Chciałbym wam przedstawić kolejny model mojej produkcji - Volvo FH12 4x2
Skala modelu to ok 1:13 mierzona względem kół. Miałem dostęp do oryginalnych blueprintów Volvo stąd odchyły sięgają zaledwie 1/3 studa. Oto zdjęcie:

Dobra to teraz technikalia.
Wysokość: ok 39,3 cm przy czym wysokość kabiny to 25,2 cm nadbudówka to jakieś 4,1cm
Szerokość: ok 19,1 cm bez lusterek oczywiście
Długość: ok 45,3 cm
Konstruowanie modelu było z początku czysto relaksacyjne, jednak z biegiem postępów coraz bardziej mnie wciągało. Tu chciałbym podziękować Dukowi za nieoceniona krytykę, dzięki czemu uniknąłem wielu błędów i zauważyłem wiele niedoróbek.
Więc zaczęło się od wielkiej kupy klocków szarych... leżało tego z około 12 kg na łóżku wiec stwierdziłem, że coś trzeba z tym zrobić. Na początku miałem pomysł na lekką ciężarówkę, lecz szybko mi się przypomniał niezrealizowany od dawna projekt Globetrottera XL.
Klocki znikały w modelu w zastraszającym tępię. Początkowo myślałem, że ciężarówka zawrze się w 3kg, lecz jak się szybko okazało i 5kg było mało, wiec teraz to "maleństwo" waży 6,2 kg i jest napędzane jednym PF XL z przełożeniem ok 1:3. Całkiem sobie radzi, lecz jak tylko dłużej postoi w miejscu to opony strasznie się uginają i nie może ruszyć :)(wygląda to mniej więcej jak by ciężarówka złapała gumę).
Ciężarówka posiada również rzędową 6-tkę zasilana tym samym wałem co tylna oś.

Posiada również otwierane drzwi , przednią pokrywę chłodnicy i oczywiście odchylana kabinę, co już można było zauważyć na zdjęciach silnika.
We wnętrzu mamy stolik, oraz rozkładane łóżko wiszące na 2 sznurkach lego(tych z klockami na końcach z zestawu 8288). Mam też tam trochę schowków.

Dodatkowym atutem modelu jest zdejmowany dach, przez który można zobaczyć całe (zależnie od perspektywy :)) wnętrze.
Galeria
Dobra ja się nagadałem, a raczej rozpisałem, teraz wasza kolej :)