Wracając z Kielc '08 postanowiłem, że jednak zabiorę się za kolejny model. Długo przed tą decyzją uciekałem, bo to czaso- i kasochłonny projekt ale uległem pokusie... I tak w bólach, przez prawie pół roku powstawała miniatura (skala minifig - 1:42) największej na świecie hydraulicznej koparki przedsiębiernej - TEREX RH400:

Jest to największy i najbardziej skomplikowany model, z jakim przyszło mi się do tej pory zmierzyć. Tradycyjnie wykonany jest jako mix Technic'a i MT, czyli: pełna funkcjonalność i możliwie realistyczny wygląd.
Ogólnie mogę powiedzieć, że jestem z niego bardzo zadowolony, choć są rzeczy, które nie do końca spełniają moje oczekiwania. Myślę jednak, że nadszedł już czas żeby puścić model w świat, a drobne poprawki pojawią się w miarę możliwości czasowych...
Najwięcej pracy pochłonęło ramię i uchwycenie geometrii jego ruchów. TEREX opracował sprytny patent "TriPower", który zapewnia operatorowi maszyny o wiele łatwiejszą pracę. Polega to na tym, że łyżka sama jest poziomowana, niezależnie jak wysoko jest uniesiona i jak bardzo ramię jest wyprostowane. Dzieje się to za sprawą prostej dźwigni opartej na tym trójkącie obracającym się na pierwszym segmencie ramienia.
Do wykończenia wieży wykopałem swoje stare klocki System, tak więc model ten spina moje przeszło dwudziestoletnie doświadczenia z Lego w jedną całość :)
Ze szczegółów technicznych:
- 2 niezależne obwody elektryczne, 2 Bboxy (jeden w wieży, drugi w podwoziu),
- w pełni zdalne sterowanie (4 piloty PF),
- 11 silników: 2 PF M do napędu, PF M do obrotu wieży, PF L do głównego kompresora, 3 PF M do 3 dodatkowych kompresorów, 4 PF servo do sterowania zaworami pneumatycznymi,
- 14 dużych siłowników pneumatycznych,
- masa (z bateriami i dodatkową przeciwwagą): 4,3 kg
Tak więc: galeria; i kilka fotek na zachętę: 1, 2 i 3.
Zdjęcia trochę marne, bo niedoświetlone ale nie mam już cierpliwości bawić się w studio fotograficzne... Film postaram się wrzucić w weekend.
Chyba tyle, zapraszam do komentowania. W razie pytań chętnie odpowiem.