Autorzy: Joanna Devereux, David Pickering, Nick Turpin, Caryn Jenner
Stron: 128
Typ oprawy: twarda
ISBN: 83-237-0593-3
Rok wydania: 1999
Cena: ja kupiłem używaną w bardzo dobrym stanie za 30.00 zł, w internecie cena ok. 50.00 zł lecz jak dotąd nie widzialem żeby była gdziekolwiek dostępna.
Oto fragment wstępu
"To nie jest tylko książka o zabawkach. Opowiada bowiem o narzędziach idei oraz zespole wartości, jakie stoją za światem LEGO - wartości, które pomagają dzieciom rozwijać umiejętności twórcze i wyobraźnię"

Sama książka wydana bardzo przyzwoicie, twarda błyszcząca oprawa, kredowe strony. Na początku czytamy wstęp napisany przez Prezesa & Prezesa Zarządu LEGO Group - Kjeld Kirk Kristiansena. Opisana jest w niej historia powstania zabawek LEGO oraz ewolucja samych klocków.

Na następnych stronach widzimy sposoby produkcji klocków LEGO, i tu ciekawostka, scenki zbudowane są z klocków.

W następnym rozdziale, zatytułowanym "Mistrzowie LEGO'' widzimy sporo prac wykonanych przez projektantów LEGO, kilka stron poświęcono samym technikom:
tworzenie napisów z klocków

modelowanie twarzy

To tylko niektóre z ciekawszych stron tej kategorii. Ciekawskich odsyłam do samej książki (niebęde zabierał frajdy poznawania).
W kolejnym rozdziale autorzy przedstawili kilkustronnicowe wizytówki Legolandów z:
Billund

Windsoru

Kalifornii

W ostatnim rozdziale możemy oglądać rzeźby i prace wykonane przez artystów wykorzystujących klocki jako tworzywo.

Na zakończenie Słowo na niedzielę :)
Ksiązkę zauważyłem przypadkowo w sklepie Wojtek w Gdańsku i odrazu postanowiłem ją kupić. Na każdej stronie wystepują piękne zdjęcia wykonane przez fotografów TLG. Miniaturki prawdziwych obrazów, portrety wykonane z plate'ów, zdjęcia z LEGOLANDÓW oraz dzieła projektantów wzbudzają szacunek. Książkę polecam każdemu AFOLowi jak i YFOLowi. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie. a dla środowiska MT sporo ciekawych porad o projektowaniu.
Moja ocena 5/6
PS. Jest to moja pierwsza recenzja na LugPolu, a ostatnią recenzje książki pisalem chyba z 5 lat temu, więc styl może być sprzeczny z super polonistycznym stylem niektórych z Was :)
PS2. jeśli ktoś byłby zainteresowany to w tygodniu postaram się porobić zdjęcia makro wszystkich stron. spakuje to w rara i wrzuce na jakis serwer. info jak narazie na PW lub gg.