Forum LUGPOL Strona Główna Forum LUGPOL
www.lugpol.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: eric trax
2020-01-06, 18:30
[MOC] Black Thunder mach II
Autor Wiadomość
oskarro 

Wiek: 32
Dołączył: 02 Cze 2012
Wpisy: 7
Skąd: Wyspa Wolin
Wysłany: 2012-06-02, 17:43   [MOC] Black Thunder mach II

Witam wszystkich jest to mój pierwszy MOC.
Jak widać jest to czarny helikopter pomysłu mojego.
Dlaczego mach dwa? ponieważ jest to druga wersja pierwsza miała odsuwane boczne drzwi ale nie miała śmigieł napędzanych ręcznie pokrętłem który widać na zdjęciach.
Model ten jest bardzo solidny, nic się nie łamie po dotknięciu. Wiem, że dużo można by zmienić na lepsze jest dużo studów które można by zamienić na fajne gładkie klocki, niestety nie mam wystarczającej ilości takich klocków (jeszcze).
Model ten zrobiłem na konkurs Pierwsza Krew 2012.
Wiem, że zdjęcia nie są najlepszej jakości i zamiast krytyki poprosił bym o rady jak to poprawić.




Ostatnio zmieniony przez M_longer 2012-06-03, 12:39, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
oskarro 

Wiek: 32
Dołączył: 02 Cze 2012
Wpisy: 7
Skąd: Wyspa Wolin
Wysłany: 2012-06-03, 11:05   

3dom, Dzięki bardzo to wszystko przydatne. Mam nadzieję, że już teraz widać mój MOC.
 
 
 
3dom 
Adminus Emeritus


Wiek: 34
Dołączył: 18 Kwi 2011
Wpisy: 5646
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-06-03, 17:41   

oskarro napisał/a:
Wiem, że zdjęcia nie są najlepszej jakości i zamiast krytyki poprosił bym o rady jak to poprawić.


Tutaj masz 2 poradniki odnośnie fotografowania LEGO, na forum pewnie znajdziesz jeszcze inne:
autorstwa Shaggiego
autorstwa V1

Model ma ładną bryłę, fajną kolorystykę. Podoba mi się, że oba wirniki są napędzane. Powodzenia w budowie kolejnych modeli :)
_________________
...na mieście już ćwierkają wróble... 🐦🐦🐦
nisiia napisał/a:
SMAŻ SIĘ W PIEKLE ZA TE POSPINANE PLEJTY!!!!!!!!
 
 
 
Jetboy
[Usunięty]

Wysłany: 2012-06-03, 20:00   

Gratuluje pierwszego moca! Będzie ciężko nawiązać walkę w konkursie, tym bardziej że nie zostało już wiele czasu na budowanie, przynajmniej dla mnie, bo muszę wszystko skończyć do środy (wyjeżdzam i wracam po zakończeniu konkursu).

edit: ale monstrualne zdanie mi wyszło, samobiczuje się.
Ostatnio zmieniony przez Jetboy 2012-06-03, 20:01, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Filus 


Wiek: 32
Dołączył: 08 Sie 2010
Wpisy: 588
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-06-03, 21:54   

Gdy patrzę na bryłę helikoptera, to kojarzy mi się Model Teamowy 5542. Oceniając całość - dobrze Ci ta konstrukcja wyszła, ale nie podoba mi się wirnik główny. Zrobienie go z axli to IMO nie najlepszy pomysł. Bardziej pasowałyby tutaj długie plate'y o szerokości dwóch studów, choć to oczywiście moje zdanie. Drugą rzeczą jest sama korbka. Jest duża o przede wszystkich znacząco wyróżnia się kolorem od reszty. Nie lepiej byłoby zastosować czarną zębatkę z12 lub nawet z20?
 
 
 
oskarro 

Wiek: 32
Dołączył: 02 Cze 2012
Wpisy: 7
Skąd: Wyspa Wolin
Wysłany: 2012-06-03, 22:21   

Filus, Wiem wyglądałoby lepiej z innym wirnikiem zrobiłem taki, ale był wtedy zbyt ciężki i nie dało się kręcić tą korbką tak by nie popsuć zębatek. Mógłbym go przerobić tak by nie miał napędzanych śmigieł i przesuwane drzwi. A co do tego podobieństwa do 5542 to helikoptery ogólnie mają taką bryłę, mój ma skrzydła i dużo bardziej opływową sylwetkę. Ja osobiście nie widzę podobieństwa. :)
Ostatnio zmieniony przez 2012-06-07, 21:57, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Filus 


Wiek: 32
Dołączył: 08 Sie 2010
Wpisy: 588
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-06-03, 22:57   

oskarro napisał/a:
Wiem wyglądało by lepiej z innym wirnikiem zrobiłem taki, ale był wtedy zbyt ciężki i nie dało się kręcić tą korbką tak by nie popsuć zębatek.


Wystarczy zmienić przełożenie i nie powinno być problemu. Co prawda wirniki nie będą wtedy tak szybko się kręcić (przynajmniej ten główny), ale za to zyska się na wyglądzie (a on w MT jest najważniejszy).
 
 
 
3dom 
Adminus Emeritus


Wiek: 34
Dołączył: 18 Kwi 2011
Wpisy: 5646
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-06-03, 23:02   

Jakie masz tam przełożenie, że boisz się o zębatki?
_________________
...na mieście już ćwierkają wróble... 🐦🐦🐦
nisiia napisał/a:
SMAŻ SIĘ W PIEKLE ZA TE POSPINANE PLEJTY!!!!!!!!
 
 
 
oskarro 

Wiek: 32
Dołączył: 02 Cze 2012
Wpisy: 7
Skąd: Wyspa Wolin
Wysłany: 2012-06-03, 23:19   

3dom, Takie jak w modelu 8215. Miałem już zamontowany inny wirnik właśnie z blaszek o szerokości dwóch i przeskakiwały mi wtedy zębatki nie dało się kręcić tym pokrętłem. Filus, postaram się tak zrobić zmienić przełożenie i zmienić również ten siwy klocek (pokrętło) na jakiś czarny, niestety zasób klocków jest taki jaki jest i nie wszystko mogę zrobić tak jak bym chciał, ale po kolei dojdzie i do tego, bo pomysłów mam mnóstwo jak przerobić ten helikopter by wyglądał dużo lepiej. Co prawda nigdy nie widziałem na żywo zestawu 5571 ale jest on moim marzeniem i jeśli uda mi się go kupić to widzę właśnie ten helikopter w połączeniu z zestawem 5571 i przyczepą własnego pomysłu.
 
 
 
3dom 
Adminus Emeritus


Wiek: 34
Dołączył: 18 Kwi 2011
Wpisy: 5646
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-06-03, 23:45   

Nie używałem nigdy z24 crown poza firmowymi zestawami, jakoś nie wzbudzają we mnie zaufania. Spróbuj beveli z36 > z12.
_________________
...na mieście już ćwierkają wróble... 🐦🐦🐦
nisiia napisał/a:
SMAŻ SIĘ W PIEKLE ZA TE POSPINANE PLEJTY!!!!!!!!
 
 
 
Filus 


Wiek: 32
Dołączył: 08 Sie 2010
Wpisy: 588
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-06-04, 19:07   

Wiele też zależy od samej zabudowy, czy zębatki są tuż przy klockach z dziurami, czy też są od nich oddalone np. poprzez bushe itp. Od biedy możesz pokombinować z tymi bevelami, które proponuje 3dom. Jeżeli się nie sprawdzi (kwestia przyśpieszenia 3:1), to proponuje wsadzić bevele z20 i z12, trochę wolniej się będzie kręcić, ale powinno wtedy już dać radę spokojnie;).
 
 
 
oskarro 

Wiek: 32
Dołączył: 02 Cze 2012
Wpisy: 7
Skąd: Wyspa Wolin
Wysłany: 2012-06-04, 21:59   

Jak długo czeka się na publikacje na http://www.brickshelf.com bo dzisiaj sprawdzałem i nadal mam opis: This folder is not yet public. A miało być od kilku minut do kilku godzin a tu parę dni. 3dom, spróbuje z tym z36 jak tylko uda mi się zdobyć taki klocek. Za jakiś czas postaram się zrobić kolejną wersję, mam nadzieję, że jeszcze lepszą od tej.
 
 
 
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wpisów
Nie możesz usuwać swoich wpisów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,062 sekundy. Zapytań do SQL: 13