zajęła się wysięgnikiem i kabiną operatora, a ja podwoziem.
Instrukcja uzupełniona jest takimi informacjami jak spis wszystkich klocków, oraz dodatkowych planów przedstawiających zmotoryzowanie modelu zestawem 8293.
Plany budowy są bardzo przejrzyste, odniosłem nawet wrażenie że aż za bardzo. W każdym kroku dokładamy zaledwie parę elementów, ale budowa przebiega szybko i sprawnie. Nie ma też problemów z pomyleniem kolorów klocków.

Klocki
Klocków jest sporo ale niestety przeważnie mało ciekawych. Bardzo dużo różnego rodzaju liftarmów, głownie koloru żółtego oraz MdStone, trochę zębatek oraz 6 knobów.
Oczywiście są też 4 koła 81.6 x 38 R te same co w 8455 czyli 45982, ale już z felgą koloru MdStone.
Do zestawu dołączone są też naklejki w postaci małego arkusika (na szczęście nie nachodzą na więcej niż jeden klocek).
Skan w skali 1:1:

Ciekawsze klocki:

Z ciekawszych klocków należy wymienić Tylko jeden siłownik śrubowy. Tak, niestety jest tylko jeden. :(

Następnie bardzo ciekawy i rzadki łącznik do siłownika śrubowego, użyty w modelu alternatywnym. Myślę iż element ten daje dość duże możliwości w mocowaniu samego siłownika. Warto też dodać iż część ta obecnie występuje tylko w dwóch zestawach: w tym oraz w 8264 Hauler (jako mocowania silnika PF medium do siłownika).

Kolejnym wyjątkowym elementem jest inny łącznik do siłownika śrubowego. Występuje też w dwóch zestawach: Dwie sztuki w koparce 8294 oraz w tym.
Co do pozostałych ciekawych elementów to wspomnę iż z zestawem dostajemy także elementy do skrzyni biegów oraz dwa panele #20 oraz #21. Uważam iż to wszystko z ciekawych elementów.
Klocki Pozostałe po budowie, głownie potrzebne do zmotoryzowania:

Model
Główny model po zbudowaniu okazał się dość spory. Jego wymiary to: 450x220x190 przy opuszczonym ramieniu. Wygląd podnośnika pozostawia jednak wiele do życzenia. Myślę iż projektanci z LEGO nie napracowali się zbytnio przy projektowaniu tego modelu, pełno w nim wszelakiego rodzaju wad, ale to tym później. Sam zestaw prezentuje się następująco:

Model posiada sporo funkcji przez co jest naprawdę bawialny:
Dwie osie skrętne przy pomocy dobrze nam znanego ,,koguta na dachu”. Skręt przenoszony jest za pomocą knobów, pewnie dlatego iż potrzeba dużej siły by skręcić w miejscu. Warto dodać iż przednie błotniki ze światłami skręcają razem z kołami.
Podnoszone ramie przy pomocy siłownika śrubowego, samo ramię z widłami wysuwa się tez i to na dość na sporą odległość równa 17 cm-om. Zmiana funkcji następuje poprzez przełączenie czerwonej dźwigi przy kabinie operatora. Dźwignia połączona jest ze skrzynią biegów, dzięki czemu funkcja podnoszenia oraz wysuwania boomu obsługiwana jest przy pomocy jednego pokrętła - zębatki z tyłu pojazdu. Podnośnik jest w stanie nałożyć paletę na wysokość 37 cm

Zakres pracy wysięgnika:

Rozkładane przednie podpory przy pomocy wydechu :D. Same podpory zostały w dość zmyślny sposób zaprojektowane podobnie jak w modelu 8421 blokują się.

Zmienny kąt nachylenia wideł w modelu, reguluje się je pokrętłem tuż przy samych widłach. Podobne rozwiązanie znajdujemy w zestawie nr 8283 tylko tam pokrętłem regulujemy kąt nachylenia łyżki.
Kierownica operatora nie skręca dziecko chcę się pobawić a tu ma lipę, coś kosztem czegoś, za to dwie atrapy dźwigni sterujących działają.
Wady
Największa wadą podnośnika jest sam skręt. Bardzo ciężko chodzi, jest źle dopracowany. W zestawie nr 8421 mieliśmy aż 3 osie skrętne i wszystko leciutko chodziło. W tym modelu to dziwne rozwiązanie przy pomocy cięgien wykonanych z liftarmów nie do końca zdaje role.
Następną wadą tego dziwnego mechanizmu jest to iż liftarm odpowiadający za skręt prawie trze o ziemię. Pojazd nie ma nawet 1 cm prześwitu.

Wszystko przez ten mechanizm:

Paleta w modelu jest okropna, zrobiona na odczep się z 5 klocków. Widły wchodzą idealnie, powinno być trochę luzu po bokach tak jak w 8416 (tam była extra).

Model alternatywny
Instrukcja do pobrania ze strony LEGO. Jak zobaczyłem ten model, to przyznam szczerze iż odechciało mnie się go budować - dla mnie jest okropny, sam nawet nie wiem co to jest. Może ktoś kiedyś jednak zbuduję to się uzupełni tą cześć recenzji. Mogę tylko powiedzieć że wygląda tak:

8295 + 8293
Czyli:

Podnośnik da się zmotoryzować zestawem 8293. Zalety: hmm bardzo płynne opuszczenie ramienia oraz jego wysuwanie. Światła dodają mu trochę uroku, ale raczej jak się zgasi światło, gdyż nie widać tej dziurawej konstrukcji oraz plątaniny kabli.

W zestawie 8294 kabelki ładnie dało się upchnąć tutaj wygląda to tragicznie.

Silnik zamocowany jest tylko na dwóch niebieskich pinach. To wstyd iż projektanci z LEGO nie pomyśleli by jednak zamontować go lepiej.

Masa elementów pozostałych po zmotoryzowaniu, szkoda ze ich nie wykorzystali choćby do lepszego zamontowania silnika:

Podsumowanie
Podsumowując zestaw jak dla mnie nie jest wart 240 zł ale kupując go za 170 zł jak na ponad 1000 elementów to warto. Porównując ten model z podobnym podnośnikiem nr 8416 dochodzę do wniosku iż zestaw ten co prawda posiada więcej funkcji niż jego starszy brat, ale wygląd wizualny nie powala. Myślę iż model zrobiony jest trochę na odczep się. Nie jest ani najpiękniejszy ani najciekawszy. Szczerze to nie polecam Wam zakupu tego podnośnika, warto dozbierać trochę kasy i kupić 8297 ale ja pomimo wytykania mu dużej ilości wad nie żałuję że go kupiłem jak na taką cenę. Moja ocena końcowa 5/10
Za
- Spora ilość klocków
- Skrętne dwie osie
- Ciekawie przemyślany mechanizm rozkładania podpór
- Nawet spora ilość funkcji
- Zasięg pracy wysięgnika
Przeciw
- Mało Ciekawych klocków
- Źle dopracowany mechanizm skręcający
- Paleta zrobiona na odczep się
- Trochę niedopracowana wizualnie konstrukcja